Ovládnu RTVS politici? Koncesionárske poplatky zrušili

Koncesionárske poplatky končia. Strane SaS sa po 12-ročnom ťažení proti nim konečne podarilo uspieť, keď si ich zrušenie stanovila ako jednu z podmienok, za akých bola ochotná podporiť štátny rozpočet. Poslanci Národnej rady zmenu odsúhlasili na štvrtkovom hlasovaní ako súčasť pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o dani z osobitnej stavby. Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) tak po novom bude štát financovať priamo z rozpočtu, čo kritizuje opozícia aj viacerí odborníci. Podľa nich to ohrozuje nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie, ktorá bude ešte viac previazaná s politikou.

23.12.2022 10:00
RTVS mlynská dolina Foto: ,
Budova Slovenskej televízie v Bratislave.
debata (2)

Podľa schválenej úpravy sa koncesionárske poplatky nahrádzajú nárokovateľným príspevkom zo štátneho rozpočtu, ktorého výšku stanoví zákon a každý rok sa bude valorizovať o mieru inflácie. Platenie úhrad predkladatelia návrhu označili za nespravodlivé a neetické, keďže občania na verejnoprávne médiá museli prispievať bez ohľadu na to, či ich využívali.

Na Slovensku totiž podobne ako napríklad v Nemecku platil tzv. zástrčkový zákon, podľa ktorého museli koncesionárske poplatky hradiť všetci s pripojením na elektrinu. Úľavy od tejto povinnosti mali len dôchodcovia, zdravotne postihnutí a ľudia v hmotnej núdzi.

Ako po hlasovaní upozornil predseda SaS Richard Sulík, RTVS sa už aj dnes z koncesionárskych poplatkov financuje iba spolovice, zvyšok dopláca štát.

Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas... Foto: TASR, Jakub Kotian
Sulík Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie k rokovaniu o rozpočte 20. decembra 2022 v Bratislave.

„To, čo ideme urobiť, je, že od 1. júla sa rušia koncesionárske poplatky a zavedie sa trvalé financovanie,“ vysvetlil s tým, že na presnej sume sa ešte nedohodli. Valorizácia štátneho príspevku by sa však mala robiť automaticky, takže nebude potrebné žiadne ďalšie vyjednávanie medzi vládou a vedením RTVS.

„Nezávislosť bude navyše omnoho väčšia,“ prisľúbil Sulík, ktorý si vie predstaviť, že by to schválili formou ústavného zákona, aby sa podmienky v budúcnosti nedali tak ľahko meniť.

Podľa schváleného návrhu bude zmena účinná až od 1. júla budúceho roka, čo znamená, že prvých šesť mesiacov sa ešte budú vyberať koncesionárske poplatky.

rtvs, rtvs logo, rozhlas a televízia slovenska, Čítajte viac Televízny okruh RTVS Trojka dnes ukončuje vysielanie

Vazal politických strán?

Rezort kultúry pod vedením Natálie Milanovej (OĽaNO) sa so situáciou zmieril. „Aj keď je ministerka presvedčená, že aktuálny spôsob je systémový a v zahraničí dlhodobo fungujúci, pre politickú dohodu na podpore štátneho rozpočtu Pomoci ľuďom, súhlasila s návrhom,“ informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

Ako však pripomenula, dôležitá je i finančná stabilita RTVS, preto práve Milanová požiadala o to, aby sa účinnosť navrhovanej zmeny posunula až na júl. Ministerstvo tak získalo čas na procesné a legislatívne kroky.

Ohlasovaná zmena však vyvolala aj širokú vlnu kritiky. Andrej Zmeček z Mediálneho inštitútu pripomenul, že zrušenie koncesionárskych poplatkov by si vyžadovalo zásadné zmeny v ekonomicko-právnych vzťahoch RTVS ako vysielateľa vo verejnom záujme. Navyše má obavy, že sa táto inštitúcia dostane do područia politikov.

„Bolo by treba veľmi precízne zadefinovať mechanizmus financovania tak, aby sa v čo najväčšej možnej miere zabránilo politickým vplyvom na činnosť tohto média – čo nie je triviálna záležitosť. Jednoducho nadviazať financovanie RTVS na štátny rozpočet znamená, že sa inštitúcia môže stať vazalom politických strán, ktoré sú zastúpené vo vláde, a v prípade, že nedôjde k úpravám ďalších zákonov, stane sa štátnou organizáciou so všetkými obmedzeniami, ktoré z toho v vyplývajú,“ varoval Zmeček.

Budova Slovenského rozhlasu v Bratislave. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Slovensky rozhlas Budova Slovenského rozhlasu v Bratislave.

To sa týka napríklad povinnosti zúčtovania prostriedkov za jeden kalendárny rok. "Pre produkciu audiovizuálnych diel je to prakticky neriešiteľná situácia. Nie je možné investovať do vývoja nových formátov, čo trvá dlhšie ako rok. Problémom bude nákup práv (nielen) športových podujatí, ktoré sa kupujú na viac ako jeden rok, na dlhšie obdobie je to vždy efektívnejšie…

Treba podotknúť, že financovanie RTVS je na Slovensku dlhodobo nedostatočné, je v skutočnosti „podkritické“. Problém teda treba riešiť, a tak, ako aj v iných prípadoch, by bola namieste vecná, odborná diskusia. V zložitom období, v ktorom sa slovenská spoločnosť nachádza, nie je jedno, akým spôsobom a v akých podmienkach bude verejný vysielateľ pôsobiť," zdôraznil Zmeček.

Menšia dôveryhodnosť

Ku kritikom sa pridali aj odborníci z MEMO 98, čo je nezávislá organizácia monitorujúca vysielanie významných elektronických mé­dií.

„K zrušeniu poplatkov má dôjsť bez širšej odbornej diskusie, čo je podľa nás neakceptovateľné, obzvlášť keď ide o takú dôležitú otázku, akou je financovanie médií verejnej služby,“ uviedli v stanovisku. Ako dodali, RTVS dlhodobo trpí nedostatkom finančných prostriedkov, no koncesionárske poplatky sa z politických dôvodov nezvyšovali už od roku 2003.

stv, rtvs, televizia, studio, media, Čítajte viac Je nevyhnutné systémové financovanie RTVS, tvrdí predseda Rady RTVS

„Napriek tomu tvorili najdôležitejšiu časť príjmu RTVS (približne 60 percent). Namiesto ich navýšenia ich chcú politici úplne zrušiť a nadviazať financovanie RTVS priamo na štátny rozpočet, čo nie je cesta k väčšej nezávislosti, ale, naopak, k väčšej podriadenosti štátu, teda inými slovami, vôli vládnej politickej garnitúry,“ zhodnotili. Slovensko podľa nich stále potrebuje viaczdrojové financovanie RTVS vrátane koncesionárskych poplatkov.

„Hoci sa viaceré krajiny od daného modelu odklonili, v priamej či nepriamej podobe (platba prostredníctvom účtov za energie) tento systém stále funguje v takmer polovici štátov EÚ. Zároveň väčšina krajín, ktoré od koncesií ustúpili, patrí k štátom s dlhodobou demokratickou tradíciou (Francúzsko, Španielsko, krajiny Beneluxu či Škandinávie), resp. ide o krajiny, kde je zneužívanie verejných zdrojov a miera zasahovania do fungovania demokratických inštitúcií dlhodobo nižšia,“ porovnali experti z MEMO 98.

V stanovisku tiež podčiarkli, že práve verejnoprávne médiá sú tým zdrojom, na ktoré sa v čase krízy verejnosť obracia v snahe nájsť dôveryhodné informácie. „Navrhovaný krok odstrihnutia verejnosti od fungovania RTVS smeruje k zníženiu, nie zvýšeniu jeho dôveryhodnosti. Aj preto je dôležité udržať istú mieru spoluzodpovednosti občanov za jej fungovanie,“ zdôvodnila organizácia.

Generálnym riaditeľom RTVS je od 2. augusta... Foto: RTVS
Ľuboš Machaj Generálnym riaditeľom RTVS je od 2. augusta 2022 Ľuboš Machaj.

Aj podľa politológa Jozefa Lenča je zrušenie koncesionárskych poplatkov krokom späť. Za paradox pritom označil, že sa o „zoštátnenie“ RTVS postarala práve strana, ktorá vo voľbách sľubovala „menej štátu“. „Sarkasticky by sa dalo povedať, že na začiatku volebného obdobia sľubovala vláda "vládne noviny“, a na konci si presadila „štátnu“ televíziu," uzavrel Lenč.

Druhý pokus SaS

Podľa riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja je potrebné, aby k zmene prebehla odborná analýza a diskusia.

„Vždy som bol zástancom koncesií a považujem ich stále za garanciu nezávislosti RTVS. Je pravdou, že postupne sa ich výber rôznymi právnymi úpravami obmedzoval a RTVS dodnes na tieto úpravy dopláca. Bolo by veľmi nešťastné, keby takéto rozhodnutie politických elít problémy ohľadom systémového financovania verejnoprávneho vysielateľa ešte prehĺbilo,“ poznamenal Machaj.

„Pre ďalšie fungovanie RTVS je zásadné, aby bola garantovaná výška financií zo štátneho rozpočtu a zabezpečila sa ich ochrana od akýchkoľvek politických vplyvov. Aj preto sú koncesie jedným z najtransparen­tnejších spôsobov financovania verejnoprávneho média,“ zhrnul riaditeľ.

20200716 rtvs 003714948 Čítajte viac Kontrola v RTVS odhalila viaceré nedostatky

Ako priblížilo ministerstvo kultúry, v budúcom roku bude štátny príspevok pre RTVS dosahovať takmer 42 miliónov eur. To je suma, ktorú by inak za pol roka vybrali zo zrušených koncesionárskych poplatkov. Ďalších 23 miliónov telerozhlas získa vďaka zmluve so štátom a na jeho účet pribudne i osem miliónov eur ako kompenzácia za ľudí oslobodených od platenia koncesií.

Pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a... Foto: TASR, Dano Veselský
RTVS / Rozhlas a televízia Slovenska / Pohľad na výškový blok areálu Rozhlasu a televízie Slovenska (RVTS) v Mlynskej doline v Bratislave

„V roku 2024 bude tento štátny príspevok predstavovať minimálne 83 miliónov eur a RTVS bude môcť počítať aj s ďalšími desiatkami miliónov vďaka už spomínanej zmluve so štátom aj kompenzáciám,“ vyčíslil rezort.

Výška koncesionárskych poplatkov je na Slovensku už takmer 20 rokov rovnaká – 4,64 eur, čo patrí k najnižším úhradám v Európe. Strane SaS sa ich už raz podarilo zrušiť, a to v októbri 2011 počas vlády Ivety Radičovej. Presadil to vtedajší minister kultúry za SaS Daniel Krajcer novelou zákona o RTVS.

Úhrady mali zaniknúť od januára 2013, no prišli predčasné voľby a nová vláda Roberta Fica koncesionárske poplatky napokon ponechala.

Koncesionárske poplatky

  • Výška úhrady za služby verejnosti je už od roku 2003 rovnaká – 4,64 eur
  • Poplatky pôvodne museli hradiť domácnosti, ktoré mali rádio alebo televíziu
  • Pre problémy s ich vymáhaním sa v roku 2008 zaviedol tzv. zástrčkový zákon
  • Podľa neho sú povinní uhrádzať poplatky všetky domácnosti, ktoré odoberajú elektrinu
  • V súčasnosti koncesionárske poplatky tvoria asi 60 percent príjmov RTVS
  • RTVS každý rok dostáva aj dotácie na základe zmluvy so štátom
  • Zrušenie koncesionárskych poplatkov schválil parlament už v októbri 2011
  • Mali zaniknúť od januára 2013, ale po páde vlády Ivety Radičovej ich druhá vláda R. Fica zachovala

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Richard Sulík #koncesionárske poplatky #Rozhlas a televízia Slovenska