Recenzia rozprávky Krakonošovo tajomstvo: Príbeh tajomného pána lesa spestril Vianoce

V poslednom čase vzniká celkom dosť česko-slovenských hraných rozprávok, máloktorá sa však vydarí a s klasikami ako Princ a Večernica či Soľ nad zlato sa vôbec nedajú porovnávať. Na prvý sviatok vianočný však televízia JOJ uviedla novinku Krakonošovo tajomstvo režiséra Petra Bebjaka, ktorá milo prekvapila.

26.12.2022 11:57
Krakonošovo tajomstvo Foto:
David Švehlík ako Krakonoš v rozprávke Krakonošovo tajomstvo.
debata (26)

Český Tom Bombadil

Na zámok v podhorí Krkonôš prichádza jeho nový pán Štefan (Jakub Prachař) spolu so svojou snúbenicou Blankou (Dominika Morávková-Zeleníková) a bratom Adamom (Jan Nedbal). Štefan je typickým namysleným a hlúpym aristokratom, ktorému záleží len na peniazoch, moci a dobrej reputácii. Adam sa spočiatku javí ako jeho protipól, opak je však pravdou – už čoskoro je jasné, že v skutočnosti je svojmu bratovi veľmi podobný.

V podhorí žije aj Liduška (Leona Skleničková), najláskavejšie dievča v chotári, ktoré rozdáva úsmevy a milé slová všade, kam sa pohne. Zaľúbi sa do Adama, ktorý je ale zahľadený do Blanky a do predstavy, že raz bude bohatý. Do toho všetkého sa pripletie Krakonoš, tajomná postava, ktorá v mnohom pripomína Toma Bombadila z Pána prsteňov.

David Švehlík, ktorý ho stvárňuje, bol pre rolu skvelou voľbou. Jeho Krakonoš je sympatický a tajomný, človek hneď vie, že za dobro sa odvďačuje a za zlo trestá. Dej postupne odkrýva tajomstvo jeho pôvodu a zatrpknutosti voči ľuďom.

Upútavka na film Krakonošovo tajomstvo.

Dej rozprávky sa nedá označiť práve za dobrodružný, hlavní hrdinovia postupne odkrývajú svoje skutočné motivácie a v prípade Adama – ako jediného – dochádza k vnútornej premene. Ostatné postavy sú viac-menej veľmi jednoducho spracované, také moliérovské typy – Štefan a Blanka sú nepoučiteľne lakomí a sebeckí, Liduška je zasa dobrák od kosti.

Zaujímavou postavou je národopisec Jiráček (Ondřej Sokol), ktorý je jediným zdrojom humoru a odľahčenia deja. Postupne síce zmení svoj názor na existenciu Krakonoša, všetky svoje názory a pohnútky však opiera o fakty, preto sa ani v jeho prípade nedá hovoriť o nejakom charakterovom posune.

Nedabujte z češtiny!

Film nepôsobí nijako silene, dokonca ani slovenský dabing mu veľmi neuškodil. Opäť ale musím pripomenúť moju večnú výčitku, že české snímky naozaj netreba prekladať do slovenčiny, pretože to často uberá na autenticite i humore. Len si skúste predstaviť predabované Slunce, seno a pár facek.

Krakonošovo tajomstvo je príjemnou oddychovkou s krásnymi kostýmami, očarujúcimi vizuálmi a kvalitnými hereckými výkonmi. Oceniť treba predovšetkým vychádzajúcu hviezdu Leonu Skleničkovú, ktorá zaujala už v predchádzajúcom Bebjakovom filme Tieňohra. Potešil tiež Martin Huba v úlohe komorníka a Diana Mórová ako Liduškina mama, ktorá pôsobí veľmi melancholicky a zdá sa, akoby len trpela v pozadí bez toho, aby si to ktokoľvek všimol.

Jak si nevzít princeznu Čítajte viac Vianočná rozprávka, ktorej sudičky nepriali

Filmu by prospelo trochu viac zábavy, napriek tomu ale funguje, a to najmä vďaka postave Krakonoša a jeho príbehu. Človeka očarí aj jeho otcovský vzťah s Liduškou, ktorú sa od začiatku pokúša ochrániť pred nástrahami sveta ľudí – opatruje si ju ako Mrázik Nastenku či Perinbaba Jakubka.

Krakonošovo tajomstvo nepochybne spestrilo monotónny vianočný program – na rozdiel od minuloročného fiaska, ktorým bola rozprávka Ako si nezobrať princeznú. Ak si chcete oddýchnuť od snímok ako Sám doma či Tri oriešky pre Popolušku, Krakonošovo tajomstvo je dobrou voľbou.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Vianoce #rozprávka #Krakonošovo tajomstvo