Recenzia: Jožo Ráž neotvorí podzemie svojej duše

V utorok večer odpremiérovala Dvojka RTVS 85-minútový dokument nazvaný Večný Jožo. Už anotácia filmu s podtitulom Ako som stretol hviezdu sľubovala "netradične stvárnený projekt" a "originálny portrét kontroverznej osobnosti, speváka skupiny Elán Joža Ráža". A toho sa diváci od Jana Gogolu ml., rodáka z Uherského Hradišťa, absolventa žurnalistiky Karlovej univerzity a Katedry dokumentárnej tvorby pražskej FAMU, aj dočkali.

28.12.2022 11:35
Jožo Ráž, Večný Jožo Foto:
Jožo Ráž ako hlavná postava dokumentárneho filmu Večný Jožo.
debata (14)

V prípade dokumentu Večný Jožo bol Gogola, inak bývalý dramaturg Českej televízie, ktorého filmy boli ocenené na viacerých domácich aj zahraničných festivaloch, režisérom aj scenáristom.

Sme proste špica

Hneď na začiatku vidíme upozornenie, že situačný dokument bol nakrútený v rokoch 2011 až 2018. Joža Ráža zbadáme najskôr vo výťahu akéhosi pražského hotela, vzápätí s neodmysliteľnou cigarou rozpráva o tom, ako bol už niekoľkokrát na druhej strane a niekoľkokrát to prežil. On totiž neverí, že umrie, myslí si, že je nesmrteľný.

Podobné veci sme už od Ráža veľakrát počuli, no tentoraz prekvapí tým, že rozpráva po česky. Sám autor Gogola to v dokumente čoskoro vysvetlí – to už sme na pražskom uvedení elánovského muzikálu Ôsmy svetadiel – Ráž je vraj zvyknutý odpovedať v tej reči, v akej sa ho pýtajú.

Ráž teda česky rozpráva, že od nehody na motorke sa mu už nesníva, pražské publikum fascinovane počúva jeho filozofovanie a potom s ním spieva pesničku Ôsmy svetadiel, účinkujúci v muzikáli dostávajú standing ovations.

Trailer k dokumentárnemu filmu Večný Jožo.

A strih – fotografi fotia Ráža s jeho spoluhráčmi Janom Balážom a Vašom Patejdlom. Jožo rozpráva, ako desať rokov tvrdo makali ako blázni „na stavbe za štyri päťdesiat za hodinu“, kým sa stali slávnymi. Ale odvtedy majú už 30 rokov vypredané koncerty.

Nasleduje strih a ukážka z televíznej relácie Legendy popu, kde Ráža vítajú ako legendu, Jožo už hovorí po slovensky a spomína na svoju vášeň k rýchlym kolesám aj na nehodu. Potom už znova česky režisérovi Gogolovi, z ktorého sa neskôr vykľuje Rážov priateľ, vysvetľuje, že sa síce usmieva, no po nehode sa dva roky musel učiť chodiť, má odvtedy problémy s rovnováhou, zle vidí a na pódiu, kde mu svetlá svietia do očí a je plné pascí, to má ťažké.

vecny jozo foto Čítajte viac Film o Jožovi Rážovi Večný Jožo alebo ako som stretol hviezdu vstupuje do kín

Potom chvíľu Patejdl spomína, ako si v roku 1968 chcel založiť „najsilnejšiu kapelu na svete“, ale v roku 1985 pochopil, že kvôli komunizmu to nejde. Dnes vraj neverí, že môžu byť najsilnejšia kapela na svete, no strašne ho to baví. A Ráž len lakonicky dodá: „My sme proste špica, ale málokto to vie. To nevadí, my to vieme.“ A režisér za jeho slovami dodá ako bodku pesničku Vymyslená z bratislavského koncertu.

Kakao na mamino zdravie

Koho Ráž dráždi, tomu sa možno film bude zdať až príliš fanúšikovský. No autor Gogola sa snažil prísť so zaujímavými momentmi a otázkami. Sebavedomého Ráža sa pýta, či mu vie dať číslo na Pánaboha. Chce ho ukázať v inom svetle, napríklad keď v roku 2011 Elán získava bronzového Slávika v kategórii skupina a Ráž prenos nevydrží a odchádza ešte pred koncom.

Gogolovi hovorí, že ho to nebaví, takéto podujatia neznáša, aj s dievčatkom z publika sa fotil len kvôli filmárom. A kam ide? Domov, za manželkou, budú si spolu čítať. Teda, číta ona jemu, špionážne romány, lebo on od nehody dobre nevidí.

O manželke, ktorá je „antimediálny typ“, aj o staručkej mame, o ktorú sa so súrodencami musí starať, rozpráva až dojemne. Spomína, ako mu mama v detstve varievala kakao a on by sa nechcel dožiť konca ako ona, lebo veľmi trpela. A potom Rážovi a Gogolovi asistentky na filmárov pokyn donášajú kakao.

Kapela Elán v 80. rokoch (Jožo Ráž v strede).... Foto: Warnermusic
Elán Kapela Elán v 80. rokoch (Jožo Ráž v strede). Ich kariéra sa vtedy ešte len začínala.

Ráža to pobaví, pripijú si na maminku a Ráž konštatuje: to je celkom dobré. Dozvieme sa, že Jožov obľúbený básnik je Ivan Krasko, že so svojím vlčiakom denne prejde aj desať kilometrov, lebo nevie chodiť pomaly.

„Vyznať sa vo mne je ťažké, nevie to ani moja homeopatka,“ tvrdí Ráž a sám sa čuduje, ako môže robiť pesničky, keď nevie na nič hrať. Nerád spomína na zlé veci, ale vie, že v pesničkách vedeli inteligentne kritizovať režim a ten im nemohol nič urobiť.

„Jedno je isté, mám furt menej priateľov,“ povie Jožo, ale neznie to zatrpknuto. Vidíme ho aj na fyzioterapii, kam roky chodí a vzorne cvičí, neprizná, že ho niečo bolí. A zasa strih a už sme v Prahe na výstave Slovanskej epopeje Alfonsa Muchu.

Ráž to dostal od Gogolu ako darček a pod megaplátnami hovorí: je to veľkolepé, zdroj energie. Tú vraj čerpá aj v lese. Gogola sa neskôr kamaráta pýta aj na Mečiara, prečo mu Ráž podľahol a či by niekedy svojho politického oponenta hodil do kufra a odviezol. Jožo len utrúsi: to nie. A už hrá ďalšia pesnička, kde Jožo spieva: Som dobrý či zlý? Neviem.

Medzi banalitami, ako či doma upratuje, raz príde aj otázka na výstrel z Aurory, pretože jej zmenšenimu Gogola Rážovi privezie z Petrohradu. „Komunizmus bola lepšia cesta ako kapitalizmus a vráti sa,“ vraví Ráž a potom dodá, že on nie je typ, čo by strieľal z Aurory. „Teraz sú všetci na prachy,“ dodá.

Vzápätí ho vidíme v tatranskom hoteli, kde s ním hostia spievajú Csaba neblázni. Potom dostane od režiséra ako darček návštevu arboréta Mlyňany a Jožo hovorí, že je vychovaný ako katolík, ale on je presvedčený budhista.

Jožo Ráž Čítajte viac Veľký obrat Joža Ráža: Či v Eláne končím? Pán Boh vie

A príde na debaty o komunizme aj prekvapivý výrok Joža o tom, že jeho otec bol prvorepublikový kapitalista. Ľutuje, že otec zomrel príliš skoro a nemohli sa viac rozprávať. Súvisí Jožova fascinácia silnými osobnosťami s otcom, pýta sa režisér a Jožo len povie: možno.

A potom je Ráž s Gogolom v podzemí, v kostnici a dostáva otázku na podzemie svojej duše. Tú však nechce popisovať: „Je tam strašlivé zlo, keby som ho otvoril, to by bol koniec sveta.“

Režisér pokúša: Mohli by sme uctiť obete komunistickej ideológie? A Jožo dobromyseľne prisvedčí: Jasné, všetky ideológie majú svoje obete a ďakuje za darček, výlet do kostnice sa mu páčil. Na záver leží v hotelovej posteli a znie pieseň Cigary idú do neba.

Hodnotenie Pravdy – 4 hviezdičky z piatich

Večný Jožo aneb Jak jsem potkal hvězdu/ČR, SR 2020/r. Jan Gogola ml./h.: Jožo Ráž.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #dokumentárny film #Jožo Ráž #filmová recenzia #Elán