Spýtaj sa vašich oživí spomienky na vznik Slovenskej republiky už 1. januára

Projekt Spýtaj sa vašich sa vracia. Tentokrát prináša krátky dokumentárny film ako živý pamätník k udalostiam 1. januára 1993, keď vznikla Slovenská republika. Premiéru bude mať na RTVS presne v deň jej dvadsiateho výročia. Spýtaj sa Vašich opäť vytrháva historické udalosti z učebníc dejepisu a dáva priestor jednotlivým ľuďom a ich spomienkam.

29.12.2022 17:00
spytaj sa vašich Foto:
Záber z filmu Spýtaj sa vašich 93, ktorý uvedie RTVS na Dvojke v deň vzniku Slovenskej republiky 1. januára.
debata

Režisérka filmu Barbora Berezňáková otvára diskusiu o tom, ako vznik samostatnej Slovenskej republiky ovplyvnil našu spoločnosť za posledných 20 rokov a snaží sa podnietiť medzigeneračný dialóg tak potrebný k tomu, aby spomienka na realitu vzniku Slovenskej republiky ostala čo najdlhšie živá. Aby sme ľahkovážne nepodliehali spomienkovému optimizmu a boli schopní doceniť, dnes už samozrejmé.

Seriál Spýtaj sa Vašich je projektom, ktorý chce zachovať pocit a vnímanie doby obyčajnými ľuďmi tak, ako ich prežili cez filmovú prerozprávanú históriu.

Trailer k filmu Spýtaj sa vašich 68

Autorky nadviazali na úspešné diely Spýtaj sa Vašich 68 a Spýtaj sa Vašich 89. Koncept zostal rovnaký. Dokument je ilustrovaným, emotívne ladeným pamätníkom a záznamom výpovedí „oral history“, spomienok obyčajných ľudí na významný dátum v našich novodobých dejinách. Míľnikom je 1. január 1993 a v deň premiéry uplynie dvadsať rokov do vzniku samostatného Slovenska.

Trailer filmu Spýtaj sa vašich 89

Udalosti po Novembri 1989 sú stále živé a aj dnes potrebujú spoločenskú reflexiu. Zámerom projektu je vytrhnúť tieto zásadné udalosti z učebníc dejepisu a zasadiť ich do kontextu histórie rodín, ľudských osudov a ich skúseností, ktoré našu krajinu formujú dodnes.

Spýtaj sa vašich Čítajte viac Barbora Berezňáková: Za minulosťou by sme nemali robiť hrubé čiary

Kritériom selekcie príbehov bežných ľudí bola ich relevancia k téme rozpadu Československa, vývoja samostatnej Slovenskej republiky a aj spojenia našich štátov znova v rámci Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Spýtaj sa vašich #Barbora Berezňáková