Kino Lumiere oslavuje darčekom pre divákov

Bratislavské kino Lumiere dnes oslavuje prvé výročie svojho vzniku. Bývalé Charlie centrum, ktoré sa nachádza na Špitálskej ulici 4, navštívilo za ostatných 12 mesiacov 33 224 divákov.

06.09.2012 14:00
Kino Lumiere Foto:
Kino Lumiere
debata

Práve pre nich kino pripravilo darček v podobe zvýhodnených vstupeniek počas celého septembra na premietania najnavštevova­nejšieho zahraničného filmu a najnavštevova­nejšieho slovenského filmu za uplynulý rok. Návštevníci a návštevníčky si tak môžu zakúpiť dve vstupenky za dve eurá na film Melancholia (2011) v réžii Larsa von Triera a domácu snímku Dom (2011) režisérky Zuzany Liovej.

Kino Lumiere v súčasnosti premieta denne dve predstavenia v dvoch kinosálach na prízemí. K jeho pravidelným cyklom patria Archívne kino, ktoré ponúka filmy z archívnych zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ) vždy na vybranú tému, ďalej výročia osobností a tiež cyklus projekcií Kino-Ikon Plus, do ktorého vyberá filmy redakčný okruh autorov filmologického časopisu Kino-Ikon so zameraním na často zabudnuté diela svetových kinematografií. V septembri kino v tejto programovej sekcii premietne poľský film režiséra Radoslawa Piwowarského Milenci mojej mamy z roku 1986 o vzťahu chlapca a jeho nezrelej matky.

V cykle osobností kino predstaví dve výrazné režisérske osobnosti, a to Michelangela Antonioniho pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia a nemeckého režiséra Wernera Herzoga, ktorý oslavuje 70. narodeniny. Okrem stálych cyklov a projekcií Kino Lumiere do svojej dramaturgie zaraďuje aj iný program, napríklad rôzne festivaly a prehliadky, krsty DVD nosičov a publikácií, slávnostné premiéry domácich i zahraničných titulov, ale aj výstavy. V septembri budú v jeho priestoroch otvárať už 18. ročník nekomerčnej putovnej prehliadky Projekt 100, ktorá tento rok ponúkne desať filmov a jeden bonus navyše a bude ich možné vidieť aj v Kine Lumiere.

V septembri aj v októbri bude Kino Lumiere hostiť aj sprievodný filmový program k výstave Slovenskej národnej galérie Prerušená pieseň: Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956, pod názvom Filmová úroda budovateľských päťdesiatych. Kult práce a hrdinov všedných dní priblíži 18. septembra blok filmov vyskladaný z Bielikovej Priehrady (1950), krátkeho reportážneho filmu Slávnosť na Orave Jána Beera (1953) a dobové zábery z Týždňa vo filme č. 15/1950. Dňa 25. septembra v bloku Slovensko – jedno veľké stavenisko odpremietajú dlhometrážny dokument Dúha nad Slovenskom (1952) Vladimíra Bahnu, krátku reportážno-hranú agitku Závodné predajne (1951) Andreja Lettricha a pracovné úspechy na ceste k socializmu pripomenie Týždeň vo filme č. 52, VII/1951. Oba večery bude lektorsky divákov sprevádzať filmová teoretička Eva Filová.

V najbližšom období Kino Lumiere čaká digitalizácia projekčnej techniky v kinosále 1, ktorá by sa mohla zrealizovať do konca tohto roka. Podľa slov manažérky Lumieru Zity Hosszúovej kino aktuálne disponuje 35 mm premietacími strojmi, no premieta sa aj z nosičov Blu-ray, prípadne ďalších video formátov. Kinosála 1 je vybavená špičkovým zvukom Dolby Digital Surround EX. Kino však prejde celkovou rekonštrukciou, počas ktorej sa sprístupní aj podzemná časť objektu s dvoma ďalšími kinosálami.

"V tejto chvíli sa čaká na vysúťaženie dodávateľa stavebných úprav nutných v suterénnom priestore. Akonáhle sa tieto práce uskutočnia, čo je maximálne sto dní od účinnosti Zmluvy o dielo s úspešným záujemcom, začne v spodných priestoroch fungovať digitalizačné pracovisko v rámci národného projektu Digitálna audiovízia, ktorý je financovaný z prostriedkov Európskej únie. Mali by v ňom byť vybudované špičkové priestory s technológiami, ktoré by nielen digitalizovali filmy zo SFÚ, ale toto digitalizačné pracovisko bude slúžiť aj na prezentačné účely a kompletnú inventarizáciu audiovizuálneho dedičstva, ktoré máme na Slovensku,“ vysvetlil súčasný stav celého objektu Kina Lumiere, predovšetkým jeho spodných priestorov, generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký.

debata chyba