Herečka Petra Polnišová: Aj F. K. Veselý mal svoj štýl

December mala obľúbená herečka Petra Polnišová hektický už tradične, no nesťažuje sa. V deň nášho rozhovoru musela neplánovane bežať so synom k lekárovi, no interview sme o pár hodín neskôr predsa len zvládli. Rozprávali sme sa o časoch, keď bol v móde František Krištof Veselý, pretože Petru Polnišovú už čoskoro uvidíme v netradične vážnej polohe v novom seriáli Dunaj, k vašim službám. V úlohe židovskej učiteľky z Komárna odíde do hudobného oddelenia známeho bratislavského obchodného domu. Dej sa totiž odohráva v roku 1939.

02.01.2023 10:16
ZAK 8272 Foto:
Petra Polnišová.
debata

Ako sa chystáte oslavovať Silvestra?

Nie som typ, ktorý rád oslavuje Silvestra. Ani teraz nemám pocit, že musím nejako vítať Nový rok. Nerada plánujem a aj Silvester sa vždy nejako vyvŕbi sám. Aj tento rok sa radšej nechám prekvapiť.

Keď s vami robila kolegyňa vlani v apríli rozhovor, bavili ste sa o tom, aké náročné bolo v čase korony produkovať film Známi neznámi. Aké oproti tomu bolo točiť výpravný dobový seriál o obchodnom dome Dunaj? Na obrazovkách sa objaví v januári s názvom Dunaj, k vašim službám.

Chvalabohu, v seriáli Dunaj nie som v úlohe producenta, lebo tí to nemajú ľahké, som v role herca. Toto bola pre mňa oveľa jednoduchšia situácia. Viem, že je veľmi ťažké napísať seriál, vyprodukovať, obsadiť hercov, urobiť promo.

Veľmi som sa však potešila, keď ma obsadili, pretože je to celkom iný druh postavy, než som zvyknutá v televízii stvárňovať. Moja postava nepobrala veľa humoru, čo je pre mňa nezvyčajné a príjemné osvieženie. Užívam si, že dej seriálu sa odohráva v roku 1939. Všetci sa ocitneme v akomsi malom svete v inom storočí.

Máte hrať židovskú učiteľku, ktorá odíde z Komárna do Bratislavy. Môžete prezradiť viac?

Odídem z Komárna s manželom, pretože v roku 1939 sa už črtalo, že spoločensko-politická situácia nebude naklonená ľuďom židovského vierovyznania. Naše postavy sa zľaknú a pod inou identitou ujdú pred nebezpečenstvom do Bratislavy. Nie je to pre nich jednoduché, dostávajú sa do kontaktu s ľuďmi, ktorí sú vyznávačmi Slovákštátu. Vznikajú tak pre našu židovskú dvojicu rôzne nepríjemné situácie.

Trailer k seriálu Dunaj, k vašim službám.

Študovali ste si k téme historické pramene, čítali ste literatúru, ako to bolo v roku 1939, alebo ako ste sa pripravovali?

Nemusela som sa veľmi pripravovať, lebo pochádzam z rodiny, ktorá rôzne veci tohto druhu zažila. U nás sa o tých rokoch vždy veľa diskutovalo, som celkom slušne oboznámená s tým, čo sa na sklonku 30. rokov minulého storočia dialo, ako sa s tým bežní ľudia museli vyrovnávať.

Je to síce seriál s historickou témou, ale vtedajšie správanie ľudí sa od dneška veľmi nelíši. Určité typy sa vo vyhrotených situáciách správajú rovnako dnes ako vtedy. Človek sa nemení.

Zisťovali ste si niečo viac o obchodnom dome Brouk a Babka od architekta Ludwiga, ako sa vtedy Dunaj volal?

Priznám sa, že to nie, ale tvorcovia spájali rôzne historické udalosti s fikciou. Čiže seriál nebude verným odrazom skutočnej minulosti.

Viac pôjde o príbeh, než o históriu?

Pôjde skôr o správanie ľudí, o to, čo zažívali, budú tam romantické lovestory aj dráma na pozadí historických udalostí. Bude to dlhodobý seriál.

Máte aj historické kostýmy?

Samozrejme, sme dobovo oblečení, móda z tých čias je veľmi ženská. V kostýmoch sa cítim trošku čudne. Mám pocit, že žena môjho veku v tých časoch vyzerala oveľa staršie. Nosili sa totiž klobúčiky, vyondulované vlasy, muži mali saká a klobúky. Akoby vtedajší ľudia boli vyzretejší. Bolo zaujímavé si to vyskúšať.

Vaša postava vraj pracuje v hudobnom oddelení obchodného domu. Hudbu nadovšetko miluje a rozumie jej a je radosť počúvať ju, keď sa rozhovorí o skladateľoch…

Áno, lebo predtým som bola učiteľkou hudby, tak sa zamestnám v hudobnom oddelení. S manželom sa snažíme nevytŕčať z davu, byť nenápadní, aby si nás nikto nevšimol, čo sa mojej postave nie celkom darí. Jej temperament jej to nedovolí. Pre mňa bolo zvláštne vyjadrovanie postáv. Vtedy bol najväčší hitmaker František Krištof Veselý, všetci na ňom fičali.

Dano Heriban a Petra Polnišová v seriáli Horná... Foto: TV Markíza
horná dolná, Dano Heriban a Petra Polnišová v seriáli Horná Dolná.

Počúvali ste niekedy jeho hudbu?

Ale áno, mala som celkom rada piesne Františka Krištofa Veselého v podaní Milana Lasicu. Je mi mimoriadne sympatický, hoci dnes ľudia celkom nechápu, že jeho prejav bol veľmi v móde, dnes by sme povedali, že bol cool.

Možno ho spopularizujete tak, že sa dostane znova do módy – podobne ako pred časom Karol Duchoň.

Karol Duchoň bol podľa mňa v móde vždy. Máme divadelné predstavenie Tri grácie, kde sú len hity Karola Duchoňa a môžem povedať, že hoci mnohé piesne boli prebraté zo zahraničia, bol to famózny spevák, skvelý interpret. Dúfam, že Karol Duchoň nikdy nevyjde z módy.

Akú hudbu rada počúvate v súkromí?

Som hudobný chameleón, viem sa prispôsobiť mnohým štýlom a žánrom, mám rada rock aj pop, v každom štýle si nájdem niečo, čo sa mi páči. Vyrastala som na starých rockeroch ako Deep Purple alebo Rolling Stones. Samozrejme, moje deti už počúvajú inú hudbu, ani neviem, ako sa tí speváci volajú, ale tiež sa mi páčia.

Dá sa porovnať natáčanie výpravného seriálu o obchodnom dome Dunaj s nakrúcaním výpravnej minisérie o Márii Terézii, kde ste hrali grófku von Graben?

Toto je úplne iné, oba sa síce označujú za dobové seriály, no kým miniséria Mária Terézia bola o konkrétnej historickej postave, tak v seriáli Dunaj ide o fiktívne postavy a len sa spomenú skutočné historické postavy, ale ich život sa neopisuje. Dnes už si nikto neuvedomuje, aký strach o život mala dennodenne moja postava židovskej učiteľky.

Vášho manžela tu bude hrať Martin Mňahončák, už ste spolu hrali?

Zatiaľ nie, dokonca ani v divadle sme sa doteraz nestretli. Martin je veľký profesionál, takže to medzi nami dobre funguje.

Seriál Dunaj je plný zvučných mien, rozhodovali ste sa aj podľa toho, či úlohu vezmete? Alebo skôr zavážilo, že toto bola postava z celkom iného súdka, než ste stvárňovali doteraz?

Skôr rozhoduje námet. Rada si vypočujem mená kolegov, chce sa mi hrať s príjemnými ľuďmi, ale nesortírujem, s kým budem hrať a s kým nie. Kolektív je veľmi dôležitý, lebo hráme spolu dosť dlho a bolo by zle, keby sme si nerozumeli. Dunaj nakrúcame od októbra, ale my s Martinom do deja vstúpime až neskôr.

Vitaj doma, brate! Čítajte viac Petra Polnišová natočila nový film. Z komédie o Slovákoch na Balkáne ide leto a život, tvrdí

Potešilo vás, že nepôjde o tradičnú kriminálku či seriál o lekároch?

Markíza stavila na inakosť a uvidíme, čo to prinesie.

Apropo, učiteľku ste úspešne hrali už v markizáckom komediálnom seriáli Pán profesor, ale toto bude iné.

V Pánovi profesorovi hrám jemne šibnutú postavu, v Dunaji budem jedna dôstojná a vážna učiteľka.

Viete si predstaviť, že by ste aj reálne boli učiteľkou?

Nie.

Lebo v spomínanom rozhovore kolegyne spred vyše roka ste povedali, že si viete predstaviť úplne všetko.

Ale toto nie, učiteľstvo je naozaj náročný chlebíček.

Dá sa už podľa scenára odhadnúť, aký bude mať seriál úspech?

V našich podmienkach sa to nedá. Aj veci, ktoré nemajú úspech, vôbec nemusia byť zlé. Doba sa mení rýchlo, divák je nevyspytateľný, tvorcovia mu musia brnknúť na strunu. My sa o to pokúšame, ale nemám odvahu odhadovať úspech. V každom prípade robíme všetko preto, aby boli diváci spokojní.

Na čo sa tešíte v ďalšom roku?

Mali by sme nakrúcať komédiu, tú mám produkovať a dúfam, že sa tu nájde aj postava, ktorú si zahrám.

Poznáte vôbec niečo ako nudu?

To teda nie. Ako je pre niekoho prirodzené, že je finančník a nastavuje finančné plány a pracuje s tabuľkami, tak pre mňa je prirodzené tvoriť. Som v tom ako ryba vo vode, drží ma to v strehu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #rozhovor #seriál #herečka #Petra Polnišová