Tom Hanks prichádza do kín ako tvrdohlavý sused Muž menom Otto

Do slovenských kín už 5. januára vstúpi komédia Muž menom Otto s ikonickým Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. Pre Otta Andersona existuje len jeden spôsob, ako sa robí čokoľvek: ten správny spôsob. Ten jeho. A každý, kto to robí inak, je idiot. “O správnych spôsoboch mal jasno, už keď bol štyri hodiny na svete,” vraví Tom Hanks, ktorý vdýchol život postave Otta.

03.01.2023 15:00
tom hanks Foto:
Tom Hanks ako hlavný hrdina americkej variácie švédskeho príbehu, ktorý sa stal svetovým bestsellerom.
debata

“Jeho svet je binárny. Svet funguje iba jedným jediným spôsobom, a to podľa pravidiel – a tie predsa dokáže čítať každý a každý ich má dodržiavať.” V susedstve panuje krehké status quo – Otto bazíruje na pravidlách a susedia ho tak tolerujú. Až kým sa neprisťahuje nová rodina a neobráti naruby všetko, čo si doteraz Otto myslel o fungovaní sveta.

Postava Otta sa prvýkrát objavila v medzinárodnom bestselleri Muž menom Ove od švédskeho autora Fredrika Backmana. Dnes ho čítajú ľudia v 38 jazykoch po celom svete a rebríčku bestsellerov New York Times kraľoval 42 týždňov. Krátko po vydaní knihu v Švédsku adaptovali do celovečerného filmu, kde sa stal fenoménom. Podľa Švédskeho Filmového Inštitútu ide o tretí najsledovanejší švédsky film vôbec. Bol nominovaný na dvoch Oskarov, vrátane kategórie Najlepší zahraničný film.

Trailer švédskeho filmu podľa rovnomenného knižného bestselleru Muž menom Ove.

Po úspechu románu v Amerike a filmu vo Švédsku sa producent Fredrik Wikström Nicastro rozhodol adaptovať príbeh do amerických reálií. Keď Rita Wilson a Tom Hanks videli švédsky film, veľmi rýchlo sa dohodli na spolupráci s Nicastrom, herecky aj producentsky. Štvrtým spolupracujúcim producentom je Gary Goetzman, Hanksov partner v spoločnosti Playtone.

tom hanks Čítajte viac Tom Hanks by už gaya vo filme Philadelphia nehral. A ani Forresta Gumpa

“Téma hľadania a nachádzania nádeje, vytvárania súdržných komunít s tými najmenej pravdepodobnými ľuďmi, postupné učenie sa, ako akceptovať ľudí, ktorí sú iní ako my, to všetko na mňa hlboko zapôsobilo. Ďalej sú tu vážne témy, na ktorých sa, tak ako aj v živote, dokonca aj vo vážnych chvíľach, môžeme zasmiať. Všetko sú to lúče, ktoré prenikajú tmou a dávajú nám nádej. A tú predsa potrebuje každý,” hovorí herečka Rita Wilson.

“Tom Hanks je brilantný herec. Je ikona,” pochvaľuje si režisér filmu Marc Foster. “Je výnimočný. Nech hrá akúkoľvek úlohu, budete mu veriť každú sekundu, lebo do nej vkladá neuveriteľné srdce a tak si viete k jeho postavám vytvoriť vzťah. V hereckých začiatkoch sa etabloval komédiou a je skvelý v tom, ako ju fyzicky stvárňuje, má brilantný pohyb a načasovanie – ale zároveň je mimoriadne skúseným dramatickým hercom. V Ottovi majstrovsky spája obe tieto stránky a práve preto je Otto taký jedinečný. Cítite ho, smejete sa na ňom, smejete sa s ním a plačete kvôli tomu, čím si prechádza.”

Komediálna časť príbehu sa veľmi citlivo prelína s veľkými životnými otázkami, ktoré vyvolávajú skutočné emócie. Rita Wilson zdôrazňuje, že “príbeh je univerzálny. Zaoberá sa témami, ktorými si reálne prechádza množstvo ľudí. Aký je náš zmysel? Prečo sme tu? Čo chceme od života? Ako môžeme zmeniť svoje zmýšľanie o ľuďoch okolo nás?”

Luna (Christiana Montoya) a Abbie (Alessandra... Foto: Niko Tavernise
tom hanks Luna (Christiana Montoya) a Abbie (Alessandra Perez) sú Ottove nové susedky.

Otta ani tak nerozčuľuje meniaci sa svet, ako skôr to, že vidí, ako by svet mohol fungovať lepšie pre všetkých, keby sa ľudia nesnažili hľadať skratky na nesprávnych miestach. “Otto nechce prísne strážiť svoj vlastný priestor alebo za každú cenu udržovať nejaký stav,” hovorí Tom Hanks. “Otto chce, aby na rovnakých pravidlách záležalo všetkým susedom na ulici, lebo to je najlepší spôsob, ako si každý môže užívať jej výhody.”

Muž menom Ove Čítajte viac Recenzia: Muž menom Ove je sladká švédska melanchólia

Mladého Otta vo filme stvárnil Truman Hanks, syn Toma Hanksa a Rity Wilson, hoci jeho filmárske ambície smerujú skôr za opačnú stranu kamery. Tvorcom filmu záležalo na kontinuite postavy, skutočnej podobnosti “vtedy a teraz”, nielen vo vzhľade, ale aj v spôsobe reči či neverbálnom prejave. ”S otcom sme rozoberali rôzne spôsoby, ako stáť, ako chodiť, alebo ako používať niektoré svojské Ottove maniere, gestá, aby bol Otto naozaj celý čas Ottom. Hoci som najskôr trochu váhal, vďaka tejto hereckej skúsenosti budem lepšie vedieť robiť prácu spoza kamery,” uzatvára Truman Hanks.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tom Hanks #Muž menom Ove #Muž menom Otto