Recenzia: Zaslúži si nový Zaklínač toľko negatívnej kritiky?

Na to, akou populárnou fantasy sériou je Zaklínač, sa o novej minisérii s podnázvom Pokrvné puto hovorí akosi málo. Aj samotný marketing bol pomerne vlažný, akoby tvorcovia už vopred predpokladali neúspech u divákov. Keď mal seriál koncom decembra premiéru, zožal vlnu kritiky ako od divákov, tak aj od odbornej verejnosti. Bola však oprávnená?

09.01.2023 06:00
zaklínač, Foto:
Snímka zo seriálu Zaklínač: Pokrvné puto.
debata (1)

Legendárna sedmička

Dej série, ktorá má len štyri epizódy, sa odohráva 1200 rokov pred udalosťami Zaklínača a predstavuje divákovi svet v časoch, keď ešte nedošlo ku konjunkcii sfér a jeho jedinými obyvateľmi boli elfovia a trpaslíci. Tesne predtým, než sa Xin’trea rozhodla podpísať mier s kráľovstvami Pryshia a Darwen, došlo k puču.

Princezná Merwyn (Mirren Macková), kráľova sestra, sa rozhodla vziať veci do vlastných rúk a s pomocou ďalších zradcov spojila všetky kráľovstvá pod svoju nadvládu. Čarodejník Balor (Lenny Henry) ju necháva veriť, že má všetku moc vo svojich rukách, a medzitým sa pokúša ovládnuť Chaos – tajomnú moc z iného sveta.

Trailer k seriálu Zaklínač: pokrvné puto.

Merwyn je od začiatku trochu zvláštnou postavou, pri ktorej sa zdá, že má dobré úmysly, ale jej skutky o tom vôbec nesvedčia. Na dobrého zloducha je príliš slabá a málo charizmatická, v konečnom dôsledku pôsobí ako rozmaznaná aristokratka, ktorá vôbec nevie, ako to vo svete naozaj chodí. Keďže bola celý svoj život uväznená medzi stenami paláca, jedinou útechou jej bol príbeh Solryth, dávnej hrdinky, ktorej sa podarilo zjednotiť kráľovstvá a navrátiť im prosperitu.

Proti novej cisárovnej sa postaví jej bývalý strážca a milenec Fjall (Laurence O'Fuarain), bojovníčka a muzikantka Éile (Sophia Brownová), čarodejníci Zacaré (Lizzie Annisová) a Syndril (Zach Wyatt), trpasličia bojovníčka Meldof (Francesca Millsová), „brat Smrť“ Callan (Huw Novelli) a Scían (Michelle Yeohová), posledná žijúca členka kmeňa Duchov. A tak sa nové spoločenstvo podujme na takmer nemožnú úlohu – poraziť armádu troch kráľovstiev.

Priveľa postáv, primálo času

Napriek tomu, že ide o seriál z prostredia Zaklínača, chýba mu ono osobité čaro. Svet, ktorému vládnu elfovia, je spracovaný zaujímavým a atraktívnym spôsobom, keďže má ale seriál len štyri epizódy, tvorcovia nedostali dostatok priestoru na to, aby ho mohli poriadne rozvinúť. Čo sa týka hlavných hrdinov, je ich priveľa, a zatiaľ, čo niektorí z nich bijú do očí a divák si ich ihneď obľúbi (Scían a Meldof), iným chýba charizma a sú ľahko zabudnuteľní (Callan, Zacaré a Syndril).

Príbeh tiež dosť škrípe, chvíľami je pritiahnutý za vlasy, inokedy je zasa vyslovene prvoplánový a bez nápadu. Až na konci sa divák dozvie, že hlavnou pohnútkou zloducha Balora je, že nenávidí aristokraciu, ktorá naňho celý život hľadela zvrchu. To je dosť slabá motivácia pre pomstu a obete, ktoré tomu priniesol.

Temné hmoty Čítajte viac Recenzia fantasy hitu: Temné hmoty by mal vidieť každý

Divák je svedkom vzniku prvého zaklínača, ktorý je však sprevádzaný úplne zbytočným a akosi umelým románikom medzi Fjallom a Éile. Tvorcovia sa radšej mohli intenzívnejšie venovať Chaosu a jeho pôvodu či minulosti Scían. Vtesnať tento pomerne komplikovaný príbeh do štyroch epizód však určite nebolo jednoduché, preto musíme byť zhovievaví.

Ako krátky náhľad do mytológie obľúbenej fantasy série je Zaklínač: Pokrvné puto celkom obstojným počinom, ktorý si určite nezaslúži takú intenzívnu mieru negatívnej kritiky, akej sa mu dostalo. Príbeh by mohol byť spracovaný poctivejšie, postáv mohlo byť menej, ale ak ste fanúšikom Geralta z Rivie, tak toto drobné dobrodružstvo oceníte – najmä ako výplň času počas čakania na novú sériu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #zaklínač #Zaklínač: Pokrvné puto