Tento rok sa v kine rozlúčime so Strážcami Galaxie a zavŕši sa príbeh Duny

V roku 2023 sa v kinách objaví niekoľko titulov, na ktoré sa už nejaký čas so zvedavosťou čaká. Takým je napríklad novinka Martina McDonagha, autora "peciek" Tri bilboardy kúsok za Ebbingom s nahnevanou Frances McDormandovou či V Bruggách. Práve v tomto meste spojil hereckú úderku Collina Farrella a Brendana Gleesona. Osvedčili sa viac ako dobre, McDonagh ich prizval aj k spolupráci na svojom najnovšom filme Duchovia Inisherinu. V prítmí kinosál bude dostupný už 2. februára.

13.01.2023 08:00
duchovia inisherinu Foto:
Colin Farrell a Brendan Gleeson predvedú herecké majstrovstvo vo filme Duchovia Inisherinu už 2. februára.
debata
Duna: Part Two
Kto chce vedieť, ako veľkolepé...
O pripravovanej novinke Oppenheimer...
+7Babylon: Damien Chazelle, oscarový režisér...

Divný vzťah pokračuje

V čiernej komédii V Bruggách sa predviedli ako nájomní zabijaci v Duchoch Inisherinu, zasadených do prostredia odľahlého ostrova na západ od Írska, stvárnili celoživotných priateľov. McDonaghova tragikomédia opäť čerpá z absurdnej každodennosti, ktorá sa zvrtne v tých najnepravdepo­dobnejších momentoch. Dráma sa začína vo chvíli, keď jeden z kamarátov nečakane pretne priateľský vzťah.

Už 19. januára sa vráti na plátna kín jeden z najúspešnejších hollywoodskych filmárov svojej generácie Damien Chazelle. Režisér ľúbostnej piesne, muzikálu so šiestimi Oscarmi La La Land zasadil aj svoj najnovší film Babylon do filmárskeho prostredia. Situuje ho do dekadentného Hollywoodu dvadsiatych rokov, keď nemé filmy ustupujú zvukovým a treba sa tomu prispôsobiť. Nie všetkým však zmena vyhovuje. Hlavné úlohy zveril Margot Robbie a Bradovi Pittovi. „Chceli sme, aby ľudia vyšli z kina s pocitom, že boli na nezastaviteľnej horskej dráhe a potom boli prekvapení, ako dlho to trvalo,“ toľko režisér k takmer trojhodinovej minutáži filmu. Dúfajme, že sa to podarilo.

Ďalší film na zozname je Impérium svetla. V našich kinách ho uvidíme už 2. marca. Sam Mendes naposledy zamiešal karty na Oscaroch aj Zlatých glóbusoch s historickou vojnovou drámou 1917. Režisér bondoviek sa najnovšie našiel v prostredí kina a prvýkrát si úplne sám trúfol napísať aj scenár. Asi preto sme naň zvedaví. Komornú drámu o láske a rôznych podobách nerovnosti zasadil do dramatických kulís Anglicka v 80. rokoch a hlavnú ženskú rolu zveril oscarovej „favoritke” Olivii Colmanovej. Nechcem nikomu pokaziť náladu, ale kritické jazyky tvrdia, že Mendes by nemal písať úplne "bez dozoru“.

Vplyvným a úspešným mužom z fachu je aj Christopher Nolan (Memento, Interstellar, Dunkirk) a najočakávanejší blockbuster roka Oppenheimer plánuje premiérovať už 20. júla. Pre film o spolutvorcovi atómovky Robertovi Oppenheimerovi, ktorého stvárňuje Cillian Murphy, simuloval pred kamerou test Trinity. Teda prvý testovací výbuch zbrane hromadného ničenia je už nakrútený a podľa slov filmára to bol jeden z najťažších experimentov, do akých sa kedy pustil. Treba dodať, že bez použitia efektov a pred objektívom analógovej kamery.

Finále Strážcov Galaxie aj Duny

Nezabúdame ani na púštne červy a omamné korenia. Kto chcete vedieť, ako veľkolepé sci-fi Duna: Part Two vyvrcholí, dočíta sa v rovnomennej knižnej predlohe Franka Herberta. Na filmovom plátne sa to dozvieme už v októbri. Tár režiséra Todda Fielda je zasadený do prostredia klasickej hudby a ústrednou postavou je jedna z najväčších žijúcich skladateliek a dirigentiek Lydia Tár v podaní Cate Blanchett. Jej spoločenské postavenie narušia odhalené tajomstvá. Do distribúcie vstúpi 23. februára.

Fanúšikmi očakávaní Strážcovia Galaxie: Volume 3 majú slovenskú premiéru naplánovanú na začiatok mája. Tretí film série bude síce veľkým finále, a tak aj posledným, ale obľúbení superhrdinovia a superhrdinky štúdia Marvel vraj rozhodne neskončia.

Osobne sa najviac teším na Barbie s Margot Robbie v hlavnej úlohe. Keď ju vylúčia z komunity Barbielandu, lebo nie je dokonalá, začne sa pravé dobrodružstvo „od Mattela“. Režisérka Greta Gerwig a spoluscenárista Noah Baumbach sú zárukou kvality a netrúfam si odhadnúť, kam sú s Barbie schopní zájsť.

Oppenheimer Čítajte viac Nolan nechal vybuchnúť atómovku alebo ako sme sa naučili milovať filmové triky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbie #Damien Chazelle #Cate Blanchet #La La Land #Greta Gerwig