Zlaté glóbusy tento rok Hollywood nebojkotoval. Čo sa zmenilo?

Zdá sa, že tohtoročné odovzdávanie Zlatých glóbusov výsledkami nikoho neprekvapilo. Najlepšie filmy nakrútili stálice Steven Spielberg a Martin McDonagh. O čosi optimistickejšie ako vlani dopadol galavečer. Minulý rok hollywoodske osobnosti pozvanie bojkotovali a sošky im rozdávali bez nich. Stanica NBC ako pravidelný vysielateľ programu v roku 2022 s inštitúciou rozviazala zmluvu. Tento rok napokon galavečer vysielali, ale "jednorazovo”.

11.01.2023 13:33
Fabelman, spielberg, Foto: ,
Judd Hirsch, Gabriel LaBelle, Steven Spielberg, Michelle Williams a Paul Dano z oceneného filmu Fabelmanovci. Spielberg je aj najlepším režisérom filmovej drámy.
debata

Jubilejný 80. ročník sa uskutočnil v noci z utorka na stredu 11. januára a cenu pre najlepšieho režiséra najlepšej filmovej drámy si prevzal aj sám Steven Spielberg za film inšpirovaný jeho životným príbehom Fabelmanovci.

Judd Hirsch, Gabriel LaBelle, Steven Spielberg,...
Najlepšia dráma večera Fabelmanovci režiséra...
+5Brendan Gleeson a Colin Farrell vo filme...

Polepšili sa?

Inštitúciu ceny, ktorú udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA) kritika a bojkot postrčili prehodnotiť vnútornú politiku a usilovať o rozmanitosť. Upozaďuje totiž ženy (výnimkou nie sú ani tohtoročné nominácie, kde nefigurovala v hlavných kategóriách jediná režisérka či scenáristka!) aj novinárov a novinárky inej farby pleti (medzi členmi asociácie stále dominujú bieli muži). Vrásky robilo aj elitárstvo, korupcia či pochybné určovanie členov.

V minulom roku však inštitúcia na čele s prezidentkou Helen Hoehne zaviedla niekoľko reforiem smerom k transparentnosti a férovosti. HFPA prizvala nových členov a členky. Volebný orgán teraz tvorí dvesto členov a 52 percent z nich sú ženy, 19,5 % sa hlási k Latinskej Amerike, 12 % pochádza z ázijského kontinentu, 10 % je afroamerického či karibského pôvodu a 10 % z Blízkeho východu. Upozorňujú, že sú stále na začiatku ozdravného procesu.

Cate Blanchet je najlepšou herečkou vo... Foto: Universal Pictures
tár blanchet Cate Blanchet je najlepšou herečkou vo filme-dráme za stvárnenie ústrednej postavy, dirigentky vo filem Tár podľa scenára a v réžii Todda Fielda.

Najlepšie sú Blanchettová a Coolidgeová

Ceny pre ženy rozdávali v obligátnych hereckých kategóriách. Najlepší výkon podala Cate Blanchettová, ktorú čoskoro v kinách uvidíme ako dirigentku a skladateľku vo filme Tár, za ktorý získala Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku v dráme.

Divotvorné sci-fi a jedno z najväčších kino prekvapení vlaňajška Všetko, všade, naraz priniesol zaslúženú cenu pre predstaviteľku hlavnej hrdinky Michelle Yeoh a neutíchajúci aplauz sprevádzal vyhlásenie najlepšej herečky limitovanej televíznej komediálnej série Biely lotos. Jennifer Coolidgeová bola ocenená za stvárnenie zraniteľnej milionárky, ktorú s fatálnymi dôsledkami prekabáti vlastný manžel.

Ocenená Jennifer Coolidgeová v sérii Biely lotos. Foto: HBO MAX
white lotus Ocenená Jennifer Coolidgeová v sérii Biely lotos.

Retro dráma Fabelmanovci bola v našich kinách dostupná od začiatku decembra a film je čiastočnou biografiou barda amerického kina Stevena Spielberga. Kondenzuje v ňom spomienky na prebudenie a nárast fascinácie filmovým umením a svoju cestu k „remeslu“.

"Fabelmanovci, opierajúci sa o žáner autobiografie, sú doteraz najimpozantnejším príkladom Spielbergovho naratívneho majstrovstva,” píše recenzent pre magazín Film Comment.

Fabelmanovci Čítajte viac Spielberg odhaľuje svoje detstvo. V kinách je jeho dosiaľ najosobnejší film

"Koniec koncov, príbeh o tom, ako sa obyčajný židovsko-americký chlapec zo strednej triedy, vychovaný na predmestí v 50. rokoch frustrovanou matkou v domácnosti a poslušným, ale často absentujúcim otcom, stal najúspešnejším a najobľúbenejším filmárom na svete, musí byť sakramentsky dobrým príbehom, aby zaujal,” píše sa v recenzii a zdá sa, že Spielbergovi stále nedochádza tvorivá energia. Jeho "životopis” však rozhodne nesmieme vnímať doslovne, spomienky podliehajú imaginácii.

Bones and All Čítajte viac Aké budú Oscary? Svoje predpovede vám predostrie festival v Benátkach

Z Brúgg do Inisherinu

Najlepšia komédia Zlatých glóbusov sú Duchovia Inisherinu a získala hneď tri ceny. Martin McDonagh napísal najlepší scenár a Colin Farrell je naj hercom večera v kategórii komédia/muzikál. V láskavej a ostrovtipnej rozprávke „šmrncnutej“ írskym folklórom mu robí garde Brendan Gleeson, s ktorým vytvoril neodolateľnú dvojicu už v McDonaghovej čiernej komédii V Bruggách z roku 2008. V roku 1923 dôjde na vzdialenom fiktívnom írskom ostrove Inisherin k vypovedaniu priateľstva. Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell) dostane košom od najlepšieho priateľa Colma (Brendan Gleeson). Ten zdanlivo bezdôvodne vyhlási, že sa s ním už nechce stýkať. Pádraic prežíva zmätok, hnev aj smútok, no Colmovo rozhodnutie stále nepochopil. Film uvidíme v našich kinách už 2. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #Martin McDonagh