Inna Čurikovová sa počas života angažovala proti Putinovi aj za práva zvierat

Herečka Inna Čurikovová, známa najmä účinkovaním v legendárnej ruskej rozprávke Mrázik, kde stvárnila zákernú Marfušu, zomrela dnes 14. januára vo veku 79 rokov.

14.01.2023 16:46
Inna Čurikovová Foto:
Inna Čurikovová, alias Marfuša z ruskej filmovej rozprávky Mrázik na zábere z roku 2012.
debata

Herečka mala v roku 2022 nehodu na javisku v divadle, pričom skončila s niekoľkými zlomeninami, z ktorých sa jej nepodarilo zotaviť, uviedla agentúra TASS.

Smrť filmovej a divadelnej hviezdy, na Slovensku známej najmä vďaka roli Marfuše z rozprávky Mrázik, oznámil v sobotu riaditeľ jej domovského divadla Lenkom, kde mala angažmán od roku 1973 a ešte do polovice minulého roku vystupovala. Po úraze odišla na dlhodobé liečenie, v tejto sezóne sa však na dosky, ktoré znamenajú svet, plánovala vrátiť.

Inna Čurikovová ako Marfuša v slávnom...
Keď herečka zistila, ako bude v rozprávke...
+9Inna Čurikovová v Mrázikovi. Režisér si...

Čurikovová sa narodila 5. októbra 1943 v meste Belebej, ktoré sa nachádza v Baškirskej republike. Na filmovom plátne debutovala ako tínedžerka v polovici 50. rokov. Preslávila sa ako rozmaznaná a škaredá dcéra Marfuša v rozprávke Mrázik (1964).

Čurikovová bola vydatá za ruského režiséra Gleba Panfilova, ktorý ju obsadil do viacerých filmov. Medzi jej významné snímky patria Chodím po Moskve (1963), Jeden navyše (1965), Začiatok (1970), Prosím o slovo (1975) či Rebro Adama (1993).

Herečka bola laureátkou mnohých festivalových a štátnych cien. V roku 1991 sa stala národnou umelkyňou bývalého Sovietskeho zväzu. Posledná rozlúčka s herečkou sa uskutoční 17. januára v divadle Lenkom. Pochovaná bude na Trojekurovskom cintoríne v Moskve.

Čurikovová získala Strieborného medveďa na festivale Berlinale v roku 1983, za účinkovanie v dráme o milostnom trojuholníku Vojnová romanca režiséra Pjotra Todorovského. Film bol nominovaný aj na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film.

V roku 2001 podpísala otvorený list na obranu televíznej spoločnosti NTV, ktorú Kremeľ prinútil zmeniť jej pôvodné liberálne zameranie. O dva roky neskôr patrila medzi osobnosti kultúry a vedy, ktoré vyzvali ruské úrady zastaviť vojnu v Čečensku a začať vyjednávať s povstalcami.

Inna Čurikovová na  Febiofeste v roku 2003. Foto: ČTK / Mášová Petra
Inna Čurikovová na Febiofeste v roku 2003. Inna Čurikovová na Febiofeste v roku 2003.

V roku 2006 sa pripojila k výzve odsudzujúcej nútenú deportáciu gruzínskych občanov z Ruska, ktorá súvisela so zhoršením vzťahov medzi Moskvou a Tbilisi. Vyslovila sa aj proti prijatiu zákona zakazujúceho adopciu sirôt občanmi USA. Opakovane tiež podporovala iniciatívy na ochranu zvierat.

R.Halak  K.Olasova Čítajte viac Na rozprávku Mrázik si v pondelok zaspomínajú v divadle

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mrázik #Inna Čurikovová