Vo veku 95 rokov zomrela talianska herečka Gina Lollobrigida. Miloval ju aj Fidel Castro

Ešte pred štyrmi mesiacmi chcela skúsiť šťastie v politike a teraz na ňu s úctou spomína celé Taliansko. Vo veku 95 rokov dnes v Ríme zomrela jedna z najväčších legiend talianskej kinematografie Gina Lollobrigida. Herečka, ktorú kedysi pre jej krásu prezývali Mona Lisa 20. storočia, nakrútila takmer 70 filmov, ale uznanie si vyslúžila aj ako modelka, fotografka, sochárka či maliarka.

16.01.2023 12:49 , aktualizované: 17:20
Gina Lollobrigida Foto:
Legenda talianskeho filmu Gina Lollobrigida v Cannes v 90. rokoch.
debata (10)

Na svet prišla 4. júla 1927 ako Luigia Lollobrigida v talianskom mestečku Subiaco. Jej otec bol bohatý výrobca nábytku, a tak si rodina so štyrmi dcérami dlhší čas žila v luxuse.

Počas druhej svetovej vojny v roku 1944 ich dom však padol za obeť bombardovaniu, pri ktorom prišli o celý majetok. Presťahovali sa do Ríma, kde sa museli uskromniť. Šiesti bývali v jednej izbe a aj dve staršie sestry pracovali, aby mohla Gina študovať maliarstvo a sochárstvo.

Gina Lollobrigida Čítajte viac 90-ročná Lollobrigida si nenechala ujsť odhalenie hviezdy v Hollywoode

V roku 1947 skončila druhá na súťaži Miss Rím a neskôr tretia na Miss Taliansko. To jej otvorilo dvere k modelingu a lákavým filmovým ponukám. V divadle pritom debutovala už v septembri 1944, pred kamerou o dva roky neskôr.

Rýchlo však spoznala aj tienisté stránky hviezdnej kariéry. Ako 18-ročnú, keď ešte bola panna, ju znásilnil známy taliansky futbalista. „Lollo“, ako herečku prezývali, o tom však prehovorila až pred piatimi rokmi, hoci ju vraj táto trauma poznačila na celý život.

Horst Buchholz a Gina Lollobrigida v  Berlíne v...
Zľava: Burt Lancaster, Gina Lollobrigida a Tony...
+9Rok 1957 - Gina Lollobrigida vo filme  "Anna...

Medzi jej prvé úspechy na striebornom plátne patria filmy Zvonenie na poplach (1949), Pozor, banditi! (1951), no najmä komédie so slávnym francúzskym hercom Gérardom Philipom Krásky noci (1952) a Fanfán Tulipán (1952). V roku 1950 Gina odletela do Hollywoodu, ale keď zistila, že by ju tam veľmi obmedzovali, vrátila sa domov.

Gina Lollobrigida a Jozef Kroner Čítajte viac Peter Hledík o Gine Lollobrigide: Bola si vedomá, že je symbolom ženskej krásy

Presadila sa ako charakterová herečka, ktorú obsadzovali takí poprední režiséri ako Vittorio De Sica, Mario Monicelli či Pietro Germi. Spomenúť treba najmä jej snímky Chlieb, láska a fantázia (1953), Rimanka (1954), Chlieb, láska a žiarlivosť (1954) či Chrám Matky Božej v Paríži (1956).

Neskôr sa uplatnila i v amerických filmoch, akými boli napríklad Trapéza (1956), Šalamún a kráľovná zo Sáby (1959) či Bezcharakterná žena (1964), kde hrala po boku najväčších hollywoodskych hviezd.

Scéna z filmu Talianske prázdniny

Získala množstvo ocenení vrátane Zlatého glóbusu, ale keď v 70. rokov začala jej herecká kariéra upadať, vrhla sa na inú umeleckú tvorbu. V roku 1972 nakrútila dokumentárny film Ritratto di Fidel, v ktorom vyspovedala známeho kubánskeho vodcu Fidela Castra (neskôr priznal, že sa do nej zaľúbil).

Venovala sa tiež maliarstvu a sochárstvu. Už v 60. rokoch cestovala po svete a fotila ľudí aj prírodu pre prestížne časopisy, pripravila aj fotografickú knihu o Taliansku.

Gina Lollobrigida ako filmová ikona

Pozrite si najkrajšie filmové úlohy Giny Lollobrigidy

Fotogaléria
Slávnu drámu Rimanka nakrútil režisér Luigi...
Gina Lollobrigida ako ctihodná vdova po...
+6Gina Lollobrigida a Jane Wyman v televíznej...

Angažovala sa i v charite a politike. V roku 1999 neúspešne kandidovala do Európskeho parlamentu a v septembri minulého roka do talianskeho senátu za ľavicový subjekt Suverénne a ľudové Taliansko.

Voličov však nepresvedčila, na čom sa okrem vysokého veku zrejme podpísalo aj to, že sa na verejnosti pretriasali jej súkromné problémy.

Monica Vitti Čítajte viac Vo veku 90 rokov zomrela kráľovná talianskeho filmu Monica Vittiová

Jej jediný syn Andrea Milko Škofič, ktorého má z 22-ročného manželstva so slovinským lekárom, sa totiž obrátil na súd so žiadosťou, aby ju zbavili svojprávnosti. Argumentoval tým, že jeho matka svojmu mladému opatrovateľovi zanechala veľký obnos peňazí.

Súd ju síce neuznal za duševne chorú, no podľa znalcov vykazovala „zníženú schopnosť správne posudzovať realitu“, takže sa mohla stať obeťou podvodníkov. Úrady jej preto pridelili poručníka.

Keď sa Lollobrigida vlani v novembri naposledy ukázala na verejnosti v televíznej talkšou, sťažovala sa práve na to, ako ju spory s rodinou ponižujú. „Mám právo žiť a zomrieť v pokoji,“ rozplakala sa.

V tom čase ju trápilo aj zdravie. Pred štyrmi rokmi skončila v nemocnici po úraze, v septembri minulého roka jej zase museli operovať zlomeninu stehennej kosti.

Gina Lollobrigida Čítajte viac Súd rozhodol, že Lollobrigida musí mať opatrovníka. Nahnevaná herečka sa bráni

„S Ginou Lollobrigidou odišla ďalšia veľká hviezda talianskeho filmu,“ reagovala na jej úmrtie jej slávna kolegyňa Ornella Muti a priznala, že to vníma veľmi citlivo.

„S kariérou som začínala, keď som mala pätnásť, a je veľmi bolestivé vidieť miznúť celý svet umelcov, s ktorými som spolupracovala,“ uviedla 67-ročná herečka pre talianske médiá.

Výber z filmov Giny Lollobrigidy

  • Psí život (1950)
  • Fanfán Tulipán (1952)
  • Chlieb, láska a fantázia (1953)
  • Chrám Matky Božej v Paríži (1956)
  • Šalamún a kráľovná zo Sáby (1959)
  • Bezcharakterná žena (1964)
  • Ja, ja, ja… a tí druhí (1966)
  • Dobrý deň, pani Campbellová! (1968)
  • Panáčik z dreva (1972)
  • Podvod (1985)

Správu z agentúry sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #herečka #úmrtia #herci #Gina Lollobrigida #taliansky film