Peter Hledík o Gine Lollobrigide: Bola si vedomá, že je symbolom ženskej krásy

Talianska herečka Gina Lollobrigida počas svojho života navštívila aj Slovensko. V roku 1996 sa zúčastnila na Art Film Feste v Trenčianskych Tepliciach, na ktorom získala ocenenie Hercova misia - okrem nej si toto ocenenie v ten istý rok odniesol aj Jozef Kroner a Alberto Sordi. V rozhovore nám o jej návšteve Slovenska porozprával Peter Hledík, zakladateľ Art Film Festu.

16.01.2023 15:46
Gina Lollobrigida a Jozef Kroner Foto:
Gina Lollobrigida a Jozef Kroner na Art Film Feste v roku 1996.
debata (1)

Aká bola Gina Lollobrigida?

Možno to bude znieť ako klišé, ale čím väčšia osobnosť, tým väčšia pokora, ľudskosť, empatia a profesionalita. V tej dobe vzbudila v Trenčianskych Tepliciach a celkovo na Slovensku veľký rozruch, predsa len to bola jedna z najväčších hviezd, aké na festival zavítali. Dala si veľmi záležať na tom, ako vyzerá. Keď som na ňu čakal ráno na recepcii a ona zišla zo schodov, povedal som: „Stále krásna!“ Na to ste ale museli čakať tri hodiny. Svojím spôsobom bola aj zábavná, mala zmysel pre humor.

Slávnu drámu Rimanka nakrútil režisér Luigi...
Gina Lollobrigida ako ctihodná vdova po...
+6Gina Lollobrigida a Jane Wyman v televíznej...
Gina Lollobrigida Čítajte viac Vo veku 95 rokov zomrela talianska herečka Gina Lollobrigida. Miloval ju aj Fidel Castro

Bola si vedomá toho, kto je, že je symbolom ženskej krásy. Aj sa tak obliekala, dala si záležať na účesoch. Chcela zostať tou Ginou, ktorá očarila svet mužov. Keď som sa jej pýtal, či ešte bude hrať ďalej a prečo už nehrá, povedala, že nechce odísť z filmového plátna ako starenka. Jej umelecký nepokoj sa prejavoval tým, že fotografovala. Musím povedať, že tie fotografie neboli úžasné. V hereckej brandži ju však pokladám za obrovského profesionála.

Peter Hledík. Foto: Robert Hüttner, Robert Hüttner
peter hledik hledík Peter Hledík.

Páčilo sa jej na Slovensku?

Zaujímavé je, že každý, kto príde na náš festival, sa vopred informuje o tom, kam ide. Takisto aj ona vedela, že Slovensko je krajina, ktorá má hory. Pýtala sa na hrad, pretože išla autom z Viedne okolo Trenčianskeho hradu. Bola dosť zorientovaná a ocenila to málo, čo videla, vrátane prostredia Trenčianskych Teplíc. Myslím si, že sa jej tu páčilo.

Gina Lollobrigida Čítajte viac OBRAZOM: Už v 50-tych rokoch pózovala v celkom odvážnych pózach! Výnimočná krása Lollobrigidy dráždila svet

Spriatelila sa v rámci festivalu s našimi umelcami?

Bola to udalosť, v rámci ktorej sa s ňou každý chcel fotografovať – či už to boli herci ako Andy Hryc, alebo rôzni podnikatelia. Lollobrigida bola veľmi priateľská, zároveň však bola trochu uzatvorená na to, aby sa s niekým spriatelila. Voči ostatným umelcom bola rezervovaná, potrebovala si človeka preveriť a zistiť referencie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #art film fest #rozhovor #Peter Hledík #Gina Lollobrigida