České sklo si našlo svoje miesto v trháku s Danielom Craigom

Skláreň Pačinek Glass, ktorá sa nachádza v českých Kunraticiach u Cvikova, najnovšie predstavila svoje výrobky na poli svetovej kinematografie. Producenti z Los Angeles ich oslovili s tým, či by nechceli vyrobiť sklenené plastiky do pokračovania úspešnej krimi komédie Na nože s podtitulom Glass Onion.

17.01.2023 08:00
Na noze foto netflix Foto:
V pokračovaní snímky Na nože účinkuje okem Daniela Craiga aj české sklo.
debata

Snímka, v ktorej účinkujú hviezdy ako Daniel Craig, Edward Norton, Dave Bautista či Kate Hudsonová, mala premiéru na streamovacej platforme Netflix koncom minulého roka. Natáčanie prebiehalo v Grécku a v Chorvátsku.

Do Kunetíc pricestoval umelecký riaditeľ John Dexter, ktorý sa na niekoľko týždňov stal členom sklárskeho tímu. „Dal mi obrovskú príležitosť ukázať a využiť všetko, čo som sa za desaťročia v skle naučil, a jeho náročné objekty ma doslova vybičovali k tomu, aby som zo seba vydal to najlepšie, čo môžem,“ vyjadril sa o spolupráci s Dexterom Jiří Pačinek, zakladateľ Pačinek Glass a zároveň jeden z najuznávanejších odborníkov v oblasti skla.

Krištáľové údolie

Pozrite sa ako vzniká české sklo

Fotogaléria
Pokus o najdlhší náhrdelník na svete v Jablonci.
Luster v Krištáľovom chráme.
+10Ferdo Mravec zo sklenených perličiek.

Dexter je v súčasnosti jedným z najvýznamnejších umeleckých dizajnérov, pracoval na snímkach ako Star Wars, Pán prsteňov či Piráti z Karibiku. Okrem toho je tiež dlhoročným spolupracovníkom režiséra Tima Burtona.

Na nože: Glass Onion, trailer

„Pre tohto skromného pána, ktorý nám neskôr počas prestávok medzi prácou rozprával svoje príbehy zo spolupráce so svetovými filmovými ikonami, to bolo vlastne úplne po prvýkrát, keď sa ocitol v sklárni, na huti, na dosah rozžeravenej pece a v spoločnosti sklárov, ktorí aj napriek tomu, že nevedia plynule po anglicky, prijali Johna ihneď za svojho a ten bol zo dňa na deň šťastnejší. Doslova ako v najlepšom slova zmysle malý chlapec, ktorý si vezme sklársku píšťalu a prvýkrát skúša vyfúknuť žeravú bublinu,“ uviedol David Sobotka z Pačinek Glass.

Krištáľové údolie Čítajte viac Vitajte v Krištáľovom údolí. Pozrite sa, ako vznikajú sklenené skvosty
Herečka a speváčka Janelle Monae na slávnostnú...
Herec Leslie Odom Jr.
+10Herečka Katherine Langford na slávnostnej...

Sklársky tím tvoril Jiří Pačinek, David Sobotka, Jan Eder, Jiří Pačinek junior, Jaroslav Kubásek, Petr Haman, Jan Baštýř, Radek Hurych a ďalší. Spočiatku malo ísť len o 20 kusov plastík, napokon ich vzniklo až 60.

Ich výroba bola taká časovo náročná, že sa skláreň mesiac nemohla venovať ostatným zákazkám. Na základe výkresových predlôh Johna Dextera vznikli za štyri týždne desiatky krištáľových plastík v tvare ženského torza, kvetu, busty muža či hlavy psa.

Janelle Monae Čítajte viac Horúčavy, nakrúcanie do skorého rána! Hviezda filmu Na nože 2 sa priznala, neudržala som slzy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #netflix #sklo