Recenzia filmu Želanie k narodeninám: Ako pred rodinou utajiť priateľa?

Marta Ferencová, ktorá režírovala seriál Výnimočná Nikol a snímky ako Všetko alebo nič či V lete ti poviem, ako sa mám, priniesla na plátna kín prekvapenie v podobe naozaj vydarenej komédie. Film Želanie k narodeninám, ktorého scenár napísala spolu s Adamom Dvořákom, sľubuje príjemný divácky zážitok.

18.01.2023 08:00
Želanie k narodeninám Foto:
Hlavnú úlohu v komédii Želanie k narodeninám stvárnila obľúbená česká herečka Eva Holubová.
debata

Nečakané prepadnutie

Už na začiatku vstupujeme do svižného tempa deja, ktorý divákovi postupne predstavuje jednotlivé postavy. Tých je síce požehnane, tvorcom sa však podarila výnimočná vec – dokázali podať zložité situácie a vzťahy jednoduchým spôsobom, takže sa divák dokáže pomerne ľahko zorientovať v tom, čo sa deje.

Matriarcha rodiny Líba (Eva Holubová) oslavuje 65. narodeniny a celá rodina sa poctivo pripravuje na oslavu. Od manžela, bývalého policajta Arnošta (Jaroslav Dušek), si sama daruje zlaté náušnice. Ich syn Karel (Matěj Hádek) je tak trochu šašo, ktorý sa často dostáva do problémov.

Trailer k českej komédii Želanie k narodeninám.

S tým kontrastuje jeho manželka Simona (Simona Babčáková), typická rázna žena s triezvym myslením a pevnou vôľou. Manželia, ktorí spolu majú jedného syna, vlastnia rybník (a dodávku menom Rybana, ktorá vyzerá tak, ako sa volá), práca s rybami ich však vôbec nenapĺňa.

Líbin druhý syn Petr (Igor Orozovič) dlhodobo žije s priateľom Lukášom (Tomáš Klus), ktorý oslavuje narodeniny v ten istý deň ako Líba. Petr sa napokon rozhodne, že prvýkrát uprednostní partnera pred mamou a vyhovorí sa na chorobu. Líba sa s tým ale nedokáže zmieriť, zbalí celú rodinu aj s tortou a prepadne Petra, ktorý musí vymyslieť, ako sa zo situácie vymotať.

white lotus Čítajte viac Recenzia: Biely lotos sa na slnku roztápa ako cukrová vata

Úprimný smiech a žiadne stereotypy

Do už tak komplikovanej rodinnej drámy sa zamieša aj Lukášova sestra Veronika (Veronika Khek Kubařová), ktorá nechá svoje dve deti s novým priateľom Richardom (Jaroslav Plesl) a istý čas predstiera, že s Petrom chodí. Richard je však tak trochu „ňouma“ a deti sa mu stratia.

Preto sa celá rodina, ktorej vzájomné vzťahy sú mnohým členom neznáme, púšťa do pátrania po nezvestných deťoch. Prichádza ešte otec detí David (David Švehlík), ktorý Richarda z duše nenávidí a k rodine by sa aj bol vrátil, lenže mu v tom prekáža pracovná vyťaženosť.

Záber z filmu Želanie k narodeninám. Foto: Continental Film
Želanie k narodeninám Záber z filmu Želanie k narodeninám.

Divák sa počas sledovania filmu nemá kedy nudiť, pretože sa stále niečo deje. Kinosála počas slávnostnej premiéry v Bratislave, ktorá sa uskutočnila 10. januára, často prepukala do smiechu, a veru mala prečo – vtipných momentov je v snímke naozaj požehnane a človek sa na nich úprimne zasmeje. To, že sa tvorcom podarilo vyhnúť trápnosti, je ozajstným úspechom, ktorý sa v súčasných komédiách tak často nevidí.

Príbehom sa Želanie k narodeninám výrazne podobá na americkú snímku Šťastné a veselé z roku 2020. V nej Harper (Mackenzie Davisová) pred rodinou tají, že kamarátka Abby (Kristen Stewartová), ktorú k nim priviedla na Vianoce, je v skutočnosti jej priateľka. Petr a Lukáš nie sú vykreslení prostredníctvom žiadnych stereotypov, tvorcovia ich zobrazili ako obyčajný zamilovaný pár. Milým detailom je fakt, že aj Lukáš – ako herec, ktorý ho stvárňuje – je hudobníkom.

Takto vyzerajú zdravé vzťahy

Želanie k narodeninám má kvalitný scenár i obsadenie – jednotliví herci a herečky sú mimoriadne charizmatickí, zo svojich postáv vytvorili skutočné osobnosti. Tempo deja funguje bezproblémovo, od predstavenia postáv a ich vzájomných vzťahov cez niekoľko konfliktov až po záverečné dobrodružné momenty vrcholiace dramatickými scénami.

V centre príbehu nestojí Petr a Lukáš, aj keď sú hlavnou príčinou vzniknutého chaosu, ale celá rodina. Sledujeme dve malé deti, ktoré putujú svetom a snažia sa nájsť cestu domov, pričom si v rôznych situáciách dokážu prekvapivo dobre poradiť. Dôležitou súčasťou deja je aj vzťah Davida a Veroniky, ktorí si k sebe vďaka tomuto dobrodružstvu opäť nájdu cestu. A napokon sa dozvedáme aj to, aké tajomstvo skrýva Karel pred Simonou, ktorá ho celý čas podozrieva z niečoho nekalého.

Nový český film Želanie k narodeninám má... Foto: Continental Film
Želanie k narodeninám Nový český film Želanie k narodeninám má kvalitný scenár aj herecké obsadenie.

Všetky páry v snímke pritom zobrazujú ľudí v rôznych štádiách vzťahu, pričom všetky sú (viac-menej) zdravé – Petr a Lukáš, aj keď sú spolu už päť rokov, sú ešte v tej počiatočnej zamilovanej fáze. Karel a Simona žijú v manželskom stereotype už dlho, napriek všetkému podpichovaniu sa však úprimne milujú. David a Veronika, medzi ktorými to ešte stále iskrí, sa museli rozísť kvôli Davidovmu workoholizmu, ten ale nakoniec zistí, že sú aj dôležitejšie veci ako práca.

Žiadny lacný humor ani stereotypy, ale príjemná zábava, ktorá pobaví a miestami i dojme. To je Želanie k narodeninám, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť.

Hodnotenie Pravdy – 5 hviezdičiek z piatich

Želanie k narodeninám/ČR 2023/r. Marta Ferencová/h. Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Veronika Khek Kubařová, Tomáš Klus, Igor Orozovič, Jaroslav Plesl, Matěj Hádek, Simona Babčáková, David Švehlík, Valentýna Bečková a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #komédia #český film #filmová recenzia