Filmový festival inakosti bude, ale o mesiac neskôr

Filmový festival inakosti, ktorý sa v posledných rokoch konal vždy na prelome septembra a októbra, tento rok posúva svoj termín. V bratislavskom kine Lumi?re sa začne až 25. októbra a potrvá do 28. októbra.

12.09.2012 16:00
Záber z filmu Circumstance (Okolnosť) Foto:
Festival premietne aj iránsky film o zakázanej láske dvoch mladých žien Circumstance režisérky Maryam Keshavarz.
debata

Prečo festival svoj termín o mesiac posunul? „Ide predovšetkým o pragmatické dôvody spojené s financovaním a organizačným zvládnutím festivalu. Grantové systémy, ktorými je FFi v značnej miere financovaný, majú nastavené rozhodovania komisií na druhú polovicu roka 2012. Bez toho, aby sme vedeli, s akým objemom finančných prostriedkov môžeme počítať, nie je možné festival zodpovedne pripravovať. V tomto smere teda posun termínu na neskorší dátum súvisí predovšetkým so snahou pripraviť po organizačnej stránke čo najkvalitnejší festival,“ vysvetlila riaditeľka festivalu Zita Hosszúová.

Na programe akcie, ktorá premieta filmy s lesbickou, gejskou, bisexuálnou, transgendrovou a intersexuálnou (LGBTI) tematikou, sa zatiaľ pracuje. Riaditeľka festivalu však prezradila aspoň dva zaujímavé tituly, ktoré festival ponúkne. „Jedným z prvých potvrdených titulov pre FFi 2012 je iránsky film o zakázanej láske dvoch mladých žien Circumstance režisérky Maryam Keshavarz, ktorý zaznamenal úspech na festivaloch po celom svete. Film ťaží nielen z náročnej témy (spracovanie lesbického vzťahu v jednej z najkonzerva­tívnejších islamských krajín), ale aj z veľmi slušného spracovania a výborných hereckých výkonov,“ povedala Hosszúová.

Festival by do svojho programu chcel zaradiť aj srbský film Parade. „Ide o trpkú komédiu o prípravách pochodu Pride v Belehrade. Výnimočný balkánsky film paradoxne premietneme práve preto, že bude na Slovensku od septembra v riadnej kinodistribúcii. Aj týmto uvedením chceme podporiť jeho distribučnú slovenskú púť,“ povedala riaditeľka o filme, ktorý si vlani odniesol niekoľko cien z festivalu v Berlíne.

Programová schéma tohto ročníka FFi bude podobná ako v minulosti. Sekcia Nové storočie predstaví súčasné svetové filmy zamerané na život LGBTI menšiny, sekcia Teplé Slovensko ukáže domácu tvorbu, zastúpené budú aj diela zo zlatého fondu queer kinematografie a jedna zo sekcií by mala byť venovaná LGBTI seniorom. Program festivalu zverejnia okolo 10 dní pred jeho začiatkom, informácie o jednotlivých filmoch však budú pribúdať už od začiatku októbra.

Vlani sa festival sústredil v kinosálach Vysokej školy múzických umení, teraz bude centrom festivalového diania kino Lumi?re. „Vidíme v tom predovšetkým významný posun smerom k celkovej profesionalizácii festivalu, keďže ide o regulárne kino pre klubového diváka s dobrou technologickou a personálnou základňou,“ povedala riaditeľka festivalu, ktorú tiež teší, že niektoré z filmov z programovej ponuky FFi sa nebudú premietať iba v Bratislave, ale dostanú sa aj do iných regiónov Slovenska. „Ak všetko dobre pôjde, Filmový festival inakosti zavíta aj do Banskej Bystrice, Žiliny, Košíc a hádam i ďalších miest Slovenska.“ Tým chce festival nadviazať na akciu Ozveny FFi, ktorú prvýkrát uskutočnil vo februári a marci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba