Do činskych kín sa po štyroch rokoch vrátia marvelovky

Do čínskych kín sa po štvorročnej prestávke vrátia filmy americkej spoločnosti Marvel. Ako prvá bude 7. februára uvedená snímka Čierny Panter: Navždy Wakanda a 17. februára film Ant-Man a Wasp: Quantumania. V stredu to oznámili predstavitelia Marvel Studios.

19.01.2023 14:00
Spider-Man1 Foto:
Záber z filmu Spider-Man: Bez domova.
debata

Zahraničné filmy sa v Číne prísne regulujú. Tamojšia vláda každoročne určuje presný počet zahraničných snímok, ktoré môžu uviesť do čínskych kín. Populárne filmy spoločnosti Marvel sa v Číne nepremietali od júla 2019, keď predstavili snímku Spider-man: Bez domova.

Čínsky úrad pre kontrolu filmov, ktorý v súčinnosti s oddelením propagandy vládnucej komunistickej strany, rozhoduje o uvedení zahraničných filmov na tamojší trh, nevysvetlil, prečo sa v krajine „marvelovky“ nemohli premietať.

Spider-Man1 Čítajte viac Spider-Man je filmový boháč

Spoločnosť Disney, ktorá je vlastníkom Marvel Studios, však v minulosti opakovanie odmietla požiadavky Pekingu, aby z niektorých svojich filmov – vrátane Eternals a Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva – odstránila odkazy na vzťahy osôb rovnakého pohlavia.

Stanica BBC pripomína, že pozastavenie premietania marveloviek v Číne spôsobilo spoločnosti Disney stratu príjmov vo výške stoviek miliónov dolárov. Prvý film o Čiernom Panterovi z roku 2018 totiž v Číne zarobil pre Disney 105 miliónov dolárov a snímka Ant-Man a Wasp z rovnakého roku dosiahla príjmy až 121 miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #film #filmy #Marvel