Nemecký film Na západe nič nové získal 14 nominácií na cenu BAFTA

Nemecká snímka Na západe nič nové získal 14 nominácií na cenu BAFTA, najviac v histórii cudzojazyčných filmov spolu s filmom Tiger a drak (2000). Po desiatich nomináciách majú filmy Všetko, všade, naraz a Duchovia Inisherinu. Víťaza, vrátane najlepšieho filmu, oznámi Britská akadémia filmového a televízneho umenia 19. februára v Londýne, píše The Hollywood Reporter.

19.01.2023 16:30
Na západe nič nové Foto:
Snímka z filmu Na západe nič nové.
debata

Na západe nič nové režiséra Edwarda Bergera je už treťou filmovou adaptáciou rovnomenného románu nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarquea z roku 1928. Autor do knihy naturalisticky vložil svoje zážitky z 1. svetovej vojny, do ktorej hlavný hrdina, mladý Paul Bäumer, pod psychickým nátlakom nastúpi s vidinou rýchleho víťazstva, aby sa následnej stretol s krutou realitou vojny.

Trailer k filmu Na západe nič nové.

Film sa natáčal v niekoľkých európskych krajinách vrátane Českej republiky, konkrétne v Prahe a Barrandovských štúdiách, v Žatci, na hradoch Točník, Libušín a Sychrov, na zámku Liběchov a na mnohých ďalších miestach.

Na treťom mieste v počte nominácií sa deviatimi nomináciami umiestnil Elvis austrálskeho režiséra Baza Luhrmanna. Päť nominácií získala americká hudobná dráma Tár Todda Fielda v hlavnej roli s Cate Blanchettovou o prvej ženskej šéfdirigentke významného nemeckého orchestra.

Trailer k filmu Tár.

Celkom nominovaných bolo 215 ľudí, ktorí pracovali na 45 výnimočných filmoch naprieč rôznymi žánrami a rozprávacími štýlmi, ktoré majú každý unikátny pohľad na svet, uviedla riaditeľka ceny a producentka Jane Millichipová.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #BAFTA #Na západe nič nové