Americká prokurátorka obžalovala herca Baldwina z neúmyselného zabitia

Zdá sa, že z toho nevyviazne tak ľahko. Okresná prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová obžalovala herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia 42-ročnej ukrajinsko-americkej kameramanky Halyny Hutchinsovej počas natáčania filmu Rust.

19.01.2023 18:09 , aktualizované: 20:30
Alec Baldwin Foto: ,
Herec Alec Baldwin.
debata (17)

K nešťastiu došlo 21. októbra 2021 na ranči Bonanza Creek nachádzajúcom sa pri Santa Fe v Novom Mexiku. Herec vtedy vystrelil z rekvizity zbrane, ktorá v sebe mala ostrý náboj. Hutchinsová, ktorú zasiahla guľka do hrude, zomrela v nemocnici. Režisér Joel Souza, ktorý utrpel zranenie ramena, prežil a po ošetrení bol prepustený domov.

Okrem Baldwina, ktorý svoju vinu popiera, je obžalovaná aj Hannah Gutierrezová-Reedová. Tá pre film obstarávala zbrane. „Po dôkladnom preskúmaní dôkazov a zákonov štátu Nové Mexiko som rozhodla, že existuje dostatok dôkazov pre vznesenie obžaloby z trestného činu proti Alecovi Baldwinovi a ďalším členom filmového štábu snímky Rust,“ uviedla prokurátorka.

„Z môjho pohľadu nikto nestojí nad zákonom a každý si zaslúži spravodlivosť,“ dodala. Asistent réžie David Halls podpísal dohodu o priznaní viny vo veci nedbalého používania smrtiacej zbrane, čím si vyslúžil šesťmesačnú podmienku.

„Pre rodinu je útechou, že v Novom Mexiku nikto nestojí nad zákonom,“ uviedol Matthew Hutchins, manžel kameramanky.

Podľa Baldwinovho právnika Lukea Nikasa však ide o nespravodlivé rozhodnutie. „Pán Baldwin nemal žiaden dôvod veriť, že sa v zbrani alebo kdekoľvek inde na pľaci nachádza ostrý náboj. Spoliehal sa na profesionálov, s ktorými pracoval, ktorí ho ubezpečili, že sa v zbrani nenachádzajú ostré náboje. Budeme proti týmto obvineniam bojovať a vyhráme.“

Ani Gutierrezová-Reedová nesúhlasí s tým, že by mala na svedomí neúmyselné zabitie. Podľa jej právnika Todda Bulliona ju incident trápi. „Ale neúmyselného zabitia sa nedopustila,“ povedal.

Producenti filmu Rust museli z dôvodu zanedbania bezpečnostných protokolov zaplatiť pokutu, ktorá presahovala sumu 136-tisíc dolárov. Baldwin tvrdil, že nestlačil spúšť a dokonca ani nevedel, že zbraň je nabitá. Neskôr podal žalobu na niekoľkých ľudí zo štábu vrátane Gutierrezovej-Reedovej a Hallsovi – podľa Baldwina totiž poriadne neskontrolova­li zbraň.

Za neúmyselné zabitie hrozí v Novom Mexiku 18 mesiacov väzenia a pokuta vo výške 5-tisíc dolárov. Napriek tragickému incidentu plánujú tvorcovia tento rok obnoviť natáčanie. Manžel zosnulej Halyny Hutchinsovej bude výkonným producentom.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Alec Baldwin #Rust