Festival v Terste uvedie historicky významné slovenské a české filmy

Historicky významné slovenské a české diela premietnu na medzinárodnom festivale v Terste. "Na 34. ročníku filmového festivalu uvedú diela slovenských režisérov Dušana Hanáka a Dušana Trančíka i film Karola Plicku

20.01.2023 16:13
Dušan Hanák Foto:
Film 322 Dušana Hanáka pred rokmi skončil v trezore.
debata

Tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ)Simona Nôtová potvrdila, že v programe podujatia figurujú aj súčasne slovenské filmy.

Festival filmov zo strednej a východnej Európy v talianskom Terste (21. 28. 1.) uvádza každoročne celovečerné a krátke hrané, dokumentárne a animované filmy. Jeho tohtoročná retrospektívna sekcia nesie názov Za hranicami: Okraje českej a slovenskej kinematografie. „Uvedie historicky významné slovenské a české krátke a dlhometrážne diela. Jej zámerom je reflektovať hlavné trendy vo vývoji československej kinematografie v období 30. až 60. rokov 20. storočia,“ spresňuje SFÚ.

film PIARGY plagat Čítajte viac Vášnivý príbeh lásky a zrady v ľúbostnom trojuholníku - slovenský film Piargy má už 24 medzinárodných cien

Spolu s organizátormi festivalu vybral do jeho programu krátke filmy Dušana Trančíka Fotografovanie obyvateľov domu (1968) a Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand (1966). „Premietne sa aj študentský film Ela Havettu 34 dnů absolutního klidu (1964) z pražskej FAMU. Festival ponúkne tiež Hanákov oceňovaný celovečerný dokument Obrazy starého sveta (1972) a dokumentárny film s etnografickými motívmi Karla Plicku Zem spieva (1933), prvý slovenský celovečerný zvukový film,“ dodáva Nôtová k sekcii venovanej československej kinematografii.

Ester Plicková:  Karel Plicka v Heľpe (1961). Foto: SNG / Web umenia
Karel Plicka Ester Plicková: Karel Plicka v Heľpe (1961).

Okrem klasických filmov sa v Terste predstaví aj sedem súčasných titulov. V súťažnej sekcii dokumentov budú Slovensko reprezentovať snímky Návštevníci (2022) Veroniky Liškovej a Fragile Memory (2022) Igora Ivanka a v súťažnej sekcii krátkych filmov sa o priazeň poroty budú uchádzať hraný film Zjavenie Jána (2022) Andreja Kolenčíka a animovaný film Peniaze a šťastie (2022) režisérskej dvojice Ana Nedeljković a Nikola Majdak Jr.

Ukrajinská herečka Vita Smachelyuk ako Irina v... Foto: nutprodukcia
Obeť Ukrajinská herečka Vita Smachelyuk ako Irina v slovenskom filme Obeť.

Festival uvedie mimo súťaž aj film Michala Blaška Obeť (2022), pre malých divákov premietne film Tvojazem (2022) Petra Budinského. V talianskej premiére sa predstaví koprodukčná historická hudobná dráma Il Boemo (2022) Petra Václava.

Mimi Čítajte viac Nový film Miry Fornay bude mať premiéru na festivale Berlinale 2023
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenský film #Slovenský filmový ústav