VIDEO Slúžka je môj najlepší film, hovorí režisérka Mariana Čengel Solčanská

Mariana Čengel Solčanská nakrútila filmy ako Únos či Sviňa (a ďalšie) a napísala knihu o Tisovi. Teraz siahla po knihe Hany Lasicovej z obdobia konca rakúsko-uhorskej monarchie. O čom je jej film Slúžka a koho v ňom uvidíme?

22.01.2023 06:00
Maiana Čengel Solčanska film Sluzka Foto:
Mariana Čengel Solčanská ako režisérka filmu Slúžka, ktorý vznikol odľa knižnej predlohy Hany Lasicovej.
debata
Video

Onedlho príde do kín váš nový film Slúžka, prečo ste siahli práve po tomto námete?

Na tejto knihe ma zaujalo, že Hana Lasicová rozpráva o dejinách cez slúžku, ktorá dejiny nemohla nijako ovplyvniť, narodila sa a žila s pocitom, že jej jediným poslaním je slúžiť. Je to príbeh o žene, ktorá veľa pracovala, nikto sa nepýtal na nič, čo by súviselo so spoločnosťou, s jej postavením. Slúžky sa nikto na jej názor nepýtal, hoci ona ho mala. Zaujalo ma aj to, že tento príbeh napísala Hana Lasicová, pretože som ju vnímala ako dievča – ženu z prominentnej rodiny. U nich v obývačke si podávali kľučky tie najväčšie slovenské osobnosti, ktoré si všetci vážime, mohla si vybrať ktorúkoľvek z nich a napísala by veľmi dôvernú a literárne zručnú knihu. Ona však svoju najlepšiu knihu napísala o slúžke. Vtedy som v Hanu uverila, že má talent a srdce a že by som s ňou mohla robiť film.

Dana Droppová ako slúžka v novom rovnomennom... Foto: Igor Stančík
film Sluzka Dana Droppová a dievčatko Dana Droppová ako slúžka v novom rovnomennom slovenskom filme.

Ako sa vám spolupracovalo?

Bolo to prvýkrát, keď som písala scenár ešte s inou osobou a mala som obavy, aby nepresadzovala niečo, čo ja nakrútiť nechcem. Lenže Hana z prípravy odišla hneď po prvej verzii, ktorú sme považovali za slušnú. Povedala: už je to tvoje – a nechala ma s tým samu. Scenár medzitým nadobudol svoju hádam pätnástu podobu, menili sa dialógy, aj herci si modelovali svoje postavy inak, než bolo napísané v scenári a to Hana nemohla vedieť. Ale asi to tak malo byť. Som jej za to veľmi vďačná.

krst knihy sluzka, Hana Lasicová Čítajte viac VIDEO Hana Lasicová: Lásku ženy k žene do filmu navrhol môj otec

V tomto filme aj účinkujete, nie ste „iba“ v pozícii režisérky. Akú postavu ste si vybrali?

Nie je to prvýkrát, zahrala som si v Únose, vo Svini na to nebol čas, ale hrala som aj v Láske na vlásku, Miluj ma alebo odíď, v Zakliatej jaskyni aj v študentských filmoch. Túto postavu v Slúžke som vyslovene chcela hrať, pretože som vlastne hrala moju mamu. Bolo to pre mňa veľmi osobné.

Mariana Čengel Solčanská  si vo filme Slúžka aj... Foto: Igor Stančík
SLUZKA Mariana Čengel Solčanska Marko Igonda Mariana Čengel Solčanská si vo filme Slúžka aj zahrala, po boku Marka Igondu.

Okolo tohto filmu vznikol celý ženský tvorivý tím. Bola to náhoda alebo zámer?

Ženský tím zrejme umocňujú aj producentky – dve dievčatá, ktoré som spoznala ešte ako študentky na VŠMU (Simona Bago Móciková, Radka Babincová). V úvode sme spolupracovali s veľmi uznávaným producentom, no v istej fáze si projekt vypýtal mladých ľudí a s Hanou sme sa rozhodli, že budeme pokračovať s týmito dvoma mladými dievčatami. Obe na tomto filme vyrástli, medzitým sa vydali a stali sa matkami. Od prvej kávy s Hanou, keď sme na filme začali pracovať, do premiéry totiž uplynie presne deväť a pol roka.

Slúžka, trailer

Prečo taká dlhá doba?

Film potrebuje peniaze, veľa peňazí. Slúžka je financovaná z verejných zdroijov a každému grantu predchádzajú mesiace a niekedy aj roky príprav -rozpočty, zmeny v scenári, dokladovanie. Kým sme prišli do bodu, že máme dosť prostriedkov, aby sme vycestovali na pľac, prešlo sedem rokov. Pred dvomi rokmi sme začali nakrúcať, posledná klapka padla na Dušičky 2021, potom nasledovala zložitá postprodukcia.

ikariada, Mariana Čengel Solčanská, Čítajte viac Knihou o Tisovi vytiahla kostlivca zo skrine

Film už onedlho príde do kín, pre akých divákov je podľa vás určený?

Pre každého. Je to film univerzálne platný a univerzálne krásny. Myslím, že je to môj najlepší film, ale bola by tragédia, keby režisér natočil svoj najlepší film na začiatku a potom by sa už len trápil. Som šťastná, že tento film je zatiaľ môj najlepší.

Vica kerekes vo filme Slúžka. Foto: Igor Stančík
Vica Kerekes film Sluzka Vica kerekes vo filme Slúžka.

Koho diváci uvidia vo filme Slúžka?

Obsadzovať tento film bola radosť! Nemám rada kastingy, trpím pri nich a tu sú aj tie maličké postavy obsadené skvelými hercami – na telefón. Herci by vám asi povedali, že hrať v dobovom filme je sen, je to za odmenu. Preto sme mali to potešenie obsadiť aj do malých postáv veľkých hercov. Byť s nimni na pľaci bola radosť. Kuchárku hrá Aňa Geislerová, milosťpána Karel Dobrý, účinkuje tam aj jeho syn Cyril Dobrý , skvelou paňou domu je Zuzka Mauréry, hlavnú postavu hrá Dana Droppová, slečnu Rézi hrá veľmi nádejná mladá česká herečka Radka Caldová, ďalšie postavy hrajú Vica Kerekes, Peter Nádasdi, Gabika Dolná, Lukáš Pelč a ďalší.

Režisérka Mariana Čengel Solčanská nakrúca momentálne novinku s názvom Slúžka. Čítajte viac Mariana Čengel-Solčanská: Nakrúcanie rozprávky je pre režiséra odmenou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mariana Čengel Solčanská