Recenzia na seriál Médium: Sci-fi, ktoré ukazuje skazenosť ľudstva

Už celé stáročia prichádzajú ľudia s novými predstavami o tom, ako asi bude vyzerať naša budúcnosť. Spočiatku išlo skôr o utópie, najmä v 50. a 60. rokoch minulého storočia, čoho dobrým príkladom je známa vesmírna séria Star Trek. Časom sa ale tieto predstavy zmenili, začali sme byť realistickejší a keď si dnes zapnete akékoľvek sci-fi, je veľmi pravdepodobné, že bude mať dystopický charakter. To je aj príklad nového počinu štúdia Amazon, ktoré sa rozhodlo adaptovať román Williama Gibsona z roku 2014 s názvom Médium. Producentmi rovnomennej série sú Jonathan Nolan a Lisa Joy, tvorcovia Westworldu.

22.01.2023 10:00
Médium, Chloë Grace Moretz Foto:
Chloë Grace Moretzová ako Flynne v seriáli Médium.
debata

Moretzová ako záruka kvality

V nie príliš vzdialenej budúcnosti Flynne (Chloë Grace Moretzová) a jej brat Burton (Jack Reynor) zarábajú na lieky svojej chorej matky Elly (Melinda Paige Hamiltonová) plnením úloh vo virtuálnej realite. Jedného dňa prinesie Burton špeciálny headset, ktorý mu poslala neznáma firma z Kolumbie s prísľubom veľkého zárobku. Flynne, ktorá je vo virtuálnej realite oveľa zdatnejšia ako jej brat, na seba vezme jeho podobu a ponorí sa do neznámeho sveta. Netuší, že ide o skutočnosť – pomocou headsetu cestuje do budúcnosti.

Okrem zaujímavej premisy je veľkým lákadlom seriálu účinkovanie Chloë Grace Moretzovej v hlavnej úlohe. Ide o herečku, ktorá prekypuje talentom už odmalička – predviedla to v snímkach ako Nech vstúpi ten pravý, Hugov veľký objav či Prevýchova Cameron Postovej. A skutočne, jej postava je charizmatická, odvážna a inteligentná, snaží sa zvíťaziť nad svojimi emóciami ako každý z nás, no napokon im v istých chvíľach podlieha. Vďaka tomu pôsobí sympaticky, ako obyčajný človek, ktorý sa len snaží konať správne, zároveň však odmieta nechať so sebou zametať.

white lotus Čítajte viac Recenzia: Biely lotos sa na slnku roztápa ako cukrová vata

Vízia budúcnosti nie je prvoplánová, divák sa až postupne dozvedá, aké udalosti ľudstvo v priebehu niekoľkých desiatok rokov prežilo. Čas, v ktorom žijú Flynne a Burton, disponuje niekoľkými zaujímavými vychytávkami – 3D tlačiarňami, ktoré vyrábajú lieky, či neurologickým prepojením vojakov bojujúcich spolu v rámci jednotky. Inak je ale svet veľmi podobný tomu nášmu.

V mestečku, v ktorom súrodenci žijú, vládne korupcia a všetko má pod palcom jeden skazený muž – Corbell Pickett (Louis Herthum). Každý robí, čo môže, aby prežil, a zdá sa, že nikto nie je skutočne šťastný. Vzdialená budúcnosť, do ktorej Flynne nahliadne, vyzerá na prvý pohľad sľubne. Skutočnosť je však iná.

Zopár nejasností

Prechodom do budúcnosti začína byť dej komplikovaný a miestami sa v ňom divák stráca. Flynne informujú o tom, že odkedy niekto z ich času kontaktoval niekoho z jej času, žije v paralelnom časopriestore. Nie je ale jasné, či existuje iný časopriestor, ako to v ňom vyzerá a aký vplyv majú udalosti vo Flynninom vesmíre na budúcnosť, do ktorej tak často cestuje.

Trailer k seriálu Médium.

Ďalším problémom je samotný dej a motivácie jednotlivých postáv z budúcnosti, ktoré tvorcovia odhaľujú len veľmi sporadicky. V popredí sú dve očividne mocné osobnosti – Lev Zubov (JJ Feild) a Cherise Nulandová (T'Nia Millerová). Zatiaľ čo prvý spomínaný je ten, ktorý s Flynne úzko spolupracuje, Cherise sa snaží zbaviť sa jej, pretože jej Flynne nevedomky ukradla dôležité dáta – spravila tak na pokyn Aelity (Charlotte Rileyová), po ktorej Zubov aj Nulandová neochvejne pátrajú.

Aelitin brat Wilf (Gary Carr) je Flynniným sprievodcom budúcnosťou, snaží sa byť jej priateľom, zároveň je však verným podriadeným Zubova. Jeho postava pôsobí veľmi submisívne, akoby nemal odvahu postaviť sa sám za seba. Tvorcovia sa pokúšajú medzi ním a Flynne rozohrať aj nejaký ten románik, ktorý sa ale zdá byť príliš silený a hercom chýba vzájomná chémia.

Kto pracuje na zbohatlíkov?

V seriáli sa pekne striedajú akčné scény s tými dramatickými, ktoré bližšie približujú pozadie jednotlivých postáv, nie však príliš okato ani sentimentálne. Tvorcom sa podarilo vykresliť budúcnosť spôsobom, vďaka ktorému aj samotnému divákovi pripadá záhadná, vzdialená a v mnohom odstrašujúca.

Seriál sa nevyhýba ani celkom otvorenej kritike kapitalizmu a bezcharakterných ľudí, ktorí si na pozostatkoch zničeného sveta vybudovali vlastné bohatstvo. Ulice sú však ľudoprázdne, pohybujú sa v nich len simulácie, aby tým zopár preživším bolo ľahšie na duši. Lenže kto potom pracuje? To je otázka, na ktorú seriál vo svojej prvej sérii neposkytol žiadnu odpoveď.

polnočny klub Čítajte viac Recenzia seriálu Polnočný klub: Čakajú na smrť a rozprávajú si desivé príbehy

Veľkou záhadou tiež zostáva, kto je vlastne zloduch. Spočiatku to totiž vyzerá na úplne jednoduchý boj dobra (Zubov) so zlom (Nulandová), divák ale postupom času zisťuje, že je to oveľa komplikovanejšie. Mocní tak opäť ťažia z práce a úsilia tých najobyčajnejších ľudí, ktorí túžia len po pokojnom živote a pevnom zdraví pre seba a svojich blízkych.

Médium tak ponúka kvalitný sociálny komentár, ktorý kritizuje ľudskú náturu a zároveň upozorňuje na fakt, že svoje chyby neustále opakujeme. Za zmienku tiež stojí vynikajúci herecký výkon T'Nie Millerovej, známej zo seriálu The Haunting of Bly Manor. Jej stvárnenie diabolskej Cherise Nulandovej bolo naozaj príjemným prekvapením. Divák sa síce občas zamotá v trochu náročnom deji, okrem toho ale ide o veľmi vydarené sci-fi, ktoré do tohto žánru prinieslo opäť niečo nové a svieže.

Hodnotenie Pravdy – 4 hviezdičky z piatich

Médium/seriál, USA 2022/r. Vincenzo Natali, Alrick Riley/h. Chloë Grace Moretzová, Gary Carr, Jack Reynor, JJ Feild, T'Nia Millerová, Eli Goree a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #recenzia #seriál #filmová recenzia