Pred 100 rokmi sa narodil filmový a divadelný herec Jozef Sodoma

Viac ako 24 rokov bol členom činohry Slovenského národného divadla (SND). Zahral si aj v takých vynikajúcich dielach slovenskej filmovej klasiky ako Živý bič režiséra Martina Ťapáka, vo vojnovej dráme Štyridsaťštyri alebo po boku hereckej legendy Jozefa Kronera v zbojníckej komédii Pacho, hybský zbojník. Dnes uplynulo sto rokov od narodenia herca Jozefa Sodomu.

23.01.2023 08:00
Jozef Sodoma Foto:
Herec Jozef Sodoma.
debata (1)

„Na Jozefa si pamätám veľmi dobre, keď som ako dieťa hrával v Národnom divadle. Bol výnimočný v tom, že mal neskutočnú fotografickú pamäť. Takže, keď bolo treba urobiť rýchly záskok, tak to robil Jožko Sodoma, lebo on si dvakrát prečítal text a vedel, ktorá replika na ktorej strane je, okamžite to vedel naspamäť. Táto jeho vlastnosť mi utkvela veľmi presne a veľmi si ho za to vážili. V tomto bol absolútne použiteľný – výnimočný,“ povedal pre TASR na adresu Jozefa Sodomu herec Ján Mistrík.

Podobne sa na Sodomu pamätá aj divadelný, filmový a dabingový herec a pedagóg František Kovár. „Videl som ho párkrát hrať v divadle vo viacerých úlohách. Ja som bol vtedy študent, keď on hrával. Jedinú vec, ktorú o ňom viem, že mal úžasnú pamäť a keď bolo treba urobiť nejaký záskok, tak sa vedel naučiť aj jednostranový monológ. Pamätám si, že takto na neho spomínali a že bol v tomto smere skutočne výnimočný,“ uviedol pre TASR František Kovár.

Zdeněk Godla, Čítajte viac Herec Zdeněk Godla: Po Kolečkovom seriáli Most! mi Rómovia vraveli, že som zapredanec

Jozef Sodoma sa narodil 23. januára 1923 v Modre. V roku 1949 absolvoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Už počas štúdií účinkoval v SND, kde napríklad v roku 1946 stvárnil postavu Omnimora v hre Na posiedkach s čertom, či Vinca Konvalinku v hre Hanibal pred bránami (1947). Medzi ďalšie významné inscenácie, v ktorých si zahral patrí Figarova svadba (1949), Shakespearov Hamlet (1950) alebo postava Miška v Tajovského Ženskom zákone (1952).

Medzi poslednými hrami, v ktorých na doskách SND účinkoval boli Veselé panie z Windsoru (1963) a Najdúch (1966). Jozef Sodoma ukončil spoluprácu so SND v roku 1969. V rokoch 1974 až 1975 pôsobil vo vtedy zriadenom profesionálnom činohernom zájazdovom Divadle pre deti a mládež v Trnave (DPDM). Na Jozefa Sodomu si pre TASR zaspomínal aj ďalší slovenský herec Ľubomír Paulovič: „Keď som ako študent hosťoval v divadle, on už hrával. Bol zo skupiny hercov, ktorých režiséri obsadzovali do menších postáv“.

Diváci si môžu Jozefa Sodomu pamätať aj z viacerých známych filmov ako napríklad Štyridsaťštyri (1957), ktorý je dramatickým príbehom o protidôstojníckej vzbure 71. trenčianskeho pešieho pluku v Kragujevaci na konci prvej svetovej vojny, či z filmovej balady Živý bič (1966), kde si zahral s hereckými legendami Štefanom Kvietikom a Emíliou Vášáryovou.

Machata Karol Čítajte viac FOTO: Legendárny Karol Machata vedel zahrať všetko. Herec by sa dožil 95 rokov

Účinkoval ďalej vo filmoch ako Čert nespí (1956), Posledná bosorka (1957), Tisíc podpisov za obžalovaného (1964), Slnečný kúpeľ (1964), Život na úteku (1975) a Brána k domovu (1975). Po boku ďalšej hereckej legendy Jozefa Kronera sa objavil tiež v úspešnej snímke Sváko Ragan (1976).

Poslednými filmami, v ktorých si zahral boli vojnová dráma Do posledného dychu (1976) s Ivanom Mistríkom a v dráme Nie (1978) so Štefanom Kvietikom, ktorá zachytáva ťažký sociálny boj slovenských robotníkov počas prvej republiky.

Divadelný a filmový herec Jozef Sodoma zomrel v Bratislave 23. novembra 1980 vo veku 57 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #film #divadlo #jubileum #Jozef Sodoma