Film Avatar: Cesta vody zarobil už dve miliardy dolárov

Americký film oscarového režiséra Jamesa Camerona Avatar: Cesta vody zarobil v pokladniach svetových kín už viac ako dve miliardy dolárov. Snímka, ktorá sa má dočkať ešte troch ďalších pokračovaní, sa tak zaradila medzi hviezdne filmové série spoločností Disney a 20th Century Studios a stala sa 6. najzárobkovejším filmom všetkých čias, píše agentúra Reuters.

23.01.2023 15:00
Avatar: Cesta vody Foto:
Režisér James Cameron na natáčaní Avatara 2.
debata

Podľa odhadov spoločnosti Disney zarobil nový Avatar 2,024 miliardy dolárov v nedeľu 22. januára a to po šiestich víkendoch v kinách. Zhruba 1,4 miliardy dolárov film utŕžil inde než v Spojených štátoch a Kanade.

Firma nezverejnila, aký mal film rozpočet, Hollywood Reporter ho však odhadol na najmenej 350 miliónov dolárov bez nákladov na marketing. Režisér Cameron povedal, že hranicu zarobených dvoch miliárd dolárov film musí prekročiť, „aby sa dostal do čiernych čísel“.

Avatar: Cesta vody Čítajte viac Recenzia: Nový Avatar je pastvou pre oči, príbehom však neohúri

Médiá hovorili o sérii Avatara ako o „klenote v korune“ spoločnosti 21st Century Fox (dnes už 20th Century Studios), ktorú Disney kúpil v roku 2019 za 71 miliárd dolárov. Značka Avatara by mohla po boku Marvelu a Star Wars, ktoré tiež vlastní Disney, ešte viac narásť, píše Reuters.

Avatar: Cesta vody privádza späť na plátno amerických hercov Sama Worthingtona a Zoe Saldanovú v úlohách Jakea Sullyho a Neytiri. Dej sa odohráva desať rokov po udalostiach prvého dielu. Ľudia planétu Zem zdevastovali tak, že je takmer neobývateľná, a na vzdialenú Pandoru sa teraz vracajú, aby vybudovali nové útočisko.

Avatar: Cesta vody Čítajte viac Stane sa nový Avatar najzárobkovejším filmom všetkých čias?

Keď je jasné, že cieľom invázie ľudí je tiež nájsť a zabiť Jakea Sullyho, uchýli sa jeho päťčlenná rodina ďaleko od svojho domova v lesoch na Pandore na stovky kilometrov vzdialené ostrovy, kde sa snažia nájsť priateľov medzi ľuďmi z miestneho klanu a zvyknúť si na nový život napriek tomu, že nebezpečenstvo od „nebeských“ ľudí nečíha ďaleko. Oveľa častejšie než v korunách stromov sa preto film odohráva pod hladinou mora.

Režisér Cameron stojí za tromi z šiestich najzárobkovejších filmov všetkých čias, medzi ktoré sa okrem druhého dielu Avatara radí aj ten prvý a tiež dráma Titanic (1997). Tretí diel Avatara už Cameron natočil a do kín by mal prísť v decembri roku 2024, štvrtý a piaty diel potom v rokoch 2026 a 2028.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Avatar: Cesta vody