Na Berlinale bude mať premiéru dokument Seana Penna o Ukrajine

Americký herec a režisér Sean Penn odpremiéruje na februárovom filmovom festivale Berlinale svoj dokument, ktorý natočil v Kyjeve po začiatku ruskej ofenzívy. V pondelok to oznámili organizátori tohto prestížneho filmového podujatia.

24.01.2023 10:00
superpower Foto:
Sean Penn a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo filme Superpower.
debata

Snímka „Superpower“, ktorú Penn režíroval spoločne s Aaronom Kaufmanom, bude uvedená mimo hlavného súťažného programu v sekcii Berlinale Special. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Umelecký šéf festivalu Carlo Chatrian novinárom povedal, že film sa nakrúcal za „veľmi zložitých okolností“. Penn bol totiž v čase, keď sa 24. februára začala invázia ruských jednotiek na Ukrajinu, v Kyjeve, kde začal nakrúcať svoj dokumentárny film, pričom musel svoje pôvodné plány prispôsobiť novej situácii.

Sean Penn Čítajte viac Sean Penn nakrúca film o vojne na Ukrajine

Táto snímka bude podľa organizátorov jedným z ťažiskových filmov na Berlinale, ktoré sa budú venovať téme Ukrajiny. V snímke sa objaví aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Chatrian doplnil, že na festivale bude na znak solidarity uvedených viacero dokumentov od ukrajinských režisérov, ako aj diel iránskych disidentských tvorcov. Berlinale tiež ponúkne priestor na prezentáciu ukrajinského filmového priemyslu a upriami pozornosť aj na koprodukčné možnosti s ukrajinskými režisérmi.

Hollywoodsky herec a producent Sean Penn... Foto: Ukrainian Joint Forces Operation Press Service via AP
Sean Penn Hollywoodsky herec a producent Sean Penn (vľavo) sa stretol s príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl neďaleko frontovej línie v regióne Doneck na východe Ukrajiny 18. novembra 2021.

V poradí 73. ročník festivalu Berlinale sa bude konať v termíne 16.-26. februára, čiže v čase, keď si svet pripomenie rok od vypuknutia ofenzívy Moskvy na Ukrajine. O hlavnú cenu Zlatého medveďa sa bude uchádzať 18 filmov. Holywoodsky režisér Steven Spielberg si prevezme ocenenie za celoživotné dielo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sean Penn #Berlinale #Volodymyr Zelenskyj