Animované sci-fi Umelohmotné nebo premýšľa o budúcnosti ľudstva a uvedie ho Berlinale

Maďarsko-slovenský film Umelohmotné nebo bude mať svetovú premiéru na Berlinale. Áčkový festival ho uvedie v súťažnej sekcii Encounters 17. februára a do slovenských kín príde v priebehu tohto roka. Ide o prvý európsky animovaný film pre dospelých vyrobený na Slovensku. Odohráva sa na ceste medzi Budapešťou a Vysokými Tatrami v roku 2123, pričom nejde len o pohľad do apokalyptickej, dystopickej budúcnosti a konca sveta, snímka prináša aj posolstvo nádeje.

24.01.2023 12:00
Umelohmotne nebo Foto:
Záber z animovaného filmu Umelohmotné nebo, ktorý bude súťažiť na festivale Berlinale.
debata

„Film sa odohráva v čase, kedy príroda celkom vyhynula a zostala len hŕstka ľudí. Vo filme diváci spoznajú aj známe miesta ako mestá Budapešť, Miškolc či Vysoké Tatry. Týmto je film výnimočný, lebo zobrazuje podmanivú víziu budúcnosti nášho územia a nám známych miest a to tak, ako ešte nikdy nebola vo filme zobrazená. Navyše nám odkazuje, že aj v tom najväčšom zúfalstve máme šancu zmeniť svoj osud silou lásky, že aj napriek katastrofickej vízii spojenej s klimatickou krízou tu je nádej na znovuzrodenie niečoho nového, nečakaného,“ povedal Juraj Krasnohorský z producentskej spoločnosti Artichoke.

Mimi Čítajte viac Nový film Miry Fornay bude mať premiéru na festivale Berlinale 2023

Ústrednou témou je podľa neho pocit zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a tiež vzťahy, rodina, partnerská láska i krízy, hľadanie zmyslu života.

Film budú na medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne sprevádzať tvorcovia z Maďarska i zástupcovia zo slovenskej strany, producent Juraj Krasnohorský (Artichoke), výkonná producentka za Slovensko Henrieta Cvangová (Artichoke) a supervízor 3D animácie Peter Košťál (Ekran).

Záber z animovaného filmu Umelohmotné nebo,... Foto: Salto/Artichoke
umelohmotné nebo Záber z animovaného filmu Umelohmotné nebo, ktorý uvidíme v našich kinách v priebehu roka.

„Na festivale v Berlíne zároveň prebieha jeden z najdôležitejších filmových trhov festivalového roka European Film Market, na ktorom film zastupuje renomovaná spoločnosť Films Boutique. O film tam môžu prejaviť záujem filmové platformy, televízie a distributéri pre kinodistribúciu po celom svete. Po premiére v Berlíne budeme mať ambíciu film uviesť na najvýznamnejšom festivale pre animované filmy v Annecy v júli tohto roku, ako aj na čo najväčšom počte ďalších filmových festivalov. V slovenskej kinodistribúcii bude snímka uvedená v priebehu roku 2023, termín premiéry sa ešte upresňuje,“ povedal viac o najbližších plánoch s filmovou novinkou slovenský producent. Medzinárodný názov filmu je White Plastic Sky.

01 Pozna  mky z Eremoce  nu guc  afilms Čítajte viac Berlinale uvedie nový slovenský film Poznámky z Eremocénu od Viery Čákanyovej

Do roku 2123 vymizne úrodná pôda z povrchu Zeme. Flóra aj fauna vyhynú. Tesne pred úplnou katastrofou vedci vyvinú mimoriadne výživnú rastlinu, ktorá však dokáže rásť len v ľudskom tele. Obyvatelia Budapešti žijú odrezaní od zvyšku sveta, ktorý sa premenil na mŕtvu púšť. Obyvateľstvo je rozdelené na dve skupiny: tí čo jedia a tí z ktorých sa jedlo vypestuje. Každý obyvateľ mesta je implantovaný zárodkom stromu v deň keď dovŕši päťdesiate narodeniny. Stefan, dvadsaťosem ročný psychológ verí, že takéto spoločenské zriadenie je jediná cesta, ako ľudstvo dokáže prežiť. Až do momentu, kedy sa jeho mladá žena Nora nechá dobrovoľne implantovať. Stefan má len pár dní na to, aby Noru zachránil skôr, ako rastlina ovládne jej telo. Jediné miesto, kde ju môžu operovať, je mýtické laboratórium Granum vo vzdialených Vysokých Tatrách, na konci nebezpečnej cesty cez púšť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #animovaný film