Recenzia: Asterix a Obelix zachraňujú Čínu

Hrdinskí Galovia so svojským zmyslom pre humor sú späť. Asterix a Obelix sa po rokoch vracajú na strieborné plátno, aby opäť pobavili svojimi neobyčajnými dobrodružstvami. Asterix a Obelix: Ríša stredu je prvým filmom zo série, v ktorom stvárnil Obelixa niekto iný ako Gérard Depardieu. Jeho nástupcovi Gillesovi Lelloucheovi však rola sadla ako uliata.

31.01.2023 08:00
Asterix a Obelix Foto:
Guillaume Canet ako Asterix a Gilles Lellouche ako Obelix.
debata (2)

Odkaz na ABBU

Asterix (ktorého stvárňuje režisér snímky Guillaume Canet) a Obelix (už spomínaný Gilles Lellouche) pred sebou majú novú úlohu – zachrániť čínsku cisárovnú a pomôcť jej dcére Fu-Yi (Julie Chenová) poraziť nepriateľov na čele s Deng Tsin Qinom (čítaj Dancing Queen, hrá ho Bun-hay Mean). Ten si pomôže spojenectvom s rímskym Cézarom (Vincent Cassel), ktorého práve trápia problémy vo vzťahu s Kleopatrou (Marion Cotillardová).

Nechýba ani verný psík Idefix či merlinovský čarodejník Panoramix (Pierre Richard), množstvo bitiek a gagov, ktoré vo viacerých prípadoch triafajú vedľa, občas sa na nich ale človek úprimne pobaví.

Albert Uderzo Čítajte viac Vydražili Uderzove kresby Asterixa

Snímka je pokračovaním série, ktorá akoby sa svojím žánrom vyslovene viazala ku skorším rokom nového milénia – niečo ako Spy Kids. Práve preto je humor miestami prízemný, tvorcom sa však podarilo ho na viacerých miestach aktualizovať. Príkladom je poštový holub, ktorý vydáva zvuky ako telefónne zvonenie.

Ibrahimović ako Antivirus

Snímka sleduje cestu smelých Galov spolu s princeznou a jej vernou ochrankyňou Tat Han (Leanna Chea) do Číny. Počas plavby po mori stretnú aj svojich starých známych – pirátov, ktorí majú večnú smolu, že sa Asterixovi a Obelixovi vždy pripletú do cesty.

Film vďaka takýmto odkazom na predchádzajúce diely nepôsobí ako samostatný výstrel do prázdna, ale ako pevná súčasť série, a to aj napriek kompletnej obmene pôvodného obsadenia.

Trailer k filmu.

Diváka pobavia špeciálne efekty, ktoré sa od skorších snímok veľmi nezmenili, a ktoré filmu spolu s nenáročným humorom dodávajú nádych skutočnej oddychovky. Tvorcovia sa vyhli využívaniu rasových stereotypov urážlivým spôsobom a zo všetkých národov si robia posmešky rovnako.

Úsmevná je scéna ako vystrihnutá z Karate Kida, v ktorej učí Tat Han princeznú Fu-Yi kung-fu spôsobom, pri ktorom využíva opakovanie bežných činností (ako napríklad žmýkanie). Pobaví tiež účinkovanie slávneho Zlatana Ibrahimovića, ktorý stvárňuje mocného bojovníka Antivirusa. Úlohy výborne sadli nielen predstaviteľom hlavnej dvojice, ale aj Vincentovi Casselovi, Julie Chenovej, Leanne Chea a Linh-Dan Phamovej, ktorá stvárnila čínsku cisárovnú.

Guillaume Canet ako Asterix, Gilles Lelouche...
Guillaume Canet ako Asterix a Gilles Lellouche...
+7Leanna Chea a Gilles Lellouche.

Natočiť nového Asterixa a Obelixa v dnešnej dobe bol celkom risk. Ide o film, bez ktorého by svetová kinematografia pokojne prežila. Dej je predvídateľný, hrdinovia čelia len zopár ľahko prekonateľným prekážkam a, ako inak, zamilujú sa do svojich nových čínskych kamarátok.

Tvorcom sa však podarilo zachovať niečo z toho, čo túto sériu robí originálnou – predovšetkým miešanie historických motívov s tými súčasnými, ako to robí napríklad Shrek či Flinstonovci. Na oddych od všetkého, čo sa okolo nás momentálne deje, je snímka dobrou voľbou.

Hodnotenie Pravdy – 3,5 hviezdičiek z piatich

Asterix a Obelix: Ríša stredu/Francúzsko 2023/r. Guillaume Canet/h. Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Pierre Richard, Marion Cotillardová, Vincent Cassel, Jonathan Cohen, Zlatan Ibrahimović, Ramzy Bedia, Leanna Chea, Julie Chenová a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #filmová recenzia #Asterix a Obelix #Asterix a Obelix: Ríša stredu