Recenzia: Vraždiaca bábika si podmanila svet

Ide o prvý horor, ktorý v tomto roku uviedli v kinách, a už sa mu podarilo prekonať tržby najziskovejšieho hororu minulého roka, ktorým bol Úsmev. M3GAN sa stala populárnym internetovým "memečkom", obľúbenou postavičkou hororových nadšencov, ale aj miláčikom odbornej kritiky - snímka má na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 94 percent.

02.02.2023 06:00
M3GAN Foto:
M3GAN (Jenna Davisová ako hlas, Amie Donaldová ako herecká predstaviteľka) a Cady (Violet McGrawová).
debata (1)

Za úspech vďačí nielen obsahovej kvalite, ale aj vynikajúcemu marketingu. Príkladom sú tanečnice prezlečené za robotickú vrahyňu, ktoré vystupovali na viacerých športových udalostiach v USA, či vtipné doťahovačky M3GAN a jej konkurenta Chuckyho na sociálnych sieťach.

Ako sa (ne)vyrovnať so stratou

Čím je M3GAN taká výnimočná? Ponúka presne to, čo od nej očakávate, a predsa nebudete sklamaní. Po tom, čo rodičia Cady (Violet McGrawová) zahynú počas autonehody, sa malého dievčaťa ujme jeho teta Gemma (Allison Williamsová).

Postarať sa o neter považuje za samozrejmosť, napriek tomu k nej však nemá žiadny vzťah, nevie, ako s ňou komunikovať a zdá sa, že smrť sestry a jej manžela ju nijako nezasiahla. Celý jej život sa krúti okolo práce – navrhuje robotické hračky.

Záber z nového hororu M3GAN.
Gemma (Allison Williamsová), M3GAN (Jenna...
+9M3GAN (Jenna Davisová ako hlas, Amie Donaldová...

Keď si ani naďalej nevie dať s neterou rady, rozhodne sa oživiť neúspešný projekt a zostrojí M3GAN (Jenna Davisová ako hlas, Amie Donaldová ako herecká predstaviteľka) – robotickú bábiku s umelou inteligenciou, ktorej prioritou je, aby bola Cady šťastná a v bezpečí. Takýmto, očividne nezdravým spôsobom, „vyrieši“ Gemma problém s Cady a pokračuje vo svojej práci, akoby sa nič nestalo.

Jednou z ústredných tém snímky je to, ako sa ľudia vyrovnávajú so stratou a so svojimi emóciami – v dnešnej dobe sa mnohí z nás upínajú na elektroniku, snažia sa prehlušiť negatívne pocity a myšlienky prílivom mediálneho obsahu, či už ide o videá na internete, streamované seriály, alebo hudbu.

Takto to rieši aj Gemma, no čoskoro zistí, že Cady sa so smrťou svojich rodičov vôbec nevyrovnala a namiesto toho sa nezdravo naviazala na M3GAN.

M3GAN a Chucky

Tempo deja je vhodne vyvážené, desivé scény naberajú na intenzite postupne. M3GAN je jednou z najcharizma­tickejších hororových postáv, aké v posledných rokoch vznikli. Je drzá a často naháňa strach, ale počas konverzácií s Cady vzbudzuje dôveru. Nezabudnuteľné sú jej tanečné pohyby, ktoré pôsobia akosi neprirodzene a zároveň od nich človek nedokáže odtrhnúť zrak.

Snímka má silné posolstvo týkajúce sa mentálneho zdravia a súčasnej doby plnej technológií, ktoré nie vždy pracujú v náš prospech. Okrem toho sa v nej nachádza aj štipka čierneho humoru, ktorý dokonale funguje.

Trailer k filmu M3GAN.

Aj preto je M3GAN podobná Chuckymu – nečudo, že si tak rozumejú. Už sme tu mali množstvo vraždiacich bábik, pričom väčšina z nich bola posadnutá nejakým démonom – či už Annabelle, Robert alebo spomínaný Chucky. Ten mal v remaku z roku 2019 tiež podobu robota, na tento nevydarený počin je však lepšie zabudnúť.

M3GAN môžeme pokojne zaradiť medzi hororových zloduchov, ktorým diváci drukujú viac než ich obetiam. Jedného dňa sa jej možno podarí dostať medzi také legendy, akými sú Jason Vorhees, Michael Myers, Pinhead, Leatherface či Freddy Krueger.

Na takéto predpovede je však ešte priskoro a uvidíme, ako sa bude našej robotickej bábike dariť ďalej. Tvorcovia totiž ohlásili, že už pripravujú pokračovanie, ktoré by malo mať premiéru začiatkom roka 2025.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #horor #M3GAN