Skutočný príbeh, ktorý zmenil Ameriku vo filme Spravodlivosť pre Emmeta Tilla

Spravodlivosť pre Emmeta Tilla je príbehom 14-ročného Emmetta Tilla, ktorého v Money Mississipi v roku 1955 brutálne zlynčovala partia miestnych chlapov, pretože ho predavačka z obchodu obvinila, že s ňou flirtoval.

02.02.2023 14:00
Spravodlivosť pre Emmeta Tilla film Foto:
Danielle Deadwyler v úlohe Mamie Till-Mobley je vzdorná a charizmatická, Jalyn Hall ako Emmett Till je žoviálny a detsky nevinný.
debata

Hlavnou postavou je chlapcova matka Mamie Till-Mobley, ktorá divákom predostrie svoj vlastný pohľad na celú tragédiu, ktorá vyvolala celosvetový ohlas a motivovala mnohých ďalších aktivistov v boji za ľudské a občianske práva v USA.

Spravodlivosť pre Emmetta Tilla, trailer

Odvážna matka vzdoruje útlaku a nenávisti

Mamie Till-Mobley bola ovdovelá slobodná matka, ktorá sa po smrti manžela stala hlavou domácnosti. Ako jediná Afroameričanka pracovala pre letectvo v Chicagu a jediné, po čom túžila bol lepší život pre syna. Keď Tilla zabili, Mamie trvala na tom, že na pohrebe musí rakva zostať otvorená, aby všetci videli na nepoznanie zmrzačenú tvár jej syna. Bol to bezprecedentný akt vzdoru proti útlaku a nenávisti.

Emmet Louis Till, černoch, chlapec, lynčovanie, čierno-biela fotografia Čítajte viac Vražda ako príučka za vymyslené flirtovanie. Emmett Louis Till mal len 14

„Chcela som, aby svet videl, čo urobili môjmu chlapcovi,“ povedala vtedy. Mamie Till-Mobley tiež poskytla exkluzívne právo časopisu Jet Magazine na zverejnenie snímok zohaveného tela jej syna. Odvaha matky nezostala nepovšimnutou a vďaka nej Hnutie za občianske práva začalo postupne naberať na sile Mamia sa stala aktivistkou NAACP obhajujúcou sociálnu spravodlivosť a vzdelanie.

Mamie Till-Mobley zosobňuje mnoho silných žien čiernej pleti v americkej histórii, hrdiniek (často verejnosti neznámych), ktoré požadujú spravodlivosť, odmietajú sa poddať tvárou v tvár rasovej a sociálnej nespravodlivosti a premieňajú hlbokú traumu na triumf v pokračujúcom boji za občianske práva, rovnosť a ľudskosť.

Mamie Till-Mobley (Danielle Deadwyler)... Foto: Lynsey Weatherspoon / Orion Pictures/Forum Film
Spravodlivosť pre Emmeta Tilla Mamie Till-Mobley (Danielle Deadwyler) zosobňuje mnoho silných žien čiernej pleti v americkej histórii, ktoré sa odmietajú poddať rasovej a sociálnej nespravodlivosti.

Herci prenesú divákov do roku 1955, keď sa hýbali dejiny

Hereckí predstavitelia dodávajú svojimi výkonmi filmu potrebnú autenticitu a hĺbku. Danielle Deadwyler v úlohe Mamie Till-Mobley je vzdorná a charizmatická. Whoopi Goldberg, ktorá hrá jej matku Almu Carthan (a film tiež produkovala), je komplikovaná a zraniteľná ako hlava rodiny, ktorá pozná tradičné južanské rasistické praktiky aj moderné snahy na Severe o oslobodenie černochov.

USA, Lynčovanie, McCallová, černoch Čítajte viac Vyrovná sa Amerika s biľagom lynčovania?

Jalyn Hall ako Emmett Till je žoviálny a detsky nevinný. Spolu s ďalšími hercami – Haley Bennett (Carolyn Bryant), Jayme Lawson (Myrlie Evers) a Tosin Cole (Medgar Evers) – prenesú divákov späť do roku 1955, kedy sa hýbali dejiny a celý svet sledoval Emmettov príbeh. SPRAVODLIVOSŤ PRE EMMETTA TILLA je moderné majstrovské dielo, ktoré pripomína dlho opomínaný dôležitý príbeh z americkej histórie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #rasizmus #lynčovanie #filmová novinka