Slovenské filmy, na ktoré sme zvedaví

V prvej polovici roka 2023 nás čaká niekoľko filmov slovenských autorov a autoriek. Mnohé z nich uvidia ako prví návštevníci prestížnych festivalov ako Berlinale či Rotterdam.

04.02.2023 09:00
Moc Foto:
Moc je dráma s prvkami politického trileru a odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti.
debata

Už 2. februára vstúpila do kín Slúžka. Režisérka Mariana Čengel Solčanská o svojej historickej dráme vyhlásila, že je to jej najlepší film. Príbeh o zakázanej láske je situovaný do kulís rakúsko-uhorskej monarchie a postavám už dýcha na krk prvá svetová vojna.

Hana Lasicová sa v rovnomennej knižnej predlohe zamerala na ústrednú hrdinku z najnižšej spoločenskej triedy a dejiny filtruje cez príbeh slúžky a jej queer lásky. Dovolí jej zamilovať sa do manželky pána domu, no ich zakázaný vzťah podlieha striktnej spoločenskej hierarchii. Solčanská napísala scenár s Lasicovou a vo filme si opäť zahrala aj jednu z vedľajších postáv.

Filmové novinky zo Slovenska

Aké filmy domácich autorov môžeme vidieť v prvej polovici tohto roka?

Fotogaléria
Režisér Mátyás Prikler sa s novinkou Moc vracia...
Moc je dráma s prvkami politického trileru a...
+7Ocenenie z filmového festivalu Berlinale si...

Pred voľbami musíme do kina

Dokument Kuciak: Vražda novinára vzbudil pozitívne ohlasy a veľký záujem už v lete počas premiéry na karlovarskom festivale. Koprodukčný film o slovenskej realite odvíjajúcej sa po nájomnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v roku 2018 nakrútil investigatívny novinár, Američan žijúci v Rumunsku, Matt Sarnecki.

Vo filme analyzuje modelové fungovanie korupcie a mafie. Krátko po vražde bol prizvaný, aby sa pokúsil pomocou záznamu z bezpečnostných kamier zločin rekonštruovať. Investigatíva napokon trvala dva roky a vyústila do filmu.

Trailer k dokumentárnemu filmu Kuciak: Vražda novinára.

Sarnecki si kladie otázku, ako je takáto udalosť vôbec možná v štáte, ktorý sa navonok prezentuje ako funkčná demokracia. Postupne odhaľuje oligarchov zapletených do prípadu a skutky, za ktoré stále nebol nikto potrestaný.

Ak by sme mali pred voľbami vidieť jediný film, ktorý nám môže pripomenúť na akých hodnotách chceme budovať našu budúcnosť, je to práve Kuciak: Vražda novinára. Premiéru má už 23. februára.

Prví diváci budú v Berlíne

O pár dní bude mať premiéru na prestížnom Berlinale nový film jednej z najvýraznejších dokumentaristiek strednej generácie Viery Čákanyovej.

Zavŕšenie umelecky ambicióznej posthumánnej trilógie dostalo názov Poznámky z Eremocénu a premietnu ho v rámci sekcie Forum zameranej na progresívne prístupy. Film uvidíme v našich kinách už v marci počas festivalu Febiofest a následne aj v širokej distribúcii.

Trailer k dokumentárnemu filmu Poznámky z Eremocénu.

"Je to osobný projekt, ktorý bude rekonštruovať a interpretovať moje budúce virtuálne ja. Je to súčasná vízia budúceho sveta, ktorý sa čoskoro zmení na nepoznanie, a to vďaka technológiám, s ktorými sa dnes stretávame len v stave ich zárodku,” vyjadrila sa režisérka.

Čákanyovej esej o konečnosti ľudstva v dotyku s ekologickou katastrofou FREM (2019) tiež uviedol berlínsky festival a jej film Biela na bielej (2020) sa stal najlepším filmom festivalu v Jihlave.

SLUZKA Dana Droppová Čítajte viac Recenzia: Film Slúžka kritizuje spoločnosť na pozadí lesbickej lásky

Ďalšou filmárkou, ktorá nerobí kompromisy a experimentuje, je Mira Fornay a aj ona cestuje do Berlína. Jej dobrodružný rodinný film Mimi (cesta hrdinky) bude súťažiť v sekcii Generation Kplus. Keď sa dievčatku Romy stratí andulka, hľadá ju v lese pri meste. V divočine stretáva zvieratá aj ľudí a každá interakcia je pre ňu skúškou.

Nakrúcalo sa v bratislavských mestských lesoch, kde minimálny štáb "zrástol” s prírodou, exteriérovými lokáciami a prirodzeným svetlom. Zelené nakrúcanie sa navyše zmestilo do hriešne nízkeho rozpočtu. Mira Fornay venovala film deťom, stromom a rieke a do kín príde krátko po medzinárodnej premiére.

Do kina na žánrovky

Villa Lucia v réžii Michala Kollára kombinuje žánrové postupy romantickej komédie a gangsterky a premiéru má 9. marca. Aj čierna komédia s nekorektným humorom Invalid má potenciál prilákať do kín divákov, a to už 9. februára. V snímke režiséra Jonáša Karáska si zahrali aj raperi Majk Spirit, Rytmus či Vec.

Trailer k filmu Invalid.

V priebehu roka uvidíme aj prvý európsky animovaný film pre dospelých vyrobený na Slovensku. Sci-fi Umelohmotné nebo premýšľa nad budúcnosťou ľudí bez prírody, vzniklo v maďarsko-slovenskej koprodukcii a tiež si ho všimli selektori v Berlíne. Súťažiť bude v sekcii Encounters.

Mátyás Prikler sa s novinkou Moc vracia na festival v Rotterdame, kde pred časom premiéroval debut Ďakujem, dobre. Moc je dráma s prvkami politického trileru a odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti.

Jonáš Karásek Čítajte viac Režisér filmu Invalid: Hoci je to drsná čierna komédia, nakoniec diváka pohladí

Prikler spolupracoval so scenáristom Markom Leščákom a s maďarským kameramanom Gergelym Pálosom, ktorý nakrúca s takými hviezdami európskeho filmu, ako je Roy Anderson. Očakávania sú teda veľké a Moc uvidíme v našich kinách už 20. apríla.

Onedlho sa dočkáme aj nového filmu Juraja Jakubiska. Premiéra jeho Perinbaby 2 bude už tento rok, ale na dátum sa stále čaká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #slovenský film #filmy #filmové novinky