Helena Krajčiová: Vjedzela by som vyprávjat po záhorácky

Helena Krajčiová má v snímke Invalid síce mlčanlivú, no predsa komediálnu rolu. Hrá tu manželku hlavného hrdinu Laca v stvárnení Gregora Hološku. Opýtali sme sa jej, prečo ona na rozdiel od Gregora vo filme nerozpráva po záhorácky a či sa už teší na svoju účasť v Let's dance.

08.02.2023 14:00
helena krajciova Foto: ,
Herečku Helenu Krajčiovú vidieť v novej slovenskej čiernej komédii Invalid.
debata

Poznáme vás z mnohých komediálnych rolí. Čím vás zaujala čierna komédia Invalid?

Páčil sa mi celý projekt, zobrala by som v ňom akúkoľvek úlohu, lebo mám rada tento tím tvorcov na čele s režisérom Jonášom Karáskom. A bola som rada, že nakrúcam film, lebo takýchto príležitostí človek nemá veľa. Tešila som sa aj na to, že budeme hereckí partneri s Gregorom Hološkom. Gregor je výborný herec a veľmi milý človek. Bavila ma aj doba, v ktorej sa film Invalid odohráva – 90. roky boli zobrazené veľmi verne, použilo sa autentické prostredie aj predmety. Z výsledku sa naozaj teším, je to naozaj dobrý film a ešte aj zábavný.

Je vám blízky nekorektný humor snímky?

Áno, veľmi ma takýto humor baví.

Gregor Hološka ako filmový údržbár hovorí po záhorácky, aj vy ste zo Záhoria, však?

Áno, aj sme sa bavili s Jonášom Karáskom, že keby to bol vedel, mohli sme tam niečo záhorácke prepašovať aj pre mňa. Ale nič to, lebo moja postava Gregorovej manželky hovorí veľmi málo a čoskoro prestane hovoriť úplne, keďže sa na manžela nahnevá. Samozrejme, vedela by som napodobniť záhoráčtinu, ale nie je mi taká vlastná ako Gregorovi. Moji rodičia nie sú Záhoráci, ale mám to odpočuté z detstva: vjedzela by som tak vyprávjat jak Gregor, ale nie som ten autentický Záhorák.

Ako sa vám hralo bez slov?

Bavilo ma, že som sa nemusela nič učiť, len mi vysvetlili situáciu a ja som ju zahrala. Človek aj tak musí dosť veľa vecí dodržať, vedieť, kedy kam ide s invalidným vozíkom a do čoho má naraziť. Text hercovi pomáha, bez neho sa hrá možno aj ťažšie.

Helena Krajčiová vo svojej mĺkvej úlohe vo... Foto: Barbora Janáčková
Helena krajčiová Helena Krajčiová vo svojej mĺkvej úlohe vo filme Invalid.

Ako si spomínate na 90. roky? Aké obdobie to bolo pre vás?

Bola som vtedy na strednej škole, na konzervatóriu, zažila som revolúciu v Bratislave na námestiach, no bola som vtedy ešte detská. Žila som nejaký čas na internáte, potom na privátoch, bolo to zaujímavé obdobie mojej mladosti – nie najlepšie v mojom živote, ale čas hľadania a objavovania samej seba.

Spomínate si aj na pesničky, ktoré znejú vo filme? Napríklad hit MC Erika a Barbary Haščákovej Do it?

Jasné. Na konzervatórium som prišla v čase, keď tu študoval aj Sáva Popovič – on s nami tiež v Invalidovi hrá. Už bol piatak, potom si založili kapelu Kopytovci a prerobili práve hit Do it na pesničku Dojit, tá sa potom stala ich vlajkovou loďou. Na Barbaru si dobre pamätám, aká bola populárna hviezda.

invalid Čítajte viac Rozhovor: Raper Rytmus prerobil pesničku Úsmev na rómsky čardáš

Čoskoro vás uvidíme aj tancovať v Let's dance. Tešíte sa?

Mám veľmi rada pohyb a v každom období života sa nejakému pohybu venujem, takže ma ponuka do Let's dance potešila. Normálne by mi nenapadlo prihlásiť sa na tanečný kurz, to by som si vybrala skôr parkúr alebo som chcela chodiť na kurz stojky. Keď mi však život prihral Let's dance, rada som to prijala a teším sa, že si mesiac či dva zatancujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Helena Krajčiová #film Invalid