Zomrel britský režisér Hugh Hudson, preslávil sa filmom Ohnivé vozy

Vo veku 86 rokov zomrel v piatok po krátkej chorobe britský filmový režisér Hugh Hudson. Informovali o tom spravodajské stanice BBC News a Sky News.

12.02.2023 07:04
Hugh Hudson Foto:
Na archívnej snímke z 10. júla 2012 zľava anglický herec Ben Cross, britský filmový režisér Hugh Hudson a anglický herec Nigel Havers pózujú v Londýne.
debata

Po štúdiu na Eton College a pôsobení v ozbrojených silách začal v 60. rokoch pôsobiť v kreatívnom priemysle – spolupracoval na výrobe televíznych reklám a dokumentárnych filmov.

Jeho prvou a najznámejšou celovečernou snímkou je film Ohnivé vozy (1981), nakrútený podľa skutočného príbehu dvoch britských bežcov Erica Liddella a Harolda Abrahamsa, ktorí sa zúčastnili na letných olympijských hrách v roku 1924.

Film získal štyroch Oscarov vrátane zlatej sošky v kategórii najlepší film. Snímka si tiež odniesla tri ceny BAFTA, Zlatý glóbus či dve trofeje z Festivalu v Cannes.

Kritici vyzdvihli tento film za motívy oddanosti, obetavosti a odhodlania prekonať nepriazeň osudu. Britský filmový inštitút (BFI) ho v stovke najlepších britských filmov zaraďuje na 19. miesto.

Správa o Hudsonovej smrti prišla menej než deväť mesiacov po úmrtí autora scénickej hudby k tomuto filmu – gréckeho skladateľa Vangelisa, ktorý zaň získal Oscara.

Carlos Saura Čítajte viac Zomrel slávny španielsky režisér Carlos Saura

Hudson režíroval celkovo sedem celovečerných filmov; tými ostatnými sú Tarzan (1984), Revolúcia (1985), Cesta domov (1989), Taký som bol (1999), Snívala som o Afrike (2000) a Altamira (2016).

Hugh Hudson po sebe zanechal manželku – herečku Maryam d'Aboovú -, syna Thomasa a prvú manželku Sue.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #režisér #Oscar