Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždili pred 5 rokmi. Výročie tragédie pripomenie RTVS vo svojom vysielaní

V utorok 21. februára uplynie päť rokov od chladnokrvnej vraždy mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Túto tragickú udalosť, ktorá otriasla Slovenskom a vyhnala do ulíc desaťtisíce ľudí po celom Slovensku si RTVS pripomenie počas niekoľkých dní v rozhlasovom aj televíznom vysielaní.

17.02.2023 11:20
Spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú Foto: ,
Spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, námestie SNP v Bratislave 21. februára 2021.
debata (2)

Investigatívci na Dvojke

V piatok 17. februára o 22.10 h bude téma vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice rezonovať v diskusnej relácii Silná zostava. Moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová privíta v štúdiu investigatívnu novinárku a riaditeľku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavlu Holcovú, novinárku a spoluautorku knihy KUCIAK Annamáriu Dömeovú a novinára, editora Jána Kuciaka Jána Petroviča.

Reportérí na Jednotke

Vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice si Jednotka pripomenie v pondelok 20. februára o 21.55 h monotematickým vydaním relácie Reportéri.

Kuciak: Vražda novinára Čítajte viac Pozrite si trailer k filmu o vražde Kuciaka a Kušnírovej. Do kín príde na 5. výročie ich smrti

Spravodajstvo z miesta činu

Spravodajský okruh :24 si tragédiu spred piatich rokov bude pripomínať počas celého dňa v utorok 21. februára od 7.00 h do 22.30 h. Priamo z Veľkej Mače, spred domu, v ktorom boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová budú na okruhu :24 vysielané pravidelné vstupy z externého štúdia. Na Jána Kuciaka bude spomínať šéfredaktor portálu aktuality.sk Peter Bárdy, ktorý s mladým novinárom spolupracoval.

kočner Čítajte viac Kuciak: Syn nás ubezpečoval, že na Slovensku zavraždiť novinára nemôžu

Ako pokračujú ľudia z profesie v odkaze investigatívneho žurnalistu, objasní v rozhovore šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka Lukáš Diko. A na zavraždeného novinára, spoluprácu s ním si v špeciálnom Interview :24 zaspomína zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku a jeho blízka spolupracovníčka Pavla Holcová.

Spoločensko-politické dôsledky i začiatky vyšetrovania okomentujú vo vysielaní sociológovia, politológovia a pripravené sú tiež živé vstupy z viacerých pietnych podujatí počas dňa, ako aj avizovaných stretnutí na celom Slovensku. Spravodajský okruh :24 ponúkne divákom aj reakcie stavovských organizácií z prostredia žurnalistiky na Slovensku i vo svete.

Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Smer Čítajte viac Vráti sa Kaliňák do politiky? Ani po kauzách či obvineniach to nevylúčil. Je to súčasť politickej kultúry, tvrdí politológ

Tematický večer na Dvojke

V utorok 21. februára, v deň výročia tragédie, ponúkne Dvojka tematický večer, ktorý otvorí o 21.10 h premiéra akvizičného dokumentu Prípad Kuciak, nasledovať bude o 22.05 h diskusná relácia Večera s Havranom, v ktorej bude Michal Havran diskutovať na tému Kto si objednal vraždu Kuciaka? s hosťami riaditeľom NAKA Ľubomírom Daňkom, novinárkou Pavlou Holcovou, novinárom a komentátorom Petrom Bárdym a advokátom rodiny Kušnírovcov Romanom Kvasnicom. Spomienkový program uzavrie Chvíľka poézie, ktorá smrť mladých ľudí pripomína prostredníctvom sonetov Williama Shakespeara v interpretácii hercov Kristíny Kanátovej a Matej Marušina.

špecializovaný trestný súd, kuciak kočner šts Čítajte viac Druhý proces v kauze vraždy Kuciaka by sa mohol skončiť v apríli

Rádio Slovensko

Rádio Slovensko ponúkne poslucháčom v spravodajstve okrem aktuálnych reportáží aj ďalšie témy k výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej – 5 rokov po vražde – stav vyšetrovania, Aký je stav spoločnosti od vraždy, Aký je stav novinárskej obce. Ponúkne tiež rozhovor s podpredsedníčkou Európskej komisie a komisárkou pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou a vyjadrenia zahraničných novinárov. V rámci publicistiky odvysiela Rádio Slovensko aj rozhovor s tvorcami filmu Kuciak.

Rádio Devín

Rádio Devín sa výročiu vraždy bude venovať počas dvoch dní popoludní v relácii Ladenie. V utorok 21. februára to bude Ladenie so Zuzanou Golianovou, ktorá v štúdiu privíta autorov návrhu Pamätníka slobody slova Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka. Práve ich návrh skončil ako víťazný vo výtvarno-architektonickej súťaži, ktorú vyhlásila Slovenská komora architektov. Pamätník zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači pri Galante by mali začať stavať v budúcom roku.

Vo štvrtok 23. marca bude Ladenie s Martinom Uramom venované stručnej reflexii témy vraždy mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

kuciak: vrazda novinára Čítajte viac Slovensko je vzorom, ako funguje korupcia, povedal režisér filmu o Kuciakovi

Rádio Regina Východ, Radio Slovakia International

Rádio Regina Východ si výročie vraždy novinára J. Kuciaka a M. Kušnírovej pripomenie v novej rubrike Týždeň v histórii v stredu 22. februára o 10.45 h.

RSI ponúkne v reláciách v utorok 21. februára výstupy z konferencie Media Freedom organizovanej Ministerstvom kultúry SR. Ponúkne tiež informácie o novej knihe Kuciak (reportáže 2015–2023) a Ben Pascoe sa bude pýtať filozofa a publicistu Fedora Blaščáka kam sa posunula slovenská spoločnosť a vnímanie demokracie za posledných 5 rokov.

Spomienka na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú Čítajte viac Vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude pripomínať pamätník

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ján Kuciak a Martina Kušnírová