Bruce Willis trpí demenciou. Zrejme mu zostáva len pár rokov života

Minulý rok obletela svet správa, že herec Bruce Willis, ktorý sa preslávil snímkami ako Smrtonosná pasca, Pulp Fiction či Šiesty zmysel, ukončil kariéru. Dôvodom bola afázia, ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči. Hercov stav sa však odvtedy zhoršil a ukázalo sa, že afázia bola zrejme len jedným z príznakov niečoho horšieho - frontotemporálnej demencie.

17.02.2023 12:00
Bruce Willis Foto: ,
Bruce Willis na premiére filmu Glass v Londýne.
debata (9)

„Aj keď je to bolestivé, je úľava mať konečne v rukách jasnú diagnózu. Frontotemporálna demencia je krutá choroba, o ktorej mnoho z náš počulo, a môže postihnúť každého. Neexistuje na ňu dnes žiadny liek. To je realita, ktorá sa v nasledujúcich rokoch, ako dúfame, zmení,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré Willisova rodina uverejnila na webe Asociácie pre frontotemporálnu degeneráciu (AFTD).

Frontotemporálna demencia

  • najčastejší typ demencie u ľudí mladších ako 60 rokov
  • ovplyvňuje osobnosť, správanie, jazyk a pohyb
  • priemerný čas dožitia je 7 až 13 rokov
  • predstavuje asi 10 percent všetkých prípadov demencie
  • príčina vzniku ochorenia nie je známa
  • neexistuje účinná forma liečby ani prevencie

John McClane

Filmovú kariéru rozbehol Bruce Willis v roku 1980, keď sa objavil v snímke Prvý smrteľný hriech, neskôr sa objavil v seriáloch Miami Vice a Zóna súmraku. Notoricky známym sa však stal ako akčný hrdina John McClane v snímke Smrtonosná pasca z roku 1988, ktorá mala niekoľko pokračovaní.

Medzi ďalšie významné filmy, v ktorých sa objavil, patrí Pulp Fiction, Šiesty zmysel, Armageddon, Sin City, Dannyho dvanástka, Náhradníci, Expendables či Vyvolený.

Upútavka na film Smrtonosná pasca 2.

Willis je držiteľom viacerých hereckých ocenení vrátane Zlatého glóbusu, People's Choice Award či Emmy. Nie všetky jeho ceny sú pozitívne – je aj držiteľom niekoľkých Zlatých malín a Stinkers Bad Movie Award. Na Hollywoodskom chodníku slávy má svoju hviezdu.

V roku 1987 sa oženil s herečkou Demi Mooreovou, s ktorou má dcéry Rumer, Scout a Tallulah. Pár sa rozviedol v roku 2000. Neskôr sa zasnúbil s herečkou Brooke Burnsovou, no zasnúbenie napokon odvolali a rozišli sa. V roku 2009 sa Willis oženil s modelkou Emmou Hemingovou, s ktorou má dcéry Mabel a Evelyn.

Choroby sa nevyhýbajú ani hercom

Prípadov, keď sa herci museli pre zdravotné problémy vzdať svojej práce, je viacero. Nie je to tak dávno, čo herec Chris Hemsworth, predstaviteľ superhrdinu Thora, oznámil, že si dáva pauzu. Dôvodom je zistenie, že má predispozíciu na Alzheimerovu chorobu. Nepríjemnú správu sa dozvedel počas nakrúcania dokumentárneho seriálu Limitless.

V rámci jednej z epizód podstúpil herec vyšetrenie u lekára, ktorý zistil, že jeho DNA obsahuje gény spájajúce sa so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby. Hemsworth má preto momentálne osem až desaťkrát väčšiu pravdepodobnosť na prepuknutie choroby. Alzeimerom trpí aj jeho starý otec.

Herci, ktorých kariéru ovplyvnila choroba

Niektorí z nich museli kariéru predčasne ukončiť, iní v nej pokračovali aj napriek zdravotným problémom.

Fotogaléria
Herečke Shannen Dohertyovej v roku 2015...
Herec Tim Curry, známy z filmov Sám doma 2, The...
+3Až do svojej smrti pracoval Chadwick Boseman,...

Val Kilmer, ktorý stvárnil Icemana v akčnej snímke Top Gun, niekoľko rokov zápasil s rakovinou hrdla. V roku 2020 potvrdil, že sa mu ju síce podarilo prekonať, no zanechala na ňom následky – na prijímanie potravy musí používať hadičku. O jeho živote vznikol dokument Val, ktorý mal premiéru v roku 2021. O rok neskôr sa Kilmer objavil v snímke Top Gun: Maverick.

Herec Tim Curry, známy z filmov Sám doma 2, The Rocky Horror Picture Show či To, prekonal v roku 2012 mŕtvicu, ktorá ho pripútala na vozík a ovplyvnila jeho reč. Odvtedy sa venuje už len dabingu, aj keď v roku 2016 urobil výnimku a objavil sa v televíznom filme The Rocky Horror Picture Show: Let’s Do The Time Warp Again, kde stvárnil rozprávača.

Herečke Shannen Dohertyovej v roku 2015 diagnosti­kovali rakovina prsníka, ktorá sa o dva roky neskôr dostala do remisie. Nanešťastie sa je v roku 2019 vrátila, no tentoraz už bola metastatická a vo štvrtom štádiu. To znamená, že je nevyliečiteľná.

Val Kilmer v snímke Top Gun: Maverick.

Herečka, ktorá sa u nás preslávila najmä úlohami v seriáloch Beverly Hills, 90210 či Čarodejnice, sa však svojej kariéry nevzdala. „Nikdy mi ani nenapadlo, že by som nepracovala,“ povedala. V posledných rokoch sa objavila v snímkach ako Fortress, Hot Seat či v seriáloch BH90210, Riverdale a Heathers.

Až do svojej smrti pracoval Chadwick Boseman, ktorému v roku 2016 diagnosti­kovali rakovinu hrubého čreva. Informácia o ochorení nebola verejnosti známa, preto bolo obrovským šokom, keď svet 28. augusta 2020 obletela správa o úmrtí len 43-ročného herca. Boseman bol, podobne ako Hemsworth, súčasťou MCU, teda Filmového sveta Marvel, v ktorom stvárnil superhrdinu Čierneho pantera.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #zdravie #film #Bruce Willis #demencia #afázia