Recenzia: Film o Kuciakovej vražde preniká až do svedomia

Je to ako rozdúchavať pahrebu. Keď pred piatimi rokmi zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, otriaslo to celým Slovenskom. Rozhorčení ľudia vyšli do ulíc, aby skoncovali s korupciou. Zmeny v spoločnosti sa však nedotiahli, plameň vyhasol. Do kín teraz prichádza dokumentárny film, ktorý tento príbeh oživuje.

22.02.2023 07:00
Kuciak: Vražda novinára Foto:
Dokumentárny film o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už zaujal aj divákov v cudzine.
debata (25)

Aj u nás sú tvorcovia, ktorí vedia nakrútiť obstojné dokumentárne snímky, preto je prekvapením, že nový film Kuciak: Vražda novinára (2022) vznikol v zahraničnej koprodukcii a nakrútil ho dosiaľ neznámy americký režisér Matt Sarnecki.

V divákoch tak mohli skrsnúť pochybnosti, či cudzinci majú dostatočný prehľad a pochopenie pre našu mentalitu, aby zvládli takú ťažkú tému. Nemali by tento druh sebareflexie spraviť radšej samotní Slováci? Čo už o tom, ako to tu chodí, môžu vedieť Američania alebo Dáni? Majú právo nás kritizovať?

Ján Kuciak / Martina Kušnírová / Čítajte viac Všetko sa začalo v stredu 21. februára vo Veľkej Mači. Kľúčové udalosti za 5 rokov od vraždy Kuciaka a Kušnírovej

Žiadna z obáv sa nenaplnila. Hoci je to iba druhý Sarneckého film, až taký neskúsený nie je. Už desať rokov pôsobí ako investigatívny filmár so sídlom v Bukurešti.

Spolupracuje s organizáciou OCCRP (Projekt oznamovania organizovaného zločinu a korupcie) a podobnú snímku – o zavraždenom bieloruskom reportérovi Pavlovi Šeremetovi – nakrútil už v roku 2016.

Na diele o Kuciakovi, samozrejme, cítiť, že ho vytvorili aj pre zahraničných divákov. Slovensko ako krajinu museli trochu predstaviť a väčšina účinkujúcich vo filme rozpráva po anglicky, takže ho doplnili titulkami. Nepôsobí to však rušivo.

Video
Trailer k dokumentárnemu filmu o Jánovi Kuciakovi.

Viac ako zhrnutie

Človek, ktorý sleduje politické dianie, môže mať dojem, že sa o vražde mladého novinára a jeho priateľky nemá čo dozvedieť. Za päť rokov sa toho predsa už toľko narozprávalo. Bude aj dokumentárny film iba zhrnutím toho, čo vieme?

Spočiatku to naozaj vyzerá ako rekapitulácia hlavných udalostí. Sledujeme zábery z tlačovej besedy vtedajšieho policajného šéfa Tibora Gašpara, nasleduje niekdajší premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák, mihne sa tam Igor Matovič, ešte ako opozičný poslanec s typickou ceduľou v rukách, a bývalý prezident Andrej Kiska si pateticky povzdychne, že „niečo zlé je v samých základoch tohto štátu…“

Do kín prišiel film Kuciak: vražda novinára

Dokument prináša doteraz nezverejnené informácie a výpovede ľudí. pripomeňte si udalosti a tváre na fotografiách.

Fotogaléria
Plagát k filmu Kuciak: vražda novinára
Jánovi rodičia vo filme Kuciak: vražda novinára.
+19Martinina matka Zlatica Kušnírová vo filme...

Tvorcovia filmu však, našťastie, ponúkajú viac ako súhrn známych faktov. Priestor pred kamerou dostanú Kuciakovi rodičia a brat, matka zavraždenej Zlatica Kušnírová, jej právny zástupca Roman Kvasnica i špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý vtedy zastupoval Kuciakovcov.

Komentármi prispeje sociológ Michal Vašečka, česká investigatívna novinárka Pavla Holcová, šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy a ďalší novinári, ktorí sa venovali kauzám kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera. Práve jeho totiž obžalujú z objednania vraždy. Postup polície približuje zase hlavný vyšetrovateľ Peter Juhás.

kuciakovci eva stenclova Čítajte viac Kuciakovci päť rokov po vražde: Rodiny nezvestných novinárov sú na tom ešte horšie než my

Prekvapenia pre divákov

Autorom sa podarilo získať aj svedecké výpovede, dôkazy a informácie, ktoré neboli doteraz zverejnené. Diváci tak po prvý raz uvidia nielen snímky z miesta činu, ale aj ukážky zo sledovania Jána a Martiny.

Človek, ktorého si Kočner najal, ich napríklad filmoval s nákupom na parkovisku alebo obchádzal ich dom vo Veľkej Mači. Tieto zábery sa našli na USB kľúči pri domovej prehliadke u Kočnera.

Rovnako zaujímavé sú policajné videonahrávky – napríklad z výsluchu Mareka Marčeka, kde sa priznal k vražde. Drsne pôsobí záznam z rekonštrukcie činu priamo v dome, keď vecne a bez emócii opisuje, ako mladý pár zastrelil.

Prekvapí tiež policajtmi nakrútená konfrontácia Zoltána Andruskóa a Aleny Zsuzsovej, ktorá mala byť sprostredkovateľkou medzi Kočnerom a vykonávateľmi činu.

Video
Rodičia Jána Kuciaka päť rokov po jeho vražde.

Táto záhadná žena s dlhými čiernymi vlasmi, „Kočnerova volavka“, divákov aj pobaví, keď filmári vykresľujú, ako pre svojho „pána“ zbierala kompromitujúce materiály. Oslovila napríklad šéfa SNS Andreja Danka, s ktorým si dohadovala rande, či Borisa Kollára, dnešného predsedu Národnej rady.

Šteklivé fotky podfarbia zvodné slová piesne: „Teach me, tiger, how to kiss you…“ (Nauč ma, tiger, ako ťa bozkávať.)

Kočnerova chobotnica

Vyvrcholením filmu je časť, kde Holcová, ktorá s Kuciakom spolupracovala, hovorí, ako od neznámeho zdroja získala celý vyšetrovací spis aj so zašifrovanou komunikáciou z dnes už známej aplikácie Threema.

Boli to dôkazy o tom, ako ďaleko siahali chápadlá Kočnerovej moci. Ako podplácal policajtov, sudcov i prokurátorov. Až desivo vyznieva otázka jedného muža v talári, ktorý sa ho pýta, či má obvineného odsúdiť alebo oslobodiť.

kuciak, 5 rokov, výročie Čítajte viac Päť rokov po vražde: Dosiahli sme slušné Slovensko? Pýtala sa Čaputová. Matovič osočoval novinárov

Ďalšia sudkyňa mu zase nadšene píše, že by z basy dostala i Al Caponeho. A generálny prokurátor Dobroslav Trnka mal v kancelárii skrytú kameru, ktorú mu namontoval Kočner.

Sarnecki ako režisér obstál. Niet divu, že jeho dielo zožalo úspech aj na zahraničných festivaloch. Napriek dĺžke 100 minút nenudí. A nekĺže po povrchu, naopak, preniká do svedomia – hlboko, až to zabolí.

Filmu možno vytknúť, že chýba názor protistrany. Zaznejú rôzne obvinenia na adresu Fica, Kaliňáka, Gašpara, Norberta Bödöra, sudcov a ďalších osôb, no nikto z nich sa k tomu nevyjadrí.

Divák nevie, či ich tvorcovia filmu oslovili alebo nie, ale ak to spravili a oni odmietli, patrilo by sa to uviesť. Robia to tak dokumentaristi v Nemecku, Francúzsku i v Škandinávii, aj keď je to často formalita.

V utorok, keď mal v Bratislave premiéru Sarneckého film, vysielala napríklad inú dokumentárnu snímku o Kuciakovi aj RTVS, a tam aspoň oznámili, že dotyčné osoby dostali možnosť vyjadriť sa, lenže nemali záujem.

Marian Kočner v sieni Špecializovaného... Foto: TASR, Pavol Zachar
Marian Kočner Marian Kočner v sieni Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v januári tohto roka.

Takto vo filme napadnutú stranu zastupoval iba Kočnerov právnik Marek Para, ktorému nemožno uprieť, že sa snažil. Jeho klient za vraždu stále nepyká. Prvostupňový súd ho oslobodil, onedlho by mal padnúť nový verdikt.

Pre korektnosť by tiež bolo vhodné spomenúť, že investigatívneho novinára v poslednom čase nezabili len na Slovensku, ale aj v Bulharsku (2010), Poľsku (2015), na Malte (2017), v Grécku (2021) či v Holandsku (2021). Nie je to iba naša hanba.

Zrkadlo spoločnosti?

Niet pochýb, že dielo v sebe skrýva politické posolstvo a niekto si ho môže vysvetliť ako súčasť volebnej kampane.

„Vražda odhalila prehnitosť samotného jadra inštitúcií, ktorých úlohou je chrániť demokratické princípy. Demokracia je krehká. A na Slovensku ani nikde vo svete nie je samozrejmosťou,“ zhodnotil Sarnecki.

Alena Zsuzsová na súde, ktorý ju spod obvinenia... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pojednavanie Pezinok vražda Kuciak Alena Zsuzsová na súde, ktorý ju spod obvinenia z vraždy - rovnako ako Kočnera - oslobodil.

Štát skrz-naskrz prelezený korupciou. To je nelichotivý obraz Slovenska, aký sme už v plnej nahote párkrát zazreli. Po odhalení Gorily v roku 2011, aj po vražde Jána a Martiny.

Ľudia zakaždým zahoreli spravodlivým hnevom, no po čase vychladli. Dnes sú rovnako znechutení ako pred piatimi rokmi a blížia sa voľby. Ako ďalej? Pri rozhodovaní možno pomôže aj tento film.

Hodnotenie Pravdy – 4 hviezdičky z piatich

Kuciak: Vražda novinára/Dánsko, USA, Česko 2022/r. Matt Sarnecki.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #film #recenzia #dokumentárny film #filmová recenzia #vražda novinára Jána Kuciaka #Ján Kuciak a Martina Kušnírová