Čím si Spielberg podmalil divákov? Na Berlinale prevzal Zlatého medveďa za celoživotné dielo

Americký režisér Steven Spielberg v nemeckej metropole na filmovom festivale Berlinale prevzal Zlatého medveďa za celoživotné dielo. Po ceremónii festival zaradil na program jeho čiastočne autobiografickú drámu Fabelmanovci. Za túto snímku Spielberg už v tomto roku získal dva Zlaté glóbusy a má veľkú nádej získať i Oscarov, okrem jného za najlepší film alebo za najlepšiu réžiu.

22.02.2023 14:00
Steven Spielberg Foto: ,
Režisér Steven Spielberg.
debata
Richard Dreyfuss s kultovou žraločou tlamou vo...
Blízke stretnutia tretieho druhu z roku 1977 sú...
+7Líder francúzskej novej vlny, režisér a...

„Cítim sa vynikajúco, je to česť. Je to ocenenie za celoživotné dielo, ktoré mi umožňuje sa za svojou kariérou obzrieť,“ vyhlásil pred ceremóniou Spielberg. O veľkej pocte hovoril i v ďakovnej reči po prevzatí Zlatého medveďa. „Sám by som nikdy nič nedokázal. Na všetkých svojich filmoch som vždy spolupracoval so skvelými umelcami,“ povedal. Zmienil sa, že kľúčová preňho bola i podpora rodiny. „A ešte som neskončil,“ povedal o natáčaní.

Fabelmanovci Čítajte viac Spielberg odhaľuje svoje detstvo. V kinách je jeho dosiaľ najosobnejší film

Na slavnostnom odovzdávaní ceny ho publikum po príchode do sály Berlinale Palast vítalo niekoľko minút trvajúcim potleskom vstoji. Spielberg po vrelom prijatí neskrýval dojatie. „Ďakujem, veľmi vám všetkým ďakujem,“ povedal.

Fabelmanovci, trailer

Ceremónii predchádzala popoludňajšia tlačová konferencia, na ktorej hovoril o tom, že natočiť snímku Fabelmanovci sa rozhodol počas pandémie covid-19. „Strach, ktorý som pociťoval z pandémie, mi dal odvahu rozprávať môj osobný príbeh,“ povedal režisér. Práve covid ho donútil vysporiadať sa s vekom a so smrteľnosťou.

To, že s natáčaním skončiť nehodlá, uviedol i na tlačovej konferencii. Novinárom povedal, že pracuje pre HBO na sedemdielnom seriáli založenom na nerealizovanej celovečernej snímke Napoleon, ktorú plánoval americký režisér Stanley Kubrick.

Fabelmanovci

Pozrite si snímky z oceňovaného filmu.

Fotogaléria
Reggie Fabelmanová (Julia Buttersová) a Sammy...
Paul Dano ako Sammyho otec Burt Fabelman.
+7Rodina Fabelmanovcov.

Režisér za drámu Fabelmanovi, ktorá vychádza z vlastných Spielbergových skúseností z detstva a dospievania z pohľadu mladého začínajúceho filmára, tento rok v januári v Los Angeles získala od Asociácie zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA) ocenenie Zlatý glóbus za najlepšiu filmovú drámu. Spielberg bol za tento film ocenený tiež v kategórii réžia.

the-fabelmans Čítajte viac Steven Spielberg nakrúca už 55 rokov. Týmito filmami zmenil svet

To, že si Spielberg odvezie z Berlinale ocenenie za celoživotné dielo, oznámili usporiadatelia festivalu už v decembri. „Steven Spielberg počas svojej neuveriteľnej kariéry inšpiroval niejen celé generácie divákov po celom svete, ale dal kinu ako továrni na sny celkom nový význam,“ vyhlásili vtedy výkonná šéfka festivalu Mariette Rissenbeeková a jeho umelecký šéf Carlo Chatrian.

Vlado Struhár Čítajte viac Vlado Struhár: V Hollywoode vám po príchode na pľac hneď vezmú mobil

Spielberg je považovaný za hviezdneho režiséra, čo dosvedčujú tri získané Oscary. Dva získal za réžiu snímok Zachráňte vojaka Ryana a Schindlerov zoznam. Za Schindlerov zoznam dostal Oscara za najlepší film. Ocenený bol i v Nemecku, kde okrem iného získal v roku 1998 za film Schindlerov zoznam štátne vyznamenanie. Niekdajší americký prezident Barack Obama mu v roku 2015 udelil Prezidentskú medailu slobody.

Schindlerov zoznam, trailer
Steven Spielberg Čítajte viac Spielberg bude pracovať na miniseriáli o živote Napoleona

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Steven Spielberg