VIDEO: Posledným Jakubiskovým filmom ostane Perinbaba a dva svety. Čo o ňom povedal samotný režisér v rozhovore pre Pravdu?

Nová Perinbaba má vo štvrtok 7. decembra svoju filmovú premiéru. Film, ktorý sa dotýka štafety života, rodiny, romantiky a hovorí, že "sny, ak na ne veríte, prestanú byť snami, splnia sa vám," povedal Juraj Jakubisko o svojom poslednom filme Perinbaba a dva svety.

25.02.2023 11:34 , aktualizované: 05.12.2023 12:34
juraj jakubisko, lukáš frlajs, perinbaba,... Foto:
Režisér s hlavnými hrdinami pokračovania legendárnej Perinbaby.
debata
Video
Juraj Jakubisko o filme Perinbaba a dva svety

Zachová si aj nová Perinbaba a dva svety vašu snovosť a barokovosť? Používate viac filmových trikov a vyzerá to, že bude akčnejšia, nestratí tým svoje čaro?

Myslím si že nie. Lebo nikto nemôže prekročiť svoj tieň. A ja už iný nebudem. Filmové triky pre mňa nie sú samospasiteľná exhibícia technických vymožeností. Pre mňa sú prostriedkom k rozletu mojich vízií, výtvarnosti a štylizácie reality. Diváci to uvidia i pochopia. Perinbabu som robil pre jednu generáciu, ktorá vychovala ďalšie dve generácie a podávajú si ju ako štafetu, až je z nej kultová záležitosť. Pritom vznikla viac-menej náhodne.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Juraja Jakubiska som poznala ešte bez klobúka

Keď Nemci realizovali rozprávky bratov Grimmovcov na Kolibe, z vďačnosti, že mi umožnili nakrútiť Tisícročnú včelu, som súhlasil, že nakrútim pre nich jednu z rozprávok. Ale zistil som, že už boli všetky rozobraté a mne zostala nepovšimnutá, najkratšia, bez príbehu: Pánboh daj šťastia, lavička. Nepodobala sa na žiadnu z rozprávok bratov Grimmovcov.

V pôvodnej predlohe bola macocha, ktorá mala dve dcéry, vlastnú a nevlastnú – to ostalo. A ešte výslužka, ktorú získala lenivá dcéra macochy – smola. Obe dcéry boli jeden deň v službe u Pani Zimy. Aby sa dala nakrútiť ako celovečerný film, bolo ju treba celú dotvoriť a vymyslieť nový pútavý rozprávkový príbeh. A tak som vlastne nechtiac vytvoril novú slovenskú rozprávkovú bytosť, Perinbabu, ktorá vládne snehu a vetru. Keby som vtedy bol jasnovidec, a vedel, že Perinbaba sa spojí s večným rozprávkovým svetom, schoval by som si všetok nakrútený materiál, aby som s ním mohol teraz pracovať.

Perinbaba a dva svety, trailer
Juraj Jakubisko Čítajte viac Jakubisko bol čarodejník. Bál sa len nudy, čo vedie do filmového pekla
PERINBABA a DVA SVETY oficiálny slovenský teaser trailer
Perinbaba a dva svety je citlivý film, plný dobrodružstva, zázrakov, zvratov

Prečo sa to nedá?

Točili sme vtedy na klasický štvorcový formát, teraz sa používa široký, takže teraz nemôžem použiť ani jeden pôvodný záber. Museli sme nájsť cestu, ako tieto materiály spojiť. Dlho som premýšľal, ktorému divákovi bude určený. A dnes som presvedčený, že Perinbaba a dva svety je pre každého. Pre diváka, ktorý si rozprávkovú bytosť obľúbil ako dieťa a je už dospelý, i pre malého diváka, ktorý je v zajatí počítačov, a ktorý uvidí nebeskú babičku po prvý raz.

Zvolil som cestu, nie kompromis – a vy uvidíte, či je to v poriadku. Žijeme rýchlejšie, takže vo filme sa môj hrdina Lukáš, syn Alžbetky a Jakuba, žije rýchlejším tempom a prekonáva akčnejšie prekážky. V dnešnej dobe sa žije rýchlo a vo väčšej skratke. Človek chce za pár sekúnd povedať všetko, ako v reklame. Nakoniec prichádzame na to, že život nie je reklama. Perinbaba a dva svety je citlivý film, plný dobrodružstva, zázrakov, zvratov. Film, ktorý sa dotýka štafety života, rodiny, romantiky a hovorí, že sny, ak na ne veríte, prestanú byť snami, splnia sa vám.

Perinbaba a dva svety

Pozrite si fotografie z posledného filmu Juraja Jakubiska

Fotogaléria
Perinbaba a dva svety bude opäť vianočnou...
Zjavila sa šťastná hviezda.
+9V Perinbabe nesmie chýbať Zubatá. Postavu...
Juraj Jakubisko Čítajte viac Zomrel velikán slovenského filmu Juraj Jakubisko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko