Pred 40 rokmi sa vysielal posledný diel amerického seriálu MASH

Rekordných 125 miliónov divákov si nenechalo ujsť 28. februára 1983 posledný diel amerického seriáli MASH, ktorý zobrazuje každodenný život lekárov, sestier a vojakov v mobilnej vojenskej nemocnici uprostred vojny v Kórei.

28.02.2023 08:00
Loretta Swit Foto:
Zľava: Loretta Swit, Larry Linville a Alan Alda v seriáli MASH.
debata

Spočiatku komediálne ladený sitcom poukazujúci na krutosti vojny i nezmyselné predpisy sa postupne stále častejšie venoval aj vážnejším témam, ako boli osudy údajných zbabelcov, vzťah amerických vojakov k obyčajným Kórejcom alebo zložitá politická situácia.

Premiérový diel sa vysielal v septembri 1973 a napriek tomu, že prvé diely medzi divákmi veľmi nezabodovali, postupom času sa sledovať seriálu zvyšovala.

Trailer.

Vo všetkých 251 dieloch sa objavil iba kapitán Benjamin „Hawkeye“ Pierce v podaní herca Alana Aldu, ktorý sa stal ťahúňom seriálu a neskôr sa na ňom podieľal aj autorsky. K ďalším hlavným postavám patrili Radar O'Reilly, Max Klinger, Margaret Houlihanová, Hawkeyho parťáci B. J. Hunnicutt a Trapper McIntyre, Charles Winchester, šéfovia Sherman Potter a Henry Blake či otec Mulcahy a Frank Burns.

Autorom čiastočne autobiografického románu z roku 1968, podľa ktorého seriál vznikol, bol lekár Richard Hornberger. Podľa Hornbergerovho románu, ktorý vydal pod pseudonymom Richard Hooker po 12 rokoch písania a dlhom hľadaní vydavateľa, vznikol už v roku 1970 film. Surovú snímku Roberta Altmana, ocenenú Oscarom za scenár, mal spisovateľ oveľa radšej než seriál.

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #MASH