Nová moderátorka Let's Dance Lucia Hlaváčková: Najlepšie je byť sama sebou

Pochádza zo slávnej rodiny - dedo bol známy herec Oldo Hlaváček, rovnaké povolanie zdedil aj jej otec Ivo Hlaváček, ktorý ju už ako dieťa brával do televízie. Sama Lucia Hlaváčková ako dieťa chodila do dramatického krúžku i na ľudové tance, no herečkou ani tanečnicou sa nestala. Kým začala pracovať ako moderátorka Telerána, sedem rokov pracovala v televíznom spravodajstve. Teraz si vyskúša, aké je to moderovať tanečnú šou Let's Dance. Čo jej radili dedo, otec či sestra, známa topmodelka Michaela Hlaváčková, dnes už Brezovská?

01.03.2023 07:00
Lucia Hlaváčková, Let´s Dance Foto:
moderátorka Lucia Hlaváčková
debata

Zaskočili by vás viac, keby vám namiesto úlohy moderátorky ponúkli rolu súťažiacej v Let's Dance? Čo by bol väčší stres?

Myslím, že oboje má úskalia i radosti, ale zrejme je ťažšie byť v koži súťažiacich – tí musia trénovať, makať, sledujem ich príspevky na instagrame, nemajú to jednoduché. Ale prijala by som aj úlohu tancovať, pretože tanec mám veľmi rada – aj aktívne, aj keď sa naň pozerám.

Vždy ste boli aj fanúšičkou Let's Dance? Pozerali ste šou od prvého dielu?

Áno, je to moja najobľúbenejšia šou.

Vraj keď ste dostali ponuku moderovať Let's Dance, cítili ste radosť, rešpekt aj nervozitu. Z čoho? Bojíte sa, že vás budú porovnávať s Adelou Vinczeovou či Martinou Zábranskou?

Ja som človek, čo neporovnáva, takže toho sa nebojím. Je to však pre mňa nová úloha a vždy, keď ma čaká niečo nové, mám pred tým rešpekt. Takže hádam to dopadne dobre.

Robili ste ranné správy aj ste moderovali Teleráno. Je to dobrá príprava na Let's Dance?

Každá pracovná skúsenosť je dobrá príprava, ale spravodajstvo je niečo celkom iné ako tanečná šou. Ale určite to bola škola, ktorá zo mňa spravila človeka, akým som dnes.

Takže vás to naučilo nezľaknúť sa žiadnej situácie a pohotovo reagovať?

Áno, bola som sedem rokov v spravodajstve a byť redaktorom v teréne je poriadny adrenalín, tam človek musí v priebehu dňa vyprodukovať reportáž do určitého času. Stres som sa snažila premeniť na adrenalín, ktorý mi je príjemný. Mám rada živé vysielanie, aj keď sa stane niečo nečakané, lebo ma baví hľadať cesty, ako z toho vykorčuľovať. Nezľaknem sa, ale uvidíme, aké to bude v takej veľkej šou, ako je Let's Dance, to bude pre mňa nové.

Lucia Hlaváčková  kolegom Matúšom Krnčokom... Foto: TV Markíza
Lucia Hlaváčková, Matúš Krnčok Lucia Hlaváčková kolegom Matúšom Krnčokom moderujú Teleráno.

Môžete opísať nejakú situáciu, z ktorej ste museli šikovne vykorčuľovať?

Keď som prvýkrát hlásila ranné noviny v prerobenom štúdiu a boli sme v zostave Ivanka Krejčová, Dominik Matulaj a ja, pokazila sa čítačka a ja som nemala v rukách žiadne texty so správami. Všetko bolo ešte nové. Keď ma po príspevku dali do obrazu a čítačka bola vypadnutá, ostala som ticho a tvárila som sa, že nevysielame. Režisér potom rýchlo ostril… Ukázalo sa to ako dobrá cesta, lepšia, než keby som začala habkať alebo vysvetľovať divákom, že nemám text, tak vám nič nepoviem. Tvárila som sa teda, že neviem o tom, že som vo vysielaní a režisér to po chvíľke krásne odstrihol a nasledovalo počasie. Človek musí v danej chvíli nejako zareagovať, a to ma baví.

Rodinná fotografia z promócie Lucie... Foto: archív Lucie Hlaváčkovej
Hlaváčková lucia, Oldo Hlaváček Rodinná fotografia z promócie Lucie Hlaváčkovej: zľava Luciina nebohá babička Božka Hlaváčková, otec Ivo, babka Alžbeta, Lucia s partnerom Rudom, mama Alžbeta, dedo Oldo, sestra Miška so synom Jankom.

V Let's Dance budete mať vstupy pripravené alebo to bude improvizácia?

Tým, že je to veľká šou, niečo bude pripravené, robia sa generálky, ale určite bude potrebná aj nejaká improvizácia. Pri takomto formáte neviete celkom do detailov nalinajkovať, čo sa stane.

Robili ste aj konkurz na rolu moderátorky, bolo adeptiek viac, alebo vás odporučil spolumoderátor Viktor Vincze, alebo ako ste rolu získali?

Vôbec neviem, koľko bolo ďalších adeptiek, ja som absolvovala jedny kamerové skúšky, na ktorých bol aj Viktor – zrejme tie rozhodlo.

moderátori Let's Dance Lucia Hlaváčková a... Foto: TV Markíza
Lucia Hlaváčková, Viktor Vincze moderátori Let's Dance Lucia Hlaváčková a Viktor Vincze

Musí aj moderátorka ovládať spoločenské tance? Ako ste na tom s tancovaním?

Štandardné spoločenské tance neovládam, ale ako dieťa som chodila na latinskoamerické tance a na ľudovky, tie sú mi bližšie. Ale teraz ma z tanca nikto neskúšal. To bude na súťažiacich, ale myslím si, že sa zapotíme rovnako.

Ktorý tanec sa vám páči najviac a ktorý je pre vás postrachom?

Mám rada všetky latinskoamerické tance, štandardné sa mi zdajú viac náročné a postrachom je podľa mňa quickstep. Je to v mojich očiach beh prezlečený za tanec, všetci po ňom ostávajú veľmi zadýchaní.

moderátorka Let´s Dance Lucia Hlaváčková
moderátori Let´s Dance Lucia Hlaváčková a...
+4moderátorka Lucia Hlaváčková

Nedávno sa konal vo Viedni známy Opernball, na ktorý pozvali ako hlavnú hviezdu herečku Jane Fondovú. Proti plesu protestovali klimatickí aktivisti s heslami: Vy tancujete, my horíme. Tvrdili, že protestujú proti emisiám. Je to pre vás pochopiteľné? Alebo by sa tanečné podujatie s podobnými protestmi nemalo spájať?

Myslím si, že tanec a všeobecne zábava patria k životu. Predpokladám, že aktivisti si vybrali Opernball, pretože je mediálne ostro sledovaný a chcú, aby téma rezonovala. Súhlasím s nimi minimálne v tom, že voči životnému prostrediu by sme nemali byť ľahostajní. Aktívna v tomto smere je aj naša televízia, ktorá dbá na ekológiu. Triedime odpad, v tlačiarňach používame recyklovaný papier, osvetlenie v budove funguje na fotobunku a podobne. Ak ma pamäť neklame, prvým projekton, ktorý sa robil ekologickejšie, bola práve vlani šou Let's Dance. Každý mal napríklad svoju vlastnú fľašu s vodou, aby sa obmedzili plastové fľaše. Let's Dance je dokonca prvý uhlíkovo neutrálny TV projekt na Slovensku.

Keď už sme pri ekológii, tušíte, čo sa deje s tanečnými šatami zo súťaže?

Myslím si, že aj tie šaty sa už vyrábajú z ekologických materiálov a tanečné kostýmy sa tiež recyklujú.

Viete už, v čom budete moderovať prvé kolo Let's Dance?

Neviem, sama som zvedavá. Mala som už pár stretnutí a skúšok šiat so štylistkou Zuzkou Kanisovou, ale finálne rozhodnutie ešte nepadlo. Zverila som sa do jej rúk a dôverujem jej. Keby som sa však v niečom cítila nepríjemne, určite by som sa ozvala, no zatiaľ sa to nestalo.

Aké oblečenie rada nosíte v civile?

Tepláky, mikinu a tenisky, úplný opak toho, v čom ma uvidíte v Let's Dance. Elegantné šaty si užijem v súťaži, teším sa na to. Keď sa k tomu dotvorí aj zvyšný vizuál – mejkap a vlasy, bude to „wow“ aj pre mňa.

Martina Zábranská, ktorá Let's Dance moderovala vlani, nám povedala, že sa jej veľmi páčili šaty aj líčenie, ale stresy mala z toho, aby to všetko stíhala aj s nakrúcaním seriálov. Musela tiež chodiť do Incheby, aby sledovala, čo sa deje medzi tanečníkmi. Vraj to bolo náročné časovo aj psychicky. Ako to vidíte vy?

Našťastie mám víkendy vždy voľné, takže som sa nastavila na to, že budú patriť Let's Dance. Už sme mali promo fotenie, kde si ma zobrali do parády profesionáli. Mejkap mi robila Mirka Balúchová, vlasy Renáta Márová, obliekla ma Zuzka Kanisová a odfotil Lukáš Kimlička. Každá fotka, čo z toho vznikla, sa mi páčila. To sa mi bežne nestáva. Kiežby som sa vedela takto upraviť aj sama. Verím, že sa od nich aj počas tých desiatich víkendov niečo z oblasti vizáže naučím.

V Teleráne budete počas Let's Dance normálne pokračovať ďalej?

Áno, okrem pondelkov. Kolegovia mi vyšli v ústrety. Let's Dance totiž trvá dlho do noci a bolo by dosť náročné zvládať v pondelok ráno vysielanie, to by sa mi môj organizmus asi nepoďakoval. Dohodli sme sa, že ich za mňa vždy niekto zoberie. Vyzerá to tak, že všetky nakoniec pripadnú Kvetke, no samozrejme jej to vrátim a odvysielam za ňu Teleráno v iný deň.

Gratulovali vám kolegyne a kolegovia k ponuke, prípadne túžili by si také niečo vyskúšať aj oni?

Boli veľmi zlatí, pogratulovali mi, že to bude super, ale o vyskúšaní nič nepadlo.

Budete sa snažiť niečo od svojich predchodkýň odkukať alebo chcete byť svoja? A v čom?

Chcem byť čo najviac sama sebou. Tým, že je pre mňa takýto formát nový, nevylučujem… teda je skôr isté, že sa budem veľa pýtať. Na pľaci budú profesionáli, pre ktorých Let's Dance nie je nóvum. Režisér Pepe Majeský, dramaturgička Šema, Viktor, Adela a ďalší. Ak by som potrebovala radu, pôjdem za nimi a opýtam sa ich. Kopírovanie iných asi nie je šťastná cesta.

Máte slávneho deda, herca a moderátora relácie Vtipnejší vyhráva Olda Hlaváčka. Dával vám aj on nejaké rady? Alebo radil skôr otec, herec a dramaturg Ivan, alebo sestra topmodelka Michaela – čo robiť, čomu sa vyhnúť?

Zagratulovali mi, držia mi palce, ale všeobecne to v rodine nejako dramaticky neprežívajú a nikto mi žiadne múdrosti nerozdáva. Keby som si ich pýtala, určite by mi ochotne pomohli a povedali, čo si myslia, ale neprišlo na to.

Kto bude tento rok tancovať v šou Let´s Dance

Pozrite si tohtoročných súťažiacich v Let's Dance

Fotogaléria
Jana Kovalčiková a Vilém Šír
Herečka narodená...
Boris Valábik a Eliška Lenčešová
Bývalý...
+8Henrieta Farkašová a Marek Klič
Zjazdová...

Dostávate vôbec rada rady alebo vás to skôr otravuje?

Neotravuje, ak je rada dobre mienená, za takú som vďačná a beriem ju na vedomie. Veľa skúseností je však neprenosných, väčšinou si to človek musí zažiť sám a prípadne sa učiť na vlastných chybách.

Takže dedo neodporúčal trebárs použitie nejakých overených vtipov?

Dedo mi paradoxne v práci nikdy neradil, bavili sme sa vždy o celkom iných veciach.

Chodievali ste spolu s dedkom do divadla?

Nie často, ale chodievali. Keď sme boli deti a dedko nás zobral do svojej divadelnej šatne a zákulisia, bolo to pre nás čarovné. V hľadisku sme väčšinou spolu nesedeli, pretože hral predstavenie. Najradšej som mala Na skle maľované, verziu s Miškom Dočolomanským. No a dva-trikrát sme už ako dospeláci v zostave s mojím bratrancom Oldom, nebohou babinou a dedkom a ich priateľmi tiež zašli do divadla. Moje obľúbené predstavenia boli Chrobák v hlave, Tak sa na mňa prilepila či Sen noci svätojánskej.

Vraj kedysi ste rada chodili do dramatického krúžka, mali ste aj ambície stať sa herečkou?

Ako dieťaťu mi to určite napadlo, chodila som na ľudové tance a na dramatický krúžok, to ma veľmi bavilo. Konal sa vždy v nedeľu, trval asi tri hodiny, bolo to v Bielom divadle v Juvente a mali sme skvelú partiu. Veľa sme sa smiali, hrali sme divadlo pre deti zo základných škôl, ale ostalo to ako detský koníček.

Ešte sa musíme zmieniť o vašej sestre, slávnej modelke Michaele Hlaváčkovej, s ktorou si dobre rozumiete. Čítala som, že si od nej pýtate rady do kuchyne. Čo vám naposledy radila?

Vždy, keď sa v kuchyni zaseknem a neviem, ako ďalej, volám sestre a švagrovi. Volala som im, keď som pred časom robila kysnuté rožky, lebo som zabudla niečo v postupe. Väčšinou je to pri nových receptoch alebo takých, ktoré som dlho neskúšala. Najnovšie sa k nim chcem ísť naučiť parené buchty, oni robia tie najlepšie na zemeguli. Majú v buchte toľko džemu, och, sú výborné. Už som sa k nim objednala na školu varenia. Volám a píšem aj otcovi a mame. Naposledy sme rozoberali cesnakovú polievku.

Lucia Hlaváčková so sestrou, topmodelkou... Foto: archív Lucie Hlaváčkovej
Lucia Hlaváčková, Michaela Hlaváčková Brezovská Lucia Hlaváčková so sestrou, topmodelkou Michaelou Brezovskou a jej synom Jankom.

A čo robí mama, keď už sme pospomínali ostatných členov rodiny?

Mama dlhé roky pracovala ako manažérka v bratislavskom hoteli, neskôr v turizme v zahraničí a teraz sa venuje interiérovému dizajnu.

Ešte sa vráťme k Let's Dance. Poznáte sa už so všetkými súťažiacimi?

Ešte nie, s väčšinou som sa stretla na fotení, ale ešte sa nepoznáme s Gabikou Marcinkovou. S Mariom Cimarrom z telenovely Skrytá vášeň som sa stretla len letmo na chodbe. Niektorých teda ešte potrebujem lepšie spoznať, a to sa týka aj poroty. Bude v nej Ján Ďurovčík, Adela Vinczeová, Tatiana Drexler a Ján Koleník. Poznám iba prvých dvoch.

Poznáte aj paralympioničku Henrietu Farkašovú?

Áno, ona je prvá zástupkyňa paralympijských športovcov a myslím, že pre mnohých bude silnou konkurenciou.

Lucia Hlaváčková

Narodila sa 9. septembra v roku 1992 v Bratislave. Vyštudovala masmediálnu a marketingovú komunikáciu na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Počas vysokej školy absolvovala študijný program Erasmus v talianskom Neapole. Ako študentka pracovala v dnes už neexistujúcom rádiu ako dramaturg ranného vysielania a neskôr stážovala v televízii Markíza v spravodajskom newsroome. Sedem rokov bola redaktorkou spravodajstva Mrkízy. Moderovala Ranné televízne noviny v Teleráne aj webovú reláciu Markíza Backstage. Od júna 2022 moderuje Teleráno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oldo Hlaváček #Michaela Hlaváčková #Let´s Dance #Lucia Hlaváčková