Vytvoril bizarný svet, ktorý sa stáva realitou. Pohreb najväčšieho slovenského režiséra Juraja Jakubiska bol cirkevný a súkromný

Posledná rozlúčka s filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom sa odohrala v sobotu 4. marca o 13.00 h v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade. Cirkevný smútočný obrad bol súkromný, len pre rodinu a blízkych priateľov. Medzi kvetinovými darmi bol veniec od prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

04.03.2023 14:03 , aktualizované: 16:11
Jakubisko Pohreb Foto: ,
Snímka z poslednej rozlúčky so slovenským filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom v Katedrále svätého Víta na Pražskom. Hovorí bývalý pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka.
debata (6)

So smútočným príhovorom vystúpil bývalý český prezident a priateľ rodiny Václav Klaus, podľa programu spievala aj Katarína Knechtová, autorka piesne Muoj bože k Jakubiskovmu filmu Bathory. Na záver znela skladba Mira Žbirku Slovenská, ktorú napísal pre film Perinbaba a dva svety. Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe krátko pred polnocou v noci z piatka 24. februára na sobotu.

Medzi smútočnými hosťami boli mnohé osobnosti kultúrneho a verejného života v Čechách a na Slovensku, režiséri Jan Hřebejk, Jiří Strach, herečka, ktorá stvárnila Alžbetku vo filme Perinbaba, Petra Kolevská-Vančíková či Andrea Verešová.

„Juraj Jakubisko bol pre mňa stelesnením pravého umelca a vizionára. Stráviť s ním čas, rozprávať sa o umení, o filme, držať v ruke jeho denníky, kde mal okrem poznámok aj krásne kreslené skice obrazov a scén zo svojich filmov, to bol pre mňa skutočne obrovský zážitok. Myslím, že práve vďaka týmto spoločne prežitým chvíľam sa mi podarilo zložiť jeden z najväčších hitov mojej kariéry – pesničku Muojbože, ktorá znela vo filme Bathory,“ povedala nedávno Katarína Knechtová v reakcii na režisérovo úmrtie.

Posledná rozlúčka s Jurajom Jakubiskom

Fotografie smútočných hostí, ktorí si prišli uctiť pamiatku filmového režiséra.

Fotogaléria
Modelka Andrea Verešová na poslednej rozlúčke s...
S režisérom Jurajom Jakubiskom sa prišiel...
+4Pamiatku Juraja Jakubiska si na poslednej...
Juraj Jakubisko Čítajte viac Jakubisko bol čarodejník. Bál sa len nudy, čo vedie do filmového pekla

Omšu celebroval emeritný pražský arcibiskup Dominik Duka. Pripomenul, že Jakubisko bol označovaný za „Felliniho Východu“ a on sám by ho nazval aj „Tarkovským Západu“. Obaja umelci sú považovaní za najväčšie osobnosti v dejinách filmu. Koncelebrantom bol aj slovenský kňaz Zoltán Balga, ktorý vedie slovenskú katolícku farnosť v Prahe.

Hlavnú smútočnú reč predniesol rodinný priateľ Jakubiskovcov, bývalý prezident ČR Klaus. Život zosnulého režiséra visel podľa Klausa niekoľkokrát na vlásku. „Vnímali sme jeho zdravotné neduhy, ale nahovárali sme si, že Juraj je nesmrteľný rovnako ako jeho filmy,“ povedal bývalý český prezident. „Celý svoj život sa pohyboval medzi Slovenskom a Prahou. Ale zostával autentickým Slovákom so všetkým, čo k tomu patrí. Slovensko nám aj svojimi filmami nezameniteľne približoval,“ ocenil dielo umelca Klaus.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Z malej dedinky na východe Slovenska na filmové výslnie: Aká bola životná cesta Juraja Jakubiska?

Smútočný obrad bol len pre pozvaných hostí, verejnosť sa do chrámu nedostala. Pri truhle, na ktorej bol položený ikonický Jakubiskov čierny klobúk, boli okrem jeho čiernobieleho portrétu aj kvetinové dary. Medzi nimi aj veniec od prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Kvety od rodiny boli v tvare filmovej kamery, na ktorej boli stuhy v podobe filmového pásu. Počas obradu zaspievala Katarína Knechtová pieseň Muoj Bože. Truhla s telom opustila katedrálu za sprievodu hudby z Jakubiskovej rozprávky Perinbaba a piesne Slovenská od Miroslava Žbirku.

Video

Pieseň do Jakubiskovho posledného filmu zložil a naspieval Miro Žbirka, volá sa Slovenská. Meky odišiel do umeleckého neba ešte skôr, no v roku 2020 si zaspomínal na spoluprácu s režisérom. „Juraj ma zobral k sebe a ukázal mi ,obrázky’, niečo mi o filme povedal. Má silné výtvarné cítenie, a to ma inšpirovalo k textu, akoby ma naviedol. Ako chlapec som obdivoval jeho filmy ako Kristove roky a novú vlnu, ale nikdy mi nenapadlo, že raz by som mu mohol do filmu prispieť. Trocha ma tým vystrašil, ale nechcel som ho sklamať. Zároveň to ovplyvnila aj situácia, keď sa (pre pandémiu) zatvorili hranice a zrazu som nemohol ísť do Bratislavy. S týmito pocitmi a Jakubiskovými obrázkami vznikla Slovenská a teší ma, že sa mu pozdávala,“ povedal Miro Žbirka pre Pravdu v roku 2020.

juraj jakubisko, lukáš frlajs, perinbaba, perinbaba 2, Čítajte viac VIDEO: Posledným Jakubiskovým filmom ostane Perinbaba a dva svety. Čo o ňom povedal samotný režisér v rozhovore pre Pravdu?
Herečka Deana Horváthová Jakubisková prichádza... Foto: ČTK / Krumphanzl Michal
Jakubisko pohreb Deana Horváthová Herečka Deana Horváthová Jakubisková prichádza na poslednú rozlúčku so svojím manželom, filmovým režisérom Jurajom Jakubiskom do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Prahe.

Zosnulého režiséra Juraja Jakubiska si v živom vysielaní spred pražskej katedrály pripomenula Česká televízia. Ako uviedla, Juraj Jakubisko vstúpil do sveta filmu v 60. rokoch debutom Kristove roky, v čase normalizácie po roku 1968 dostal zákaz tvorby, krátko po začiatku okupácie Československa dokončil snímku Vtáčkovia, siroty a blázni, ktorá putovala do trezoru. Jakubisko sa ako režisér vrátil na scénu v 80. rokoch, keď vytvoril úspešné filmy ako Tisícročná včela či Perinbaba. Neskôr pribudli filmy ako Sedím na konári a je mi dobre aj veľkofilm Bathory a ďalšie, voľné pokračovanie rozprávkovej Perinbaby s názvom Perinbaba a dva svety na svoje uvedenie v kinách ešte len čaká. „Vytvoril som bizarný svet, ktorý sa stáva realitou,“ povedal o Perinbabe 2 samotný režisér.

Video
Juraj Jakubisko v poslednom rozhovore pre Pravdu v roku 2020

Pred pražskou svätého Víta na Pražskom hrade si na Juraja Jakubiska zaspomínali viaceré osobnosti českej kultúry. „To, čo robí Jakubisko, sú obrazy, neskutočne premyslené detaily, je to feéria, fantázia. Jeho filmy sú pre hudobného skladateľa veľmi inšpiratívne, písať hudbu na obrazy – to je nádhera,“ povedal pre ČT skladateľ a hudobník Ondřej Soukup, spoluautor hudby k filmu Perinbaba a dva svety. Podľa jeho slov sa Jakubisko vo svojom poslednom dokončenom filme vrátil k vizualizácii svojich prechádzajúcich filmov, mal svoj osobitý rukopis.

Podoby Juraja Jakubiska

Pozrite si fotografie významného slovenského režiséra Juraja Jakubiska, ktorý domácu kinematografiu formoval už od 60. rokov.

Fotogaléria
Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther počas...
Štefan Uher (vľavo) odovzdáva v roku 1968 cenu...
+22Tibor Borský: Juraj Jakubisko a Olga Schoberová...
juraj jakubisko, peter jaroš Čítajte viac Spomienka Petra Jaroša na priateľa - mága Juraja Jakubiska: Ako vznikal film Tisícročná včela napriek neprajníkom

Prínos Juraja Jakubiska pre česko – slovenskú kultúru vyzdvihol aj námestník českého ministra kultúry Michal Šašek či kameraman filmu Bathory F. A. Brabec. „Juraj bol výnimočný režisér aj výtvarník a na mňa pôsobil navyše svojím pokojom a empatiou, citom k ľuďom aj pokorou k dielu. Fantázia, ktorú mal v hlave, sa nedá naučiť ani odkopírovať. V realite sveta vedel vidieť niečo iné, než vnímame my,“ zaspomínal kameraman Brabec. Jakubiskov odkaz vidí v odvahe, s akou sa púšťal do filmových projektov a vynikajúcom výtvarnom poňatí filmu. „Výtvarno bolo to prvé, čo ho na filme zaujímalo, niekedy – povedané s trochou nadsádzky – mu herci v zábere medzi dekoráciami, kostýmami, svetlom a celou scénou tak trocha prekážali,“ dodal kameraman.

Juraj Jakubisko, reisr, Interview, praha, 08.2016 Čítajte viac Ako na úmrtie Juraja Jakubiska reagovali umelci, ktorí s ním spolupracovali?

Výber z tvorby J. Jakubiska

  • Perinbaba a dva svety (2023)
  • Bathory (2008)
  • Post Coitum (2004)
  • Nejasná správa o konci sveta (1997)
  • Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992)
  • Sedím na konári a je mi dobre (1989)
  • Pehavý Max a strašidlá (1987)
  • Perinbaba (1985)
  • Tisícročná včela (1983)
  • Nevera po slovensky (1980)
  • Postav dom, zasaď strom (1979)
  • Dovidenia v pekle, priatelia (1970)
  • Vtáčkovia, siroty a blázni (1969)
  • Zbehovia a pútnici (1968)
  • Kristove roky (1967)

Pamiatku uznávaného filmového režiséra Juraja Jakubiska si vo svojom vysielaní pripomína aj RTVS. Okrem aktuálneho spravodajstva a publicistiky Dvojka zaradí do vysielania o 17.30 h hudobný film Eva, Eva, o 20.10 h odvysiela rozhovor Mekyho Žbirku s Jurajom Jakubiskom v relácii „Doupě Mekyho Žbirky“ a o 20.50 h film Vtáčkovia, siroty a blázni.

Juraj Jakubisko Čítajte viac Juraja Jakubiska som poznala ešte bez klobúka

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko