Najlepší český dokument vlaňajška je Skúška umenia a uvedú ho na Febiofeste

Najlepším dokumentárnym filmom uplynulého roka je podľa Českej filmovej a televíznej akadémie Skúška umenia, ktorá sleduje proces prijímacích skúšok na Akadémiu výtvarných umení v Prahe. Dokumentárny film režisérskej dvojice Adéla Komrzý a Tomáš Bojar prostredníctvom čistého dokumentárneho pozorovania otvára dvere do elitnej umeleckej inštitúcie, zachytáva jej pedagógov i uchádzačov o štúdium a kladie si základné otázky o zmysle umenia a stave umeleckého školstva dnes.

08.03.2023 09:00
Skuska umenia Foto:
Záber z filmu Skúška umenia.
debata

Talentové skúšky sú pomyselným priestorom, ktorý v relatívne krátkom čase odhaľuje skutočne veľa – otvára témy etických hraníc v umení, identity mladých ľudí či priepasti medzi zdanlivo nedostupným svetom vysokého umenia a obyčajnými pracovníkmi AVU. Skúška umenia bude 16. marca v slovenskej premiére uvedená na bratislavskom MFF Febiofest, kde sa bude premietať v Slovenskej národnej galérii, a zároveň súťažiť v sekcii celovečerných filmov. Do širokej slovenskej distribúcie vstúpi 6. apríla.

Nečakane zábavný dokument trefne vykresľuje portrét inštitúcie a jeho výpoveď presahuje ďaleko za steny Akadémie. S láskavým humorom podrobuje skúške samotné umenie. Pýta sa na jeho zmysel aj podstatu umeleckej tvorby.

„Celý proces bol pre mňa o hľadaní odpovede na otázku, ako prebiehajú talentové skúšky na najprestížnejšej umeleckej škole v Česku. Čo v uchádzačoch hľadajú pedagógovia a aké sú ich výberové kritériá? Musia byť uchádzači schopní kresliť? Je dôležité poznať kontext umeleckého diela? Čo znamená byť autorom? Prečo dnes potrebujeme umenie – ak ho stále potrebujeme? Aká je spoločenská úloha umelca? Toto boli niektoré z otázok, ktoré ma zaujímali. Neponúkam žiadne objektívne odpovede, náš dokument odhaľuje divákom proces, vďaka ktorému ich môžeme hľadať spoločne,“ vyjadrila sa o myšlienkovom pozadí filmu režisérka Adéla Komrzý.

Záber z filmu Skúška umenia. Foto: Film Expanded
Skuska umenia Záber z filmu Skúška umenia.

Dokumentaristi Adéla Komrzý a Tomáš Bojar patria k silným talentom súčasnej česko-slovenskej dokumentárnej scény. Svedčí o tom aj fakt, že Komrzý je držiteľkou Českého leva aj za svoj predchádzajúci film Jednotka intenzívneho života, ktorý patril k najdiváckejším zahraničným dokumentom uvedeným v našich kinách. S novým filmom Skúška umenia Komrzý s Bojarom zahviezdili už na festivale v Karlových Varoch, kde sa stali víťazmi novoetablovanej súťažnej sekcie Proxima zameranej na progresívne autorské filmy.

petr vaclav Čítajte viac Český lev: Tieto filmy a seriály by sme si podľa akadémie nemali nechať ujsť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #Český lev #film expanded