Podľa Spielberga narastá antisemitizmus. Svedčí o tom aj popkultúra

Amerického režiséra Stevena Spielberga, ktorého najnovší film je nominovaný na Oscara v niekoľkých kategóriách, znepokojuje nárast antisemitizmu. Jeho Fabelmanovci, ktorí sú inšpirovaní Spielbergovým životom, sa okrem iného venujú aj diskriminácii, ktorej musel nádejný mladý filmár čeliť práve pre svoj židovský pôvod. Spielberg režíroval aj slávny Schindlerov zoznam z roku 1993, ktorý sa venuje téme koncentračných táborov.

08.03.2023 11:00
steven spielberg Foto:
Steven Spielberg sa ako mladý filmár tiež stretol s diskrimináciou pre svoj židovský pôvod.
debata (3)

Ako uviedol v relácii The Late Show with Stephen Colbert, antisemitizmus dodnes nezmizol. „Ale od 30. rokov v Nemecku som bol svedkom toho, že už nečíha spoza rohu, ale stojí hrdo s rukami vbok ako Hitler a Mussolini, akosi nás posmeľujúc, aby sme sa mu vzopreli.“

Diskriminácia ľudí, ktorí nie sú súčasťou väčšiny, je podľa neho niečo, čo je na svete prítomné už celé veky. „Nenávisť sa stala akýmsi členstvom v klube, ktorý získal viac členov, než som si myslel, že je v Amerike možné. A nenávisť a antisemitizmus idú ruka v ruke, nemôžete oddeliť jedno od druhého,“ dodal režisér.

Zároveň však uviedol, že podobne ako Anna Franková aj on si myslí, že väčšina ľudí je dobrých. „A v podstate si myslím, že v našom jadre je dobro a empatia.“

Narastajúci antisemitizmus sa odráža aj v dielach súčasnej popkultúry.

Kanibalistickí obri

Útok titánov je v súčasnosti jedným z najpopulárnejších anime na svete – manga, podľa ktorej je inšpirované, je už ukončená, anime sa dočká svojho záveru tento rok. Dystopická séria ukazuje svet, v ktorom musia ľudia čeliť titánom – obrovským monštrám, ktoré ich požierajú. Dobrodružné anime s unikátnymi vizuálmi a vskutku hororovým príbehom prekvapilo nejedného diváka dejovým zvratom, v ktorom hlavný hrdina Eren zistil pravdu o pôvode titánov.

kanye Čítajte viac Obdivuje Hitlera a klame o Židoch. Kanye West klesá čoraz hlbšie

V skutočnosti ide o Eldianov, medzi ktorých patrí aj on sám. Ide o rasu, ktorú Marleyania považujú za démonov, a tak ich uväznili na ostrove, vymazali im pamäť a niektorých z nich premenili na titánov, aby sa vzájomne terorizovali. Eldiani žijú aj medzi Marleyanmi – sú však druhotriednymi občanmi, ktorí musia – podobne ako Židia počas 2. svetovej vojny – nosiť pásky s označením svojej rasy a žiť v oddelených táboroch. Šľachta využila svoju moc, aby zmanipulovala históriu a rozšírila propagandu namierenú proti Eldianom.

Napriek tomu, že Útok titánov obsahuje kritiku fašizmu a rasizmu, mnohí obvinili jeho autora Hajimeho Isajamu z antisemitizmu. Eldiani sú dnes síce utláčaným národom, kedysi však boli sami utláčateľmi. Ďalším z dôvodov, pre ktorý je anime považované za problematické, je fakt, že postavu Dota Pixisa vytvoril Isajama na základe generála Japonskej imperiálnej armády Akijamu Jošifuru. Ten bol zodpovedný za kruté zaobchádzanie s kórejskými a čínskymi zajatcami počas 2. svetovej vojny. Otázne sú tiež motívy protagonistu (či antagonistu) Erena, ktorý sa nakoniec s armádou titánov rozhodne vyhubiť väčšinu svetovej populácie.

Roald Dahl Čítajte viac Z populárnych detských kníh odstránili slová ako tučný či čierny. Salman Rushdie protestuje

Organizácia, ktorá ovláda čas

Obvineniam z antisemitizmu čelí aj seriál Umbrella Academy, ktorý je adaptáciou rovnomenného komiksu Gerarda Waya (známeho aj zo skupiny My Chemical Romance). Dôvodom je scéna, v ktorej Manažérka (The Handler), jedna z členov tajnej organizácie Komisia (The Commission), hovorí v jazyku jidiš. Tvorcovia seriálu tým vraj posilňujú konšpiračnú teóriu, podľa ktorej Židia ovládajú spoločnosť.

Na negatívne ohlasy reagoval Steve Blackman, jeden z tvorcov seriálu. „Obvinenia z antisemitizmu v Umbrella Academy sú bolestivé, a, čo je ešte dôležitejšie, fakticky nesprávne. Napísal som tieto epizódy, vytvoril som postavu a sám som Žid. Zatiaľ čo rozumiem, že publikum občas vníma veci inak, ako to tvorcovia zamýšľajú, Manažérka nebola vytvorená ako antisemitská postava,“ uviedol na svoju obranu.

„Manažérka hovorí každým jazykom vrátane švédčiny, mandarínčiny, jidiš a angličtiny, ako sme videli počas tejto sezóny, a Komisia nie je zlá organizácia; nekontrolujú financie, vlády alebo médiá. Jediná vec, ktorú kontrolujú – a čo je ešte dôležitejšie, chránia – je časová os nášho fiktívneho vesmíru Umbrella Academy,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #antisemitizmus #Steven Spielberg #popkultúra #The Umbrella Academy