Recenzia filmu Villa Lucia: Komédia o láske, vlámačke a postrelenom chlapovi, ktorý nie a nie vykrvácať

Po veľkom úspechu Invalida, ktorý sa zrejme zapíše do histórie ako najlepšia slovenská komédia všetkých čias, do kín zavítal ďalší film s prívlastkom čierna komédia. Snímka Villa Lucia, ktorú inšpirovali zážitky jej režiséra Michala Kollára, láka na pestré obsadenie, šialený príbeh o ľúbostnom trojuholníku a nevydarenej vlámačke. Nanešťastie sa s Invalidom vôbec nedá porovnávať - chýba jej humor a miestami i elementárna logika.

10.03.2023 06:00
villa lucia Foto:
Juraj Hrčka, Martin Kubovčík a Martin Meľo v čiernej komédii Villa Lucia.
debata (1)

Traja kamaráti a Lucia

Gorazd (Michal Kubovčík) a Lucia (Hana Vagnerová) tvoria zamilovaný pár, ktorých šťastie naruší nečakaná správa – ich kamarát Cyril (Juraj Hrčka) dostane priepustku z psychiatrie a čas strávený vonku chce využiť na to, aby si dal veci do poriadku.

Svätopluk (Martin Meľo) preto okamžite zmobilizuje Gorazda – traja kamaráti boli totiž do Lucie počas strednej školy zamilovaní, pričom Cyril s ňou istý čas aj chodil. Namiesto lásky sa však uňho vyvinula chorobná posadnutosť, ktorá často vyvrcholila do život ohrozujúcich incidentov. Kvôli nim aj napokon skončil na psychiatrii.

Gorazd sa teda rozhodne na poslednú chvíľu vystúpiť z lietadla, ktoré ho malo spolu s Luciou vziať na romantickú dovolenku, a namiesto toho sa vyberie za Cyrilom a Svätoplukom, aby predišiel najhoršiemu. Nuž a Lucia, ktorá sa na plagátoch k filmu vyníma ako jedna z hlavných postáv, sa vo filme opäť objaví až na jeho úplnom konci.

Troch priateľov zavedie osud do Luciinho domu nesúceho názov Villa Lucia, kam sa práve chystá aj miestny skorumpovaný policajt Jánoš (Vlado Černý) so synovcom Rudom (Tomáš Mischura) a s taxikárom Džeremym (Zdeněk Godla) – majú v pláne veľkolepú krádež. Keď sa stretnú, nastane poriadny chaos plný absurdných situácií, nad ktorými divák často len krúti hlavou.

Video

Humor triafa vedľa

V snímke sa vyskytujú tri typy humoru. Prvý je priam urážlivý – robí si žarty z Cyrilovho psychického stavu, jeho pokusov o samovraždu, vysmieva sa z fiktívneho ázijského štátu, ktorého ambasáda susedí s Villou Luciou. Predstaviteľov krajiny, ktorí vzdávajú hold svojej vlajke uprostred ulice, vykreslili tvorcovia spôsobom, ktorý nie je lichotivý a miestami je cítiť rasistickým stereotypom.

Druhý typ humoru využíva akčné scény, pri ktorých si jednotlivé postavy nejakým spôsobom ublížia, väčšinou však tieto situácie pôsobia skôr desivo než vtipne – niečo podobné, ako keď Kevin zo Sám doma hodil po zlodejovi tehlu z výšky niekoľkých desiatok metrov. Svätopluka ešte na začiatku filmu postrelia a divák je po celý čas nútený sledovať, ako každú chvíľu zamdlieva, a ako sa mu niekoľkokrát snažia zavolať pomoc – avšak márne.

Video

Nasleduje scéna, v ktorej sa ho bohvie prečo snažia pretiahnuť von malým okienkom – je však v takej výške, že by sa síce dostal von z domu, ale nijako by mu to nepomohlo. Na konci filmu sa napodiv zdá, že sa mu dokopy nič nestalo – v skutočnosti by už dávno vykrvácal. Žeby ho zachránila sila skutočného priateľstva?

Nuž a posledným typom humoru je ten, na ktorom sa človek ozaj zasmeje – je ho však žalostne málo. Snímka je navyše zbytočne dlhá – trvá takmer dve hodiny a jej posledný úsek je umelo natiahnutý do takej miery, že sa divák začne strácať v deji.

Video

Okrem toho je zvláštne, že dve ústredné témy filmu – milostný trojuholník a vlámačka – nemajú rovnocennú úlohu. Ako sa postupne rozvinie dejová linka okolo lúpeže, spor medzi Gorazdom a Cyrilom ide do úzadia. Zdá sa, akoby ani nebolo čo riešiť, pretože celá situácia vznikla kvôli Cyrilovej dezilúzii. Na druhej strane je zarážajúce, ako jeho najlepší priateľ dokáže bagatelizovať Cyrilove psychické problémy.

Komédia Villa Lucia jednoducho nefunguje. Absurdný humor triafa vedľa, výnimku tvorí predovšetkým skvelý Zdeněk Godla – ani ten však nedokázal film zachrániť. Michal Kubovčík sa zasa v hlavnej úlohe Gorazda akosi stráca, nemá dostatok charizmy, aby ju dokázal patrične stvárniť. Je škoda, že Hana Vagnerová nedostala väčší priestor.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #invalid #Juraj Hrčka #Michal Kollar #Villa Lucia