Zomrel izraelský herec Chaim Topol, známy z muzikálu Fidlikant na streche

Vo veku 87 rokov zomrel izraelský herec a spevák Chaim Topol, ktorý sa preslávil úlohou mliekára Tovjeho z muzikálu Fidlikant na streche z roku 1971. S odkazom na oznámenie prezidentskej kancelárie o tom informovala agentúra Reuters.

09.03.2023 11:26
chaim topol Foto:
Herec Chaim Topol na archívnom zábere z roku 2015.
debata

Za rolu Tovjeho získal herec filmovú cenu Zlatý glóbus za najlepší mužský herecký výkon. Rovnako tak bol podľa údajov Haifskej univerzity za snímku nominovaný na Oskara. V divadelnej podobe muzikálu Fidlikant na streche hral Topoľ niekoľko rokov v Londýne a na Broadwayi, denník Haarec.

Trailer filmu Fidlikant na streche

Topoľ sa v neskoršom veku tiež venoval práci pre charitnú organizáciu Jordan River Village (Dedina pri rieke Jordán), ktorá sa stará o deti s chronickými a život ohrozujúcimi chorobami. „Môžem vám povedať, že v našej dedine sa spolu židia, arabi a kresťania objímajú, a funguje to veľmi dobre, keď sa do toho nezapájajú politici,“ uviedol Topol k iniciatíve v roku 2015.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opísal Topola ako „nadaného herca, ktorý dobyl mnohé javiská v Izraeli aj v zámorí“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #Oscar