Herečka Vica Kerekes: Film Běžná selhání kladie dobré otázky

Jubilejný, 30. ročník filmového festivalu Febiofest sa uskutoční v dňoch 15. až 19. marca. Uvedie napríklad úspešnú snímku Miry Fornay Mimi, ktorá získala ocenenie na festivale Berlinale, ale aj Veľrybu Darrena Aronofského, Zločiny budúcnosti Davida Cronenberga či Neznesiteľnú váhu obrovského talentu s Nicolasom Cageom. Na Febiofeste bude mať slovenskú premiéru aj snímka Běžná selhání, v ktorom účinkuje Vica Kerekes. Tá nám priblížila, ako ju film ovplyvnil.

11.03.2023 08:00
Vica Kerekes Foto: ,
Herečka Vica Kerekes.
debata

V rámci tohtoročného Febiofestu bude mať premiéru aj váš nový film Běžná selhání. Čím je pre vás výnimočný?

Milujem celý ten proces, tú predohru. Aj natáčanie bolo úžasné, aj život filmu je krásny. Je to dôležitý film, pretože kladie veľmi dobré otázky, ktoré si vo svojom živote kladiem aj ja sama. Či nie som príliš zahľadená do seba so svojimi problémami, či nie som egocentrická, či vnímam okolie, dianie okolo mňa a iných ľudí, čo ma musí zobudiť, aby som to okolie vnímala. Či musí prísť niečo veľké, nejaká kataklizma, koniec sveta, aby som sa zobudila. Začala som si uvedomovať, že som súčasťou niečoho veľkého a celistvého.

Našli ste aj odpovede na niektoré z týchto otázok?

Samozrejme, nie je čas čakať na nič. Môj život nie je výnimočný, lebo by to mohol povedať aj môj sused, že jeho život je výnimočný. Musíme sa určite viac otvárať jeden druhému, byť oveľa emotívnejší a odovzdanejší svetu. Mali by sme mať snahu vcítiť sa do problémov ľudí okolo nás. Verím jedine tomu, že svet sa môže zachrániť vtedy, keď budeme citliví na dianie okolo nás.

Festival Febiofest uvedie viacero zaujímavých slovenských aj zahraničných snímok. Na ktoré ste najviac zvedavá?

Teším sa na film Miry Fornay, ktorá teraz vyhrala cenu na Berlinale. Má ísť o film pre deti, na ktorý som veľmi zvedavá. Dosť sa zabúda na to, že tvorba nie je len o hraných filmoch, ale aj o dokumentoch, ktoré často kladú tie najdôležitejšie otázky v našom živote.

Slovenskú premiéru bude mať na Febiofeste aj Veľryba Darrena Aronofského. Aký máte vzťah k tvorbe tohto režiséra?

Povedala by som, že sa nezatváram pred rôznymi štýlmi, niekedy mám na to chuť, niekedy zase nie. Na tento film sa však vyslovene chystám.

A čo Zločiny budúcnosti od Davida Cronenberga? To je celkom ťaživý film.

Ale ja to beriem. Som človek, mám rôzne polohy aj v živote, takže niekedy potrebujem komédiu, inokedy zasa melanchóliu a drámu. Takto som nastavená. Chcem presne tak reagovať nielen na seba, ale aj na dianie okolo mňa.

Rudolf Havlík a Jana Plodková Čítajte viac Natáčanie filmu Ostrov skomplikovala jedovatá stonožka, ktorá pohrýzla rekvizitárku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vica Kerekes #Febiofest