Michael Caine už najradšej pracuje v posteli. Slávny herec oslavuje 90. narodeniny

"Pri každom filme som sledoval nejaký cieľ. Buď som chcel získať Oscara, alebo zarobiť peniaze," prezradil Michael Caine v rozhovore pre BBC. Keďže nakrútil vyše 160 filmov, ktoré mu okrem dvoch zlatých sošiek a troch Zlatých glóbusov zaistili aj celkom slušný majetok, môže byť spokojný. Slávny britský herec dnes oslavuje 90. narodeniny.

14.03.2023 06:00
Michael Caine Foto: ,
Britský herec Michael Caine slávi deväťdesiatku.
debata

Na svet prišiel 14. marca 1933 v Londýne ako Maurice Joseph Micklewhite. Jeho rodina žila v chudobe. Mama pracovala ako upratovačka a kuchárka, otec ako vrátnik. Vo štvrti, kde vyrastal, poznal kriminálnikov, ale uvedomil si, že mnohých k zločinu dohnala práve bieda. Z tých čias pochádza i jeho robotnícky „cockney“ dialekt, typický pre nižšiu triedu, ktorého sa nikdy nezbavil.

Michael Caine má 90

Pripomeňte si jeho známe filmy

Fotogaléria
Záber z 9. mája 1966: Herec Michael Caine...
Michael Caine a Jane Fonda vo filme Keď...
+5Michael Caine a Margaret Blye v snímke Lúpež po...

Prvé dotyky s herectvom zažil už v detstve, keď ho pre nálety na Londýn evakuovali na vidiek, kde hral v školskom divadle. V 16 rokoch zanechal školu a striedal zamestnania, až kým nenarukoval.

Bojoval v kórejskej vojne, kde sa sformoval jeho svetonázor. Spočiatku inklinoval ku komunizmu, no v Ázii pochopil, že bol naivný. Neskôr sa rád opisoval ako ľavicový pravičiar či pravicový ľavičiar.

Záber z 9. mája 1966: Michael Caine uviedol v... Foto: SITA/AP, Jean Jacques Levy
Cannes, retrospektíva, Michael Caine, 1966 Záber z 9. mája 1966: Michael Caine uviedol v Cannes komédiu Alfie v spoločnosti pôvabných herečiek a modeliek.

K herectvu sa vrátil v roku 1953, keď ho angažovali v malom divadle. Ako umelecké meno si zvolil Michael White, ale keď sa dozvedel, že v Londýne už taký herec pôsobí, stal sa z neho Michael Caine.

Ako britský dôstojník v dobrodružnom filme Zulu (1964)

V roku 1956 debutoval vo filme a nasledovali ďalšie nevýrazné úlohy, až kým neprišiel úspech v historickej dráme Zulu (1964). Caine sa pôvodne uchádzal o rolu vojaka, no režisér mu navrhol, aby stvárnil snobského dôstojníka, pretože vyzerá ako britský aristokrat. Herec potom priznal, že keby bol režisér Brit, nikdy by mu tú postavu nezveril. Ako Američan však netrpel predsudkami.

Michael Caine Jiri Bartoška Čítajte viac Sir Michael Caine oznámil odchod do hereckého dôchodku

Caineovi to otvorilo cestu k lepším ponukám a za komédiu Alfie (1966) ho prvý raz nominovali na Oscara. Z množstva snímok, kde hral, možno uviesť tituly Špinavá hra (1969), Bitka o Britániu (1969), Posledné údolie (1971), Sliedič (1972), Orol pristál (1976), Príliš vzdialený most (1977), Rita (1983), Tichý hlas (1998), Tichý Američan (2002), Batman začína (2005) či Harry Brown (2009).

Michael Caine a Tobey Maguire v romantickej dráme Pravidlá muštárne (anglicky)

Zo šiestich nominácií na zlatú sošku premenil dve za vedľajšie úlohy – v komédii Woodyho Allena Hana a jej sestry (1986) a v romantickej dráme Pravidlá muštárne (1999).

S Jackom Nicholsonom sú tiež jedinými hercami, ktorých na Oscara nominovali v každej dekáde v rokoch 1960 až 2010. Pred kamerou sa Caine naposledy objavil v českom historickom filme Jan Žižka (2022).

Michael Caine na festivale Karlove Vary

Presadil sa ako výnimočný charakterový herec, ktorý sa dokáže uplatniť v každom žánri od komédie a drámy cez triler a vojnové snímky až po science-fiction. Kritici mu však vyčítajú, že mu nezáleží na kvalite filmu a pre peniaze je ochotný vziať i prepadáky.

Britský herec Michael Caine a Petr Jákl,... Foto: Stanislav Honzík
Jan Zizka, Michael Caine, Petr Jakl Britský herec Michael Caine a Petr Jákl, režisér filmu Jan Žižka.

Herec to zakaždým odbije humorom. Keď si zahral v trileri Roj (1978), kde Amerika čelí útokom smrtiaceho hmyzu, z neúspechu obvinil včely. „Vždy som tvrdil, že nevedia hrať,“ zažartoval.

Rovnako uznal, že tretie pokračovanie hororu Čeľuste: Odplata (1987) je jeden z jeho najhorších filmov. Za dva týždne na pľaci mu však vyniesol milión dolárov. „Ten film som nevidel, ale videl som dom, ktorý som za tie peniaze kúpil matke. A ten je skvelý,“ vysvetlil.

Herci Michael Caine a Jane Fonda spoločne... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Michael Caine a Jane Fonda Herci Michael Caine a Jane Fonda spoločne pózovali na premiére filmu Mladosť.

Caine je druhý raz ženatý – z každého manželstva má dcéru. Striedavo žije v Anglicku a USA, kam sa kedysi uchýlil, lebo nechcel platiť vysoké dane. Napísal už tri autobiografické knihy aj triler, britská kráľovná ho povýšila do šľachtického stavu. V posledných rokoch má problémy s chrbticou, takže ťažko chodí a musí mu pomáhať manželka Shakira.

Vo filme Hana a jej sestry

V minulosti sa zastrájal, že nakrúcať bude tak dlho, kým mu budú posielať scenáre, no pred dvoma rokmi pripustil, že nevládze.

„Teraz nie som herec, ale spisovateľ. Je to výborné, pretože ako herec musíte vstať o pol siedmej ráno a ísť do štúdia. Ako spisovateľ však môžete začať písať bez toho, aby ste vstali z postele,“ pochválil sa časopisu Variety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Michael Caine