Recenzia: Rodinka superhrdinov čelí gréckym bohyniam

Fanúšikovia superhrdinských filmov si už zvykli, že DCEU (Filmový vesmír DC) sa svojou kvalitou ani počtom snímok nemôže porovnávať s Marvelom. To, čo sa im doteraz horko-ťažko podarilo vybudovať, sa pomaly rúca - Henry Cavill už nebude Supermanom, Black Adam v podaní Dwaynea Johnsona sa už ďalšieho filmu zrejme nedočká. Čoskoro bude mať premiéru nový Flash, ktorého však tiež sprevádza kontroverzia - dôvodom je Ezra Miller stvárňujúci hlavného hrdinu, ktorý čelí viacerým problémom so zákonom. Našťastie existuje Shazam!, ktorého pokračovanie s podtitulom Hnev bohov práve zavítalo do slovenských kín.

19.03.2023 06:00
Shazam: Hnev bohov Foto:
Zachary Levi a Helen Mirrenová.
debata

Nešikovní superhrdinovia

Billy (Zachary Levi a Asher Angel) sa zo všetkých síl pokúša udržať svoju rodinu pokope. Udalosti, ktoré si vyžadujú ich superhrdinské schopnosti, chce preto riešiť spolu. Predsa len však ide o deti a dospievajúcich bez dospelého vedenia, často sa im preto stávajú „nehody“ a miestni obyvatelia ich neoceňujú tak, ako by si želali. Na scéne sa navyše objavilo nové nebezpečenstvo v podobe Atlasových dcér, ktoré sa chcú pomstiť ľudstvu a získať svoju stratenú moc späť.

Meagan Goodová, Grace Caroline Curreyová a D.J....
Rachel Zeglerová a Adam Brody.
+6Zachary Levi a Helen Mirrenová.

A tak sa začína veľkolepý súboj medzi superhrdinskou rodinkou a mocnými bohyňami s tisícročnými skúsenosťami. O výhre jednej či druhej strany však v konečnom dôsledku nerozhodne moc, múdrosť ani odvaha, ale vzájomná súdržnosť. Ani vzťah sestier totiž nie je dokonalý.

Monštrá z gréckej mytológie

Divák sa môže tešiť na množstvo veľkolepých akčných scén, niekoľko dejových zvratov a prekvapujúcich momentov. Film sa drží v línii svojho predchodcu – na jednej strane je vtipný, zároveň sa však nevyhýba ťažkým témam vrátane Billyho traumy ako siroty, ktorú opustili obaja rodičia, a jeho strachu z toho, že ho čoskoro opustí aj jeho nová rodina.

Napriek tomu, že spolu súrodenci nesúhlasia vo všetkom, neuchyľujú sa k žiadnym podpásovkám ani detinskému správaniu – v tom by si z nich mohol nejeden dospelák brať príklad.

Trailer k filmu Shazam: Hnev bohov.

Jednou z najväčších kvalít filmu je obsadenie záporných postáv – najmä čo sa týka Lucy Liu ako Kalypso a Helen Mirrenovej ako Hespery. Všetky tri sestry postupne prejdú charakterovým vývojom, aj keď s inými výsledkami. Diváka teda zaujmú nielen ich nevšedné schopnosti ako rozpútanie chaosu či manipulácia s priestorom, ale aj ich motívy, povaha a vzťah k ľuďom.

Snímka sa vo veľkom opiera o grécku mytológiu, čo je príjemným osviežením superhrdinského sveta. Na scéne sa dokonca objavia aj monštrá ako kyklop či chiméra, chýbať nebude ani jednorožec, ktorý však nie je celkom taký, ako si ho väčšina ľudí predstavuje. Monštrá sú vytvorené tak dobre, že by ich nebola škoda ani v horore od Guillerma Del Tora.

Charizmatický hrdina

Tvorcovia sa v trochu väčšej miere mohli venovať pozadiu jednotlivých postáv. Aj keď má Billy vo filme najväčší priestor, bolo by zaujímavé ponoriť sa hlbšie do jeho vnútorného sveta a strachu, ktorý sa neustále zväčšuje.

Black Adam Čítajte viac Recenzia filmu Black Adam: Mocný hrdina sa vrátil, aby oslobodil svoj ľud

Divák však môže sledovať, ako ho postupne začne ovládať úzkosť prerastajúca do paniky. Ostatní súrodenci s výnimkou jeho staršej sestry Mary (Grace Fultonová) však voči jeho obavám zostávajú ľahostajní a zaujímajú sa len o svoje vlastné problémy. Také je však dospievanie.

Shazam!: Hnev bohov je jedným z mála kvalitných filmov pochádzajúcich z dielne DCEU. Zachary Levi nedokáže zaprieť svoju očarujúcu charizmu ani prirodzený talent pre komédiu. Snímka sa dá charakterizovať ako rodinná, dobrodružná a vtipná superhrdinská dráma, pri ktorej sa človek počas viac ako dvoch hodín nemá kedy nudiť. Dúfajme, že Shazam! sa z DCEU nevytratí – o jeho budúcnosti sa totiž zatiaľ nerozhodlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Shazam: Hnev bohov #Shazam! #DCEU