Dana Droppová o tom, že nahé scény v Slúžke mali zmysel a ako sa jej hrajú Búrlivé výšiny

Možno ste si ju všimli už pred časom v malej role v seriáli Sestričky. Ako prostoreká Hanka obdivovala trochu autistického doktora. Hrala aj v rozprávke Hodinárov učeň, v historickej dráme Anatomie zrady, no naplno zažiarila nedávno v hlavnej úlohe vo filme Slúžka.

18.03.2023 07:00
Dana Droppová Foto: ,
Herečka Dana Droppová
debata (1)

Režisérka Mariana Čengel Solčanská vraj hneď vedela, že slúžku z románu Hany Lasicovej musí hrať Dana Droppová (24). Rodáčku z Liptovského Mikuláša obsadila už do svojho politického trileru Sviňa. A teraz Dana Droppová exceluje v dvojúlohe Catherine a Cathy v Búrlivých výšinách v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Dana Droppová príde na stretnutie v šik čierno-bielom kabáte, ochotne pózuje fotografovi. Kde sa v sympatickej Liptáčke vzala túžba po herectve? "Nejaký zárodok herectva vo mne rodičia cítili odmalička. Nebola som komediant, ale rada som sa hrala, jašila. Bola som veľmi živé dieťa. V puberte som začala mať väčší záujem o divadlo, hoci som si nebola celkom istá, či chcem byť herečkou.

Mamina, ktorá študovala ,stavarinu', počas vysokej školy brigádovala ako garderobierka v Divadle Astorka. Vždy pekne spomínala na inscenácie, práve ona mi priblížila atmosféru a čaro divadla. V Bratislave máme starkú a vždy, keď sme za ňou cestovali, sme jeden večer strávili návštevou divadla. Často to bola mamina obľúbená Astorka, ale chodili sme aj do iných divadiel," rozpráva Dana.

Kde všade hrala Dana Droppová

Pozrite si fotogalériu Dany Droppovej

Fotogaléria
Zo slúžky Anky (Dana Droppová) sa stane pestúnka.
Práca v dome je pre slúžku (Dana Droppová)...
+13Herečka Vica Kerekes (vpravo) a Dana Droppová...

Za čo môže Madame Bovary

Keď bola maturantkou, videla v Slovenskom národnom divadle predstavenie Madame Bovary. „V tom čase som už uvažovala o štúdiu herectva, hoci som nevedela, čo vlastne zahŕňa a či som na to vhodná. Pamätám si, ako ma práve toto predstavenie dostalo. Pomyslela som si: wow, toto je niečo skvelé, tá divadelná ilúzia. Veľmi rada by som bola prítomná pri vytváraní niečoho takého,“ spomína.

Dodnes si pamätá na scénu, ako na konci inscenácie Madame Bovary v podaní Táne Pauhofovej umiera: „Ľuboš Kostelný v postave jej muža kľačal v kope piesku na proscéniu a držal ju v náručí, neodtrhol oči od tých jej. Povedal, že všetko vie, aj to, že ona ho nemiluje tak ako on ju, no nemá jej čo odpúšťať. V tom momente zakričal do hľadiska, nech všetci vypadnú. Diváci sa vtedy rozosmiali. Mne tiekli slzy a len som sa obzrela do publika, ako je možné, že sa tí ľudia smejú. Reakcie publika sú samozrejme rôznorodé, je to prirodzené, treba s tým rátať. Ľuboš vtedy zopakoval: Myslím to vážne, chcem s ňou byť sám. Ten moment sa mi vryl do pamäti, aj keď je to niekoľko rokov stará spomienka.“

Video

Práve Ľuboš Kostelný bol tri roky Daniným pedagógom na Vysokej škole múzických umení spolu s Ingrid Timkovou. Povedala mu Dana, ako veľmi ju jeho rola dedinského lekára Charlesa Bovaryho zasiahla? „Nie som si istá, či sme sa o tom rozprávali, možno ani nie. Alebo áno?“ váha. „Štúdium ubehne veľmi rýchlo, tých päť rokov strávite takmer celý čas v škole. Je to veľmi intenzívny čas, a tak je možné, že si niektoré veci nepamätáte. Som vďačná, že som mala takých pedagógov ako Ingrid s Ľubom či Mariána Amslera – dali nám to najlepšie, čo vedeli.“

Začiatkom februára mala v Trnave premiéru Amslerova divadelná adaptácia románu Emily Brontëovej Búrlivé výšiny. Hlavnú rolu Catherine zveril práve svojej bývalej študentke Dane Droppovej. Okrem Catherine zamilovanej do nevypočítateľného Heathcliffa hrá Dana aj postavu Catherininej dcéry Cathy. Na javisku Divadla Jána Palárika zúria živly, nad fantastickou ilúziou vresovísk sa blýska, prší, Dana s Matúšom Beniakom, ktorý hrá mladého Heathcliffa, skáču po zelených kopcoch. Neskôr sa za ňou na kopce šplhá aj jej nešťastný manžel Edgar, alias Danin kolega Braňo Mosný. Práve on hral v seriáli Sestričky doktora, o ktorého priazeň sa usilovala Dana ako sestrička Hanka…

burlive vysiny Čítajte viac Recenzia: V Búrlivých výšinách sa na scéne aj blýska. Skvelá inscenácia v Trnave

Amslerovi sa v jeho inscenácii Búrlivé výšiny podarilo dokonale vystihnúť atmosféru, aká sálala z temného románu Brontëovej. Možno niečo podobného zažila Dana, keď v SND pred rokmi videla adaptáciu iného slávneho románu – Madame Bovary. Čítala Flauberta? „Nie, no zhruba som vedela, o čom je. Kúpila som si tú knihu, že sa k nej neskôr dostanem.“ A čo Brontëovej Búrlivé výšiny? „Tie som samozrejme čítala, koniec koncov sú aj povinným čítaním, i keď ja som nebola práve vzorným študentom. Prvýkrát som sa k prečítaniu Búrlivých výšin dostala až toto leto, keď som sa začala pripravovať na túto inscenáciu. Okrem toho nám Marián ponúkol aj ďalšie materiály k naštudovani­u témy.“

Zvládne Catherine aj Cathy

Dana v úlohe Catherine a neskôr jej dcéry Cathy je takmer stále na scéne. Obe postavy sú temperamentné, živelné, súčasťou inscenácie sú pôsobivé pohybové choreografie Lukáša Bobalika, ktoré miestami pripomínajú tanec. Muselo byť ťažké zvládnuť divokú, vášňami zmietanú Catherine.

„Obe sú pre mňa náročné, Catherine aj Cathy. Najmä preto, že stvárňujem v jednej inscenácii dve postavy. Toto bola moja prvá skúsenosť s dvojrolou. S týmto konceptom prišiel Majo Amsler. V prípade Heathcliffa však postavu stvárňujú dvaja herci – mladého Heathcliffa hrá Matúš Beniak, ktorý do divadla nastúpil súčasne so mnou, sme dvaja najmladší členovia, staršieho hrá Tomáš Vravník. Môžu na to byť rôzne názory a som na ne zvedavá.“

Scénografke a kostýmovej výtvarníčke Mariji... Foto: Robert Tappert
burlive vysiny Scénografke a kostýmovej výtvarníčke Mariji Havran sa podarilo preniesť na scénu nielen typickú prírodnú scenériu anglických vresovísk s kopcami, ktoré prerastajú panstvo Búrlivé výšiny, ale aj všadeprítomný dážď a búrky. Na snímke je herecká dvojica Dana Droppová a Braňo Mosný.

S Danou sme sa stretli tesne pred druhou reprízou Búrlivých výšin. "Som zvedavá, aké to predstavenie bude dnes. Dôležitejšie než premiéra je reprízovanie. Až teraz uvidíme, aké podoby bude mať táto inscenácia. Zároveň teraz prichádzam na to, ako sa budem musieť pred jednotlivými reprízami pripravovať."Čo to znamená – opakovať si text?

"Text mám pomerne čerstvo v hlave, včera som sa naň pozrela, ale naskakoval mi veľmi rýchlo. Nezabudla som nič. Ani pohybové choreografie, myslím, nie sú problém. Text sa často viaže na mizanscénu a tak sa to ľahšie pamätá. Keď je herec na mieste, text obvykle automaticky sám naskočí, pretože je to naskúšané. Na začiatku skúšobného procesu som však trochu cítila nepokoj, skúšalo sa o čosi kratšie ako zvyčajné dva mesiace. Trochu som sa obávala, vravela som si taký veľký kus, toľko hercov, ja stvárňujem dve postavy, radšej by som to skúšala dlhšie.

Do skúšok zasiahli sviatky, no nakoniec sme všetko stihli. Premiéra bola fajn, dobre sa nám hralo, a všetci sme si to užili. Bolo to ale naozaj náročné, ani sama som nečakala, že to tak pocítim. Na ďalší deň sme odohrali prvú reprízu a to bolo fyzicky aj mentálne vyčerpávajúce. Možno to bolo tým, že opadol premiérový adrenalín, človeka potom trochu opustia sily. Niekedy som sa už nevedela dostatočne sústrediť, mať pod kontrolou svoje telo, stalo sa mi, že som sa potkla alebo niektoré pohybové pasáže nezvládla tak, ako by som mohla. Na začiatku skúšania Výšin som si počas iného predstavenia vykĺbila rameno – človek si musí dávať pozor, lebo práve keď je telo unavené, ľahko sa zraní."

Dana Droppová v inscenácii Búrlivé výšiny Foto: Robert Tappert
Dana Droppová Búrlivé výšiny Dana Droppová v inscenácii Búrlivé výšiny

A potom nadšene opisuje spoluprácu s režisérom Amslerom. „Niektorí kolegovia sa s Majom stretli prvýkrát, tešili sa, že je to práca v príjemnom prostredí bez stresu a nervov. On si veci veľmi starostlivo pripraví, uvedie vás do prostredia, ktoré vám do detailu opíše. Sám pred rokmi navštívil Yorkshire aj Haworth, odkiaľ pochádzali sestry Brontëové. Keď niečo robí, tak dokonale pripravený. Pre mňa bola veľká podpora to, že som ho už poznala a nebol pre mňa cudzím človekom. Sme si ľudsky veľmi blízki, čo vie vždy ponúknuť takú východiskovú pozíciu, ktorú máločo nahradí.“

Slúžka aj Slúžtička

Ako sa vlastne Dana dostala do Trnavy? „V Divadle Jána Palárika som už hosťovala, prvou mojou inscenáciou tu bol Pomalý svet Roberta Castlea, to režíroval Janko Štrbák. Učí u nás na katedre, ponúkol mi rolu, lebo ma videl v školskej inscenácii. Potom ma zavolali do ďalších inscenácií, až mi ponúkli angažmán. Ďalšiu príležitosť som dostala v autorskej inscenácii Martina Čičváka Finále sveta. Neskôr mi ponúkli stať sa členkou súboru, čomu som sa veľmi potešila a neváhala som ani sekundu.“

Dana Droppová s Martinom Kochanom v inscenácii... Foto: Robert Tappert
Martin Kochan Dana Droppová Dana Droppová s Martinom Kochanom v inscenácii Finále sveta v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Bude z nej teda divadelná či filmová herečka, keď najnovšie zažila veľký úspech vo filme Slúžka Mariany Čengel Solčanskej? „Šťastie je, že sa nemusím rozhodovať, či budem divadelná, alebo filmová herečka. Nie je to potrebné. Chcem byž herečkou alebo umelkyňou, nazvime to akokoľvek. Som vďačná, že môžem byť stálou členkou súboru Divadla Jána Palárika, a najmä za ľudí, ktorí toto divadlo tvoria. Pokiaľ to nebude zasahovať do možností tvorby, aktivít a povinností, ktoré v divadle mám, asi neexisstuje nič, čo by mi bránilo venovať sa aj niečomu inému. Práca pred kamerou ma veľmi baví, baví ma kombinovať tieto skúsenosti, spoznávať svoje možnosti a rozvíjať sa. Obohacuje ma to. Umenie nemá hranice,“ hovorí Dana.

Okrem Búrlivých výšin, o ktoré majú teraz diváci veľký záujem a najbližšie predstavenia sú vypredané, možno Danu vidieť v štyroch ďalších tituloch. V spomínanom Pomalom svete Roberta Castlea, Drobca stvárnila vo Finále sveta, v inscenácii Palárik (a to jeho teátro) hrá Milušku, Slúžtičku (očividne jej práve slúžky idú) a napokon má na konte aj jeden shakespearovský ti­tul.

„Hrám aj v hre Troilos a Kressida, i keď len malú postavu, prepísanú z pôvodne mužskej postavy sluhu. Bola to zaujímavá skúsenosť aj pre prácu s veršom. Na škole sme robili úryvky z Moliérovho Tartuffa, tam sme tiež pracovali s veršom. Vždy si spomeniem, ako nás Ingrid Timková od prvého ročníka upozorňovala, že nie každý dramatický text je dobrý dramatický text, a tie dobré sú často veľmi náročné.“

Keď má nahota zmysel

Chodia sa Danini rodičia pozrieť na dcérine premiéry? „Áno, obaja rodičia a tiež súrodenci sa tešia so mnou a majú pochopenie pre to, že nie som často doma na Liptove. Som veľmi vďačná, že mám priam ideálne zázemie.“

Nezľakli sa však rodičia nahej scény vo filme Slúžka? Pani obviní slúžku z krádeže brošne a donúti ju vyzliecť sa donaha. "Od začiatku, ako som dostala ponuku od Mariany Čengel Solčanskej a producentky Radky Babincovej, som to s rodičmi preberala, máme dobrý vzťah a rada s nimi zdieľam aj môj pracovný život. Rozprávali sme sa o tom s Radkou a Marianou na rovinu, čo pre mňa bolo potrebné – vedieť, prečo sa tam tá scéna má vyskytovať, do akej miery tam nahota má figurovať a aký účel má plniť. Keď s tým obe strany súhlasia, pre tú myšlienku sa nadchnú, a v tomto prípade to tak bolo, je to ideál.

Na pľaci som nemala žiadny zbytočný stres, ktorý by ma obmedzoval pri hraní a sústredení sa na situáciu, ktorú som ako postava mala prežívať s hereckými kolegami, takže pre mňa to bolo vlastne veľmi fajn. Rodičia mohli mať obavy, nakrúcalo sa to pred troma rokmi, ale tieto veci som riešila sama. Myslím, že ma vnímajú ako sebestačného mladého človeka a pokiaľ by som potrebovala pomôcť alebo poradiť, sú tu pri mne, no v tomto prípade to potrebné nebolo."

SLUZKA Dana Droppová Čítajte viac Recenzia: Film Slúžka kritizuje spoločnosť na pozadí lesbickej lásky

A Dana ešte dodá: „Jedna z mojich starkých bola podarená, prišla sa pozrieť na premiéru aj s maminou a jej sestrou. Vravela mame: Ja sa normálne bojím. Pretože som jej o filme rozprávala od času, keď sme ho začali nakrúcať, a teda vedela, že vo filme je nahota, ale veľmi pekne, decentne spracovaná. Ja som film v čase slovenskej premiéry už niekoľkokrát videla, tak som vedela, na čo sa idú pozrieť. Pri východe z kinosály bola starká dojatá a vravela: Aký pekný film ste spravili.“

Vo filme Slúžka Dana tiež spieva, študovala aj spev? "Nie, s prvými hodinami spevu som sa stretla až na vysokej škole. V ,zuške', kam som chodila asi sedem rokov na akordeón, sme mali okrajovo aj hodiny zborového spevu, ale naozaj len veľmi okrajovo. Asi mám sluch a dispozície na spev, no ako aj pri iných zručnostiach častokrát dôležitejší než vlohy je tréning. Keď si však zrekapitulujem, čomu všetkému by som sa chcela venovať popri práci, pretože chcem mať aj voľný čas na priateľov a rodinu, bohužiaľ nie všetko sa dá časovo skĺbiť.

Na akordeón ma ako malú prihlásila mamina, je to krásny nástroj a som rada, že som pri ňom strávila nemálo času. Neskôr ma zlákal saxofón. V oboch prípadoch som mala šťastie na dobrých pedagógov, no nikdy som pre to nebola taká zapálená, aby som vydržala trénovať dostatočný čas. Dnes označujem obe tieto zručnosti skôr ako pasívne, keďže im neviem venovať potrebný čas. Odkedy som nastúpila na vysokú školu, nemala som toľko času. Nie je však všetkým dňom koniec a keď budú okolnosti priať, chcem sa naučiť dobre narábať s hlasom a bránicou, chcela by som sa naučiť dobrú techniku a najmä v hlasovom, speváckom prejave sa uvoľniť a oslobodiť."

Herečka Dana Droppová Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Dana Droppová Herečka Dana Droppová

Medzitým Dana zasa skúša čosi nové, v trnavskom divadle ju zavolali, aby viedla detský divadelný krúžok. „Je to pre mňa úplne nová skúsenosť. Len nedávno som dokončila vysokú školu, sama stále len prichádzam na to, čo hranie vlastne je, na svoj systém práce, a teraz mám niekoho učiť. Je to môj prvý rok, no zatiaľ ma tie decká neustále prekvapujú v tom najlepšom slova zmysle, baví ma to a aj sama sa veľa dozvedám.“

Popri všetkých aktivitách chce mať Dana aj voľný čas, aby sa mohla stretávať s priateľmi či chodiť do kina: „Mám veľmi rada dokumenty. Rada sledujem slovenskú tvorbu, dvakrát som videla film Svetlonoc, dvakrát Piargy, veľmi sa mi páčili. Zvedavá som aj na film Invalid. Slovenský film sa viditeľne posúva vpred a ak môžem čitateľov pozvať do kina, rada to využijem. Príďte, stojí to za to,“ uzatvára Dana Droppová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #divadlo #Dana Droppová #Sviňa #Slúžka #Búrlivé výšiny