Dante, Pirandello a Caravaggio v Kine Lumière v SNG

Taliansky kultúrny inštitút prichádza s novým formátom, ktorý spája výnimočné osobnosti literatúry, filozofie, výtvarného umenia s filmom. CinemArte s podtitulom „géniovia a rebeli“ ponúka trojicu hraných filmov najnovšej talianskej produkcie, ktoré sa originálnym spôsobom zameriavajú na život a dielo Danteho, Pirandella a Caravaggia.

17.03.2023 18:00
caravaggio1 Foto:
Historický film Caravaggiov tieň s fiktívnou zápletkou oživí na plátne nespútaného rebela neustále bojujúceho s dobovými konvenciami a vlastnými démonmi, rockovú hviezdu prenesenú v čase do prostredia talianskeho baroka.
debata

Snímky troch renomovaných režisérov Pupiho Avatiho, Roberta Andóa a Micheleho Placida uvedie Kino Lumière v zrekonštruovaných priestoroch Slovenskej národnej galérie (SNG) od 21. marca do 4. apríla 2023, tri utorky po sebe, vždy o 18.00 hod.

„Prehliadka sa zameriava na tri legendárne osobnosti: Danteho ako otca talianskeho jazyka a nesmrteľného básnika, Caravaggia – nepokojného génia a bezkonkurenčného majstra barokovej maľby, Pirandella – dramatika a spisovateľa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru z roku 1934, ktorý zmenil pohľad na divadlo a literatúru. Aktuálne snímky približujú veľkých mužov talianskej kultúry v novom svetle a budú uvedené v rámci spomienkového dňa na Danteho Alighieriho Dantedì, ktorý v roku 2020 ustanovilo talianske ministerstvo kultúry na 25. marec,“ povedala Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.

  • 21. 3. 2023 o 18. h Dante, r. Pupi Avati, 94. min. 2022, it/eng/sk
  • 28. 3. 2023 o 18. h Podivuhodný svet Luigiho Pirandella, r. Roberto Andò, 103 min. 2022, it/eng/sk
  • 4. 4. 2023 o 18. h Caravaggiov tieň, r. Michele Placido, 120 min. 2022, it/eng/sk

Dante

“V mnohých filmoch rozprávam o tom, aká výnimočná až heroická môže byť obyčajná ľudskosť. Chcel som povedať, že aj najväčší génius, podobne ako my, sa potrebuje podeliť o trápenie, ktoré nám život prináša. Viac ako dvadsať rokov som čakal, kým budem môcť vyrozprávať príbeh Danteho ako človeka,“ povedal Pupi Avati, režisér filmu Dante, ktorý otvorí prehliadku.

Počas cesty z Florencie do Ravenny Boccaccio... Foto: CinemArte
dante2 mala Počas cesty z Florencie do Ravenny Boccaccio rekapituluje Danteho život, jeho lásky, bolesti, príkoria i vášne.

Krehkosť poézie mieša s telesnosťou stredovekého života. Tridsať rokov po básnikovej smrti sa Giovanni Boccaccio zhostí úlohy vyrozprávať básnikov životný príbeh. Počas cesty z Florencie do Ravenny Boccaccio rekapituluje Danteho život, jeho lásky, bolesti, príkoria i vášne. Stretáva sa s ľuďmi, ktorí sprevádzali Danteho v poslednej fáze jeho života. Len tak sa mu podarí vyskladať životný príbeh najdôležitejšieho talianskeho básnika a prispieť k tomu, aby sa meno Dante Alighieri stalo nesmrteľným. Hrajú: Sergio Castellitto, Alessandro Sperduti, Carlotta Gamba, Enrico Lo Verso, Alessandro Haber.

Oscar najlepší herci Čítajte viac Akademici nie sú úzkoprsí. Filmom roka je Všetko, všade, naraz

Podivuhodný svet Luigiho Pirandella

Film Podivuhodný svet Luigiho Pirandella režíroval Roberto Andò. Smrť milovanej dojky privedie Luigiho Pirandella k dvojici hrobárov a divadelných nadšencov, ktorí skúšajú s ochotníckym súborom novú hru. Zo stretnutia vyplynú nečakané zvraty. Tajomný dialóg autora so svojimi postavami prebieha na pomedzí skutočného života a divadelného predstavenia, lavíruje, presne v duchu pirandellovskej poetiky, medzi skutočnosťou a fantáziou.

Práve divadelné skúšky ochotníkov sa stávajú nosným pilierom príbehu, ktorý prepája filmové umenie s literatúrou a fabuluje o vzniku Pirandellovho majstrovského diela Šesť postáv hľadá autora, ktoré spôsobilo v dejinách dramatickej tvorby revolúciu.

Oscarový Toni Servillo stvárnil postavu dramatika Luigiho Pirandella, hlavnými protagonistami príbehu sú však dvaja hrobári v podaní slávnej dvojice komikov Ficarra & Picone.

Filmy troch renomovaných režisérov Pupiho... Foto: CinemArte
režiséri Pupi Avati, Roberto Andó a Michele Placido Filmy troch renomovaných režisérov Pupiho Avatiho, Roberta Andóa a Micheleho Placida (na snímke) predstavia trojicu výnimočných postáv histórie a umenia: Danteho, Pirandella a Caravaggia.

Caravaggiov tieň

„Mnohí obdivovatelia Caravaggiových majstrovských diel netušia, že tváre svätých, ktorým sa v kostoloch klaniame, nie sú výtvorom maliarovej fantázie, ale portréty žobrákov, kurtizán, ľudí z podsvetia. S mojím priateľom scenáristom Sandrom Petragliom sme sa rozhodli zhostiť sa tejto témy a splniť si tak takmer neuskutočniteľný sen,“ povedal režisér filmu Caravaggiov tieň Michele Placido, publiku približuje postavu Michelangela Merisiho (Caravaggia) ako človeka plného protirečení a sužovaného nepreniknuteľnou temnotou vlastnej duše.

Caravaggio je jeden z najrevolučnejších... Foto: CinemArte
caravaggio2 mala Caravaggio je jeden z najrevolučnejších maliarov, najbúrlivejších géniov a najslávnejších mien svetového umenia, vo filme ho stvárňuje Riccardo Scamarcio.

Príbeh sa začína v Taliansku, v roku 1610, kedy Pápežovi Pavlovi V. sa dostane do uší, že maliar Caravaggio pri znázorňovaní biblických výjavov využíva zlodejov, vagabundov a prostitútky ako modely. Najme si vyzvedača prezývaného Tieň, aby odhalil pravdu.

Caravaggio je jeden z najrevolučnejších maliarov, najbúrlivejších géniov a najslávnejších mien svetového umenia, vo filme ho stvárňuje Riccardo Scamarcio. Historický film s fiktívnou zápletkou oživí na plátne nespútaného rebela neustále bojujúceho s dobovými konvenciami a vlastnými démonmi, rockovú hviezdu prenesenú v čase do prostredia talianskeho baroka.

Hrajú: Riccardo Scamarcio, Isabelle Huppert, Louis Garrel, Vinicio Marchioni, Micaela Ramazzotti. Film uvedieme v exkluzívnej predpremiére vďaka spolupráci s distribučnou spoločnosťou Film Europe.

„Nesmierne nás teší, že Kino Lumière začína svoje premietania v SNG práve v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom, s ktorým spolupracujeme dlhodobo a posledné roky výrazne obohacoval program Kina Lumière organizovaním podujatí ako Cinevitaj, MittelCinemaFest či výročných prehliadok venovaných tvorbe talianskych filmových velikánov, akými sú Fellini alebo Pasolini. Prehliadka CinemArte: Géniovia a rebeli dramaturgicky presne zapadá do našej snahy orientovať premietania v SNG aj na diela, ktoré približujú životy a tvorbu výrazných osobností svetových dejín umenia,“ povedala Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière.

Novú spoluprácu oceňuje aj vedenie SNG: „Sme veľmi radi, že priestory Slovenskej národnej galérie môžeme dočasne poskytnúť pre aktivity Kina Lumière ako jedného z pevných a kvalitných bodov v kultúrnom prostredí Bratislavy. Tešíme sa aj z toho, že svoje premietania odštartuje v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom, s ktorým do SNG prinesú nám tematicky veľmi blízke premietania.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #taliansky film