Kino Lumiére otvára projekcie v SNG už dnes životopisným filmom Dante

Projekcie bratislavského kina Lumiére v čase rekonštrukcie jeho sídelných priestorov môžu diváci navštíviť v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG). V galerijných priestoroch bude premietať tri dni v týždni – v utorok, sobotu a nedeľu. Na úvodnej projekcii v utorok (21. 3.) to bude historický životopisný film Dante (2022) talianskeho režiséra Pupiho Avatiho. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

20.03.2023 16:39
dante Foto:
Na úvodnej projekcii sa premietne historický životopisný film Dante (2022) talianskeho režiséra Pupiho Avatiho, ktorý pokračuje v dramaturgickej línii príbehov o umení a umelcoch.
debata

Otvárací film Dante poodhaľuje ľudskú stránku jedného z najvýznamnejších talianskych básnikov a spisovateľov. „Režisér čakal viac než dvadsať rokov, aby mohol rozprávať o Dantem ako o človeku. Film sa odohráva v roku 1350 a rozprávačom príbehu vo filme je Giovanni Boccaccio, ktorý krok za krokom rekapituluje Danteho život, jeho lásky, bolesti, príkoria i vášne,“ približuje SFÚ snímku, ktorá zároveň otvára prehliadku filmov o talianskych génioch a rebeloch CinemArte: Dante, Pirandello a Caravaggio. Kino Lumiére ju organizuje v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom. Premietne aj filmy Podivuhodný svet Luigiho Pirandella (2022) od režiséra Roberta Andóa a Caravaggiov tieň (2022), ktorý režíroval Michele Placido. Trojica filmových noviniek o kľúčových osobnostiach talianskych dejín a umenia dramaturgicky nadväzuje na cyklus Príbehy umenia.

V kinosále SNG uvedú aj snímky pre detského diváka, klubové novinky a vybrané filmy z Medzinárodného filmového festivalu Febiofest. „Diváci uvidia v predpremiére film z otváracieho ceremoniálu festivalu Pamfir (2022) režiséra Dmytra Sucholytkyja-Sobčuka, drámu odohrávajúcu sa ešte pred vojnou na západnej Ukrajine v predvečer tradičného karnevalu, ktorej hlavný hrdina sa vydáva na riskantnú cestu na hrane zákona s nezvratnými následkami,“ približuje SFÚ film, ktorý získal Európsku filmovú cenu ako objav roka 2022. Z ponuky Febiofestu si diváci môžu pozrieť aj dobrodružný film režisérky Miry Fornay Mimi (2023), ocenený na Berlinale hlavnou cenou v súťažnej sekcii filmov pre mladé publikum Generation Kplus.

Kino Lumiére premieta od 20. marca na dvoch miestach v Bratislave. Okrem kinosály SNG uvádza jeho programovú ponuku v stredu, štvrtok a piatok kinosála Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Kino Lumiere #Dante